Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokatny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake |
Mój tort z Nutellą jest wysoki i składa się z kilku warstw: dwóch blatów kakaowego biszkoptu, budyniu na soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać, a wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Zyskał wiele pochwał od gości:)
W związku przygotowaniami do imprezy urodzinowej nie udało mi się uchwycić tortu w całości na zdjęciu. Ja udekorowałam swoje ciasto opłatkami na tort. Używałam ich po raz pierwszy, ale polecam każdemu, kto nie ma czasu ani ochoty na dekoracje. Tak naprawdę możecie go jednak dowolnie udekorować, używając rękawa cukierniczego i kremu, czekoladek czy cukrowych figurek. Tort z Nutellą i brzoskwiniami na pewno posmakuje każdemu, polecam, smacznego:)
Polecam też ciasto tortowe Balladyna:)
Przepis na tort z Nutellą i brzoskwiniami (na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x25cm):
biszkopt (przygotowujemy dzień wcześniej):
5 jajek (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru,,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia
budyń pomarańczowy:
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
1125 ml soku pomarańczowego (plus kilka dodatkowych łyżek do nasączenia biszkoptu),
cukier puder, do smaku
puszka brzoskwiń (ok. 800 g)
2 opakowania galaretki pomarańczowej (70 g każda),
ok. 300 g herbatników,
ok. 175 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego,
750 g mascarpone,
750 g śmietanki 36%,
cukier puder do smaku,
szczypta mielonej wanilii
Dzień wcześniej upiec biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle.
Drugiego dnia biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy umieścić w blaszce (najlepiej z odpinanymi bokami), nasączyć kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku.
Na biszkopcie ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tężejącą wylać na budyń pomarańczowy. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Na galaretce poukładać herbatniki wysmarowane Nutellą (można musnąć Nutellą również spód każdego herbatnika, żeby lepiej przykleił się do galaretki). Na Nutellę nałożyć drugą warstwę herbatników, tym razem suchych, bez nutelli.
Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z masacrpone, wanilią i cukrem pudrem do smaku. Część masy przełożyć na herbatniki, przykryć drugim biszkoptowym blatem. Wierzch i boki biszkoptu wysmarować pozostałą masą. Schłodzić w lodówce. Jeśli zamierzecie dekorowac tort opłatkiem, postępujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja ułożyłam opłatek na 3-4 godziny przed konsumpcją tortu).
Jeśli zamiast toru wolicie coś zdrowszego, być może zainteresuje Was przesyłka, którą otrzymałam od firmy Nuja. Przedstawiciel firmy zaproponował mi testowanie soków, pozyskiwanych metodą cold press. W paczce znalazłam pięć buteleczek wyróżniających się piękną szatą graficzną:
Oprócz tego dołączono również miarę krawiecką, dzięki której można sprawdzić efekty diety sokowej, jaką zachwala producent. Od razu zaznaczę, że ja nie stosowałam tego typu diety, a soki testowałam tylko pod kątem ich walorów smakowych.
Moimi ulubieńcami okazały się soki różowe: malina, truskawka, jabłko i świeża mięta o wdzięcznej nazwie ,,Moja miłość", a także pomarańcza, burak, jabłko, imbir, cytryna (,,Moja rozkosz"). Zwłaszcza pierwszy sok przypadł mi do gustu - mięta wspaniale komponuje się z truskawkami, a sok jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Dla mnie plusem są też widoczne w soki pestki malin. Sok z dodatkiem pomarańczy, cytryny i imbiru to mój drugi faworyt, wspaniale smakuje schłodzony.
Na trzecim miejscu plasuje się sok żółty, przygotowany z jabłka, imbiru, kurkumy, cytryny i szczypty soli himalajskiej. Ma bardzo wyrazisty smak, fanom imbiru posmakuje na pewno, może jednak nie przypaść do gustu fanom ostrych smaków. Połączenie cytrusów z pikantnym imbirem to zdecydowanie ciekawe doświadczenie smakowe.
Na ostatnich miejscach plasują się soki zielone. Mimo że zielonych składników w mojej kuchni nie brakuje, tak w sokach preferuję chyba owoce jagodowe. W zielonym soku z chlorellą plusem jest to, ze jej specyficzny smak nie dominuje nad resztą składników. Jabłko i cytryna bardzo dobrze komponują się z jej charakterystycznym smakiem, lekko go przytłumiając. Dla odważnych i lubiących nowe smaki odkryciem może stać się połączenie kolendry, młodego jęczmienia, jabłka i cytryny.
Podsumowując, soki Nuja są bardzo smaczne i możemy je potraktować nawet jako przekąskową alternatywę. Oczywiście są słodsze niż te, które przygotujemy sami w domu w sokowirówce - to normalne, bo soki są najzdrowsze natychmiast po przyrządzeniu. Jeśli jednak lubicie testować nowe smaki soków w butelkach, koniecznie zerknijcie na stronę firmy. Smacznego:)
ENGLISH:
Delicious Nutella and Peach Birthday Cake Recipe:
for the sponge cake:
5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder
5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder
for the orange pudding:
1125 ml of orange juice (plus few tbsp for soaking the sponge cake),
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar, to taste,
1 can of peaches (approx. 800 g can)
2 packages of orange jello (70 g each),
approx. 300 g of thin biscuits,
approx. 125 g of Nutella or other chocolate spread,
750 g of mascarpone cheese,
750 g of heavt cream,
a big pinch of vanilla powder,
some powdered sugar to taste
Prepare the sponge cake (a day before is best for this recipe): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, baking powder and cocoa. Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely.
The next day cut the sponge into two layers. Place one layer in the bottom of a rectangle pan (25x36cm; pan with removable sides works best). Brush the cake on the bottom with some orange juice, to make it moist. Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 1125 ml of orange juice, instead of milk. Sweeten to taste.
Place diced peaches on the base of the cake, pour the orange pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets. Prepare the jellos according to packages instructions. Cover the pudding with thickening jello. Place in the fridge, until sets completely.
Smear half of biscuits generously with Nutella. Arrange biscuits on top of the well set jello (I like to smear my biscuits with a tiny bit of Nutella also on the bottom, to make sure they stick well to the jello). Cover with the rest of biscuits without Nutella.
Beat the heavy cream, until stiff peeks form, combine with mascarpone, vanilla and some powdered sugar, to taste. Place a part of the heavy cream mixture on top of the biscuits. Cover with the remaining spobge cake layer. Smear the top and sides of the cake with the rest of the cream mixture. Chill in the fridge and decorate, however you like.
Also see my Balladyna Cake and Lambada Cake.
OMG! Best cake I ever seen :)
OdpowiedzUsuńTaki tort to marzenie :)
OdpowiedzUsuńMy daughter woud love this cake, she's a big Nutella fan since she was a baby! Valerie
OdpowiedzUsuńI think peaches and chocolate together sounds good.
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing 😊 have a lovely october ...
OdpowiedzUsuńI don't think I've ever combined Nutella and peach -- neat idea. Thanks!
OdpowiedzUsuńNA pewno jest pyszny :D
OdpowiedzUsuńI love it, but too much sweet ... will kill me! :))
OdpowiedzUsuńI have diabetes! :)
Szczerze? To nawet nie musialam czytac przemisu by wiedziec, ze to jest jedno z moich ulubionych ciast! Nutella i Brzoskwinie? Niebo w gebie! <3
OdpowiedzUsuńja to chcę zjeść:D
OdpowiedzUsuńPyszny torcik :-)
OdpowiedzUsuńO matki, jaki bajkowy <3
OdpowiedzUsuńi love the recipe its great how you make it wasy for us thanks definitely going to try it out :)
OdpowiedzUsuńŁadny torcik :)
OdpowiedzUsuńpyszny tort :)
OdpowiedzUsuńGorgeous!
OdpowiedzUsuńLovely.
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks rich and tasty!
OdpowiedzUsuńYou do share some lucious sounding recipes. Thank you.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńOj tym tortem kusisz, coś czuję, że u mnie szybko by zniknął :D
OdpowiedzUsuńsuch a yummy combination! The juices look refreshing too.
OdpowiedzUsuńCo za pysznie brzmiące połączenie tekstur i smaków, Natalia! Ciasto na urodzinową księżniczkę:)
OdpowiedzUsuńNutella! 🤗
OdpowiedzUsuńLe torte con frutta le adoro.
OdpowiedzUsuńBuon giovedi.
this looks divine...i think a just gained a few pounds!!!
OdpowiedzUsuńThis is perfect for any celebration! I love EVERYTHING ANYTHING that involves mascarpone cheese :-)
OdpowiedzUsuńTort jest cudowny
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho!
OdpowiedzUsuńTort wygląda zachwycająco :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za propozycje, ale ja jestem już na diecie zbilansowanej przez dietetyka.
OdpowiedzUsuńTort wygląda smacznie🎂
Pozdrawiam serdecznie na miły dzień 😊
idę kupić coś słodkiego:D
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńtorcik wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLooks nom! And we should use 'breskve' while we still have them as it is the end of their season. Those juices look nice, I think I will take the one with 'malina'!
OdpowiedzUsuńSounds such a yummy recipe. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńTort z nutellą, brzmi ciekawie. Idealny dla dzieciaków
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ! Chciałabym sama przygotować taki tort, ale brakuje mi talentu
OdpowiedzUsuńWow, this cake looks great! I'm your new GFC follower ♡
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za tortami, od dziecka nie lubię kremów ale Twój tort wygląda naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńdieta dietą ale ten tort wygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńTort wyglada pysznie- ciekawe połaczenie :-)
OdpowiedzUsuńO soczkach już troszkę słyszłam :-) Ale ni wiem czy same soki w ciągu dnia by mi wystarczyły ....
Tort wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Che golosa visione questa torta, bravissima!!!!
OdpowiedzUsuńTorcik - pychota!!! Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńwow!! I should try this cake!!! It seems delicious!!!
OdpowiedzUsuńThis cake looks so delicious!
OdpowiedzUsuńSoczków nie znam, ale jeśli o torcik chodzi to pychotka! Z nutellą jeszcze tortu nie jadłam. Mniam, wezmę kawałek.
OdpowiedzUsuńOh my goodness, that looks so delicious!
OdpowiedzUsuńPyszny i na pewno godny wypróbowania przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI'm convinced this cake is delicious!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Another Beauty - Thanx For Sharing
OdpowiedzUsuńCheers
OMG...what a sensational birthday cake!! It looks absolutely sumptuous!!!😊😊
OdpowiedzUsuńBig Hugs xxx
Tort - niekoniecznie, ale soki mnie zainteresowały
OdpowiedzUsuńA beautiful cake. I would have never thought to pair the two ingredients together. May have to give it a try.
OdpowiedzUsuńTort wygląda nieziemsko
OdpowiedzUsuńTort wygląda świetnie, soki na pewno są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię ten tort mojemu mężowi na urodziny bo on bardzo lubi Nutellę :D
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności, ale bym sobie takie ciacho zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik,wspaniale się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWhat an amazing recipe <3 thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.youtube.com/watch?v=dhguVfI5sE8