Ciasto bananowe bez tłuszczu, fit |
Jeśli chcecie upiec zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu albo w ogóle inne ciasto fit bez dodatku masła czy oleju, jedyne co musicie zrobić to zastąpić wymieniony tłuszcz puree z jabłek. Tak, to takie proste. Jabłka wystarczy poddusić z małą ilością wody i zmiksować blenderem albo dobrze rozgnieść. Dokładnie taką samą ilość puree jabłkowego dajemy do ciasta zamiast oleju. Jabłek nie czuć w cieście, więc nie musicie się obawiać, że zdominują smak Waszych ciast. Spróbujcie sami, to może zrewolucjonizować Wasze wypieki, nie tylko te zdrowe w wersji fit:)
Moje zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu (fit) upiekłam z użyciem mąki orkiszowej i mąki z ciecierzycy. Możecie też użyć samej mąki orkiszowej (sprawdzi się też pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo zwykłej mąki pszennej. Ważne, by do ciasta użyć bardzo dojrzałych bananów z czarnymi plamkami na skórce, sprawdzą się takie, które z zewnątrz nie wyglądają zbyt apetycznie:) Ciasto możecie dosłodzić cukrem lub jego zamiennikami. Jeśli do ciasta bez tłuszczu nie dodacie w ogóle cukru, możecie traktować je jako chlebek bananowy, mało słodki, ale idealny do krojenia na kromki i podawania z miodem, domowym dżemem czy konfiturą.
Ciasto bananowe bez tłuszczu to fantastyczna zdrowa przekąska nie tylko dla osób, które dbają o linię. Możecie wzbogacić je o dodatek posiekanej czekolady, orzechów lub bakalii. Koniecznie wypróbujcie mój patent na zastąpienie tłuszczu w cieście. Polecam, smacznego:)
Polecam Wam moje ciasto dyniowe, które też możecie upiec bez tłuszczu:
Przepis na zdrowe ciasto bananowe fit (bez tłuszczu), składniki:
na foremkę o wielkości 10x20 cm (lub trochę większą):
2 średnie jabłka plus 6 łyżek wody,
2 jajka,
duża szczypta mielonej wanilii,
3 dojrzałe banany,szklanka mąki orkiszowej,
2/3 szklanki mąki z ciecierzycy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu,
1/2 szklanki cukru lub jego zamienniki, opcjonalnie
Przepis na zdrowe ciasto bananowe fit (bez tłuszczu), przygotowanie:
Pokrojone i pozbawione skórki jabłka włożyć do rondelka, zalać wodą. Dusić około 15-20 minut, aż zmiękną i da się je łatwo zmiksować lub dokładnie rozgnieść. Odstawić do wystudzenia. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, cukrem, wanilią i jabłkami W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Szybko połączyć zawartość obu naczyń (mieszać tylko do połączenia). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 200 stopniach około 50-60 minut.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Healthy No Oil Banan Bread Recipe:
2 medium apples plus 6 tbsp of water,
2 eggs,a big pinch of vanilla,
3 ripe bananas,
1 cup of spelt flour, light (or all purpose)
2/3 cup of chickpea flour (or spelt or all purpose),
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
1/2-2/3 tsp of cinnamon,
optional: 1/2 cup of sugar or use some sugar alternatives*
Peel and cut the apples, add some water and cook for about 15 minutes or until soft. Blend and let the puree cool for a bit. Mash the bananas with the fork, combine with eggs, sugar, vanilla and apple puree. In another bowl mix all of the dry ingredients. Quickly combine the dry with the wet, mixing just to combine. Place the batter into the bread pan (10x20 cm or bigger). Bake for about 50 to 60 minutes in 180C. Enjoy:)
*Note: If you don't add any sweetener to your bread, I highly recommend to serve the slices with honey or homemede jam.
I like to bake with chickpea flour too. The banana bread looks awesome, Natalia.
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na utylizację bananów ;)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this healthy recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Ciekawy przepis. Banany lubię to może i ciasto posmakuję :-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńw sam raz na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się patent na zamianę oleju na puree z jabłek :) będę korzystać :)
OdpowiedzUsuńbuziolki :)
Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńLove banana bread and this looks a great recipe. Thanks, stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńYour banana bread looked so good. I like banana cake and bread.
OdpowiedzUsuńYummy, I LOVE banana bread! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńAle cudeńko, chyba się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebek bananowy :)
OdpowiedzUsuńOh I simply HAVE to try this!!
OdpowiedzUsuńI made some banana cookies a few days ago. I had never cooked with banana before...and was delighted with them. They were so delicious!!
Thank you so much for this...and as I managed to buy some flour this morning...here goes!😊😊
Hugs xxx
Kopiuje przepis bo jestem porzeraczką bananów♥️
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely incredible! I love banana bread.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Jak widzę ze cos jest fit to od razy mam na to ochotę jeszcze bardziej :D
OdpowiedzUsuńNice recipe, I like Healthy food and I like bananas too.❤
OdpowiedzUsuńFajny trik, spróbuję sobie :)
OdpowiedzUsuńNo oil - no extra calories:) Looking forward to trying this recipe very soon, Natalia! Thank you:)
OdpowiedzUsuńI have some really ripe bananas in my kitchen right now that this will be perfect for. Definitely making this weekend!
OdpowiedzUsuńIt looks and sounds good. When we can buy eggs or flour again I hope to make it. Thank you.
OdpowiedzUsuńBananas are so healthy, and this makes them into a yummy dessert!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleb bananowy, w takiej wersji musi być cudowny. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciata bananowe :)
OdpowiedzUsuńBoth the bananas and the bread look yummi.
OdpowiedzUsuńThe bread has such fine ingredients! I suppose the soda and the baking powder give it the air-like quality, which makes it wonderful.
Interesting with chick pea flour.
OdpowiedzUsuńJa często robię ciasteczka banan +płatki owsiane. Pycha. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńPer una golosa colazione...
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe! It looks absolutely delicious:)
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND AT HOME
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
Kiedyś często robiłam chlebek bananowy, ale według innego przepisu 😉
OdpowiedzUsuńLooks delicious. I am a great fan of banana bread particularly with nuts.
OdpowiedzUsuńOften make banana bread, we love it.
OdpowiedzUsuńŁadnie i smakowicie wygląda. ja robiłam raz chlebek bananowy, ale wyszedł straszny zakalec i poleciał w kosz :( więcej na razie nie robiłam podejścia.
OdpowiedzUsuńi liked to lean this one specially dear Natalia as hubby try not to have cake or bread with oil or eggs
OdpowiedzUsuńhope i can used condensed milk instead egg
Powiem tylko jedno MNIAM, MNIAM. ;)
OdpowiedzUsuńTakie mogłabym zjeść, same bezpieczne dla mnie składniki :)
OdpowiedzUsuńmusiałabym gdzieś schować banany przed rodziną:)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób z tymi jabłkami :D muszę wypróbować, chociaż rodzinka mnie chyba zamorduje jak zrobię coś fit bo miałam przytyć ;p
OdpowiedzUsuńGreat recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Looks yummy, I like bananas :-D
OdpowiedzUsuńWhere Is My Cup Of Cold Milk - Have Always Loved Homemade Warm Banana Bread - Thanx For Offering An Alliterative Recipe
OdpowiedzUsuńCheers
Ciasto bananowe bez tłuszczu jadłabym każdego dnia!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak chlebek bananowy. Często przygotowuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPycha☺️
OdpowiedzUsuńTwój przepis spadł mi z nieba! Raz będąc w gościach spróbowałam ciasta bananowego, ale nawet nie wpadłam na to, by zapytać o przepis!
OdpowiedzUsuńTeraz jest troszkę wolnego czasu, na pewno wypróbuje!
I love banana bread. Thank you!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, szczególnie na teraz gdy ruchu mniej a słodycze bardzo kuszą. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu porobić coś z tych bananów ;D często nam zostają już takie zczerniałe, a takie na lajcie można wykorzystać do jakiegoś chleba, ciasta czy nawet placków ;D
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńPyszny, zdrowy wypiek :)!!! Na kwarantannie gotuję i pichcę jak nigdy przedtem ;)!!! Wczoraj zajadaliśmy się Twoimi pulpecikami w sosie koperkowym :D!!!
OdpowiedzUsuńDziś będą krokiety z mięsem i kapustą kiszoną (haha... mięcha mam tyle, że jak nic, będę mieć obiad na co najmniej 3 dni ;D).
Ciasto bananowe zagości na naszym fit-wielkanocnym stole :D!!!
Pozdrawiam serdecznie :D!!!
Ciasto bananowe w każdej wersji bardzo lubimy :-)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłej maki pszennej, zamiast tych zawartych w przepisie?
OdpowiedzUsuńTak, można 🙂
Usuń