kwietnia 03, 2020

Zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu, FIT / Healthy No Oil Banana Bread

Ciasto bez tłuszczu fit, bananowe przepis
Ciasto bananowe bez tłuszczu, fit
Ciasto bez tłuszczu fit bananowe przepis
Lubicie ciasto bananowe? A ciasta fit, które smakują tak pysznie jak zwykłe? Jeśli tak, mam dla Was fantastyczny przepis na pyszne ciasto bez tłuszczu - bez oleju i bez masła. Jeśli chcecie wiedzieć, jak w łatwy i zdrowy sposób pozbyć się tłuszczu z wypieków, czytajcie dalej. To łatwy trick do zastosowania w wielu słodkich wypiekach.

Jeśli chcecie upiec zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu albo w ogóle inne ciasto fit bez dodatku masła czy oleju, jedyne co musicie zrobić to zastąpić wymieniony tłuszcz puree z jabłek. Tak, to takie proste. Jabłka wystarczy poddusić z małą ilością wody i zmiksować blenderem albo dobrze rozgnieść. Dokładnie taką samą ilość puree jabłkowego dajemy do ciasta zamiast oleju. Jabłek nie czuć w cieście, więc nie musicie się obawiać, że zdominują smak Waszych ciast. Spróbujcie sami, to może zrewolucjonizować Wasze wypieki, nie tylko te zdrowe w wersji fit:)

Moje zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu (fit) upiekłam z użyciem mąki orkiszowej i mąki z ciecierzycy. Możecie też użyć samej mąki orkiszowej (sprawdzi się też pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo zwykłej mąki pszennej. Ważne, by do ciasta użyć bardzo dojrzałych bananów z czarnymi plamkami na skórce, sprawdzą się takie, które z zewnątrz nie wyglądają zbyt apetycznie:) Ciasto możecie dosłodzić cukrem lub jego zamiennikami. Jeśli do ciasta bez tłuszczu nie dodacie w ogóle cukru, możecie traktować je jako chlebek bananowy, mało słodki, ale idealny do krojenia na kromki i podawania z miodem, domowym dżemem czy konfiturą.

Ciasto bananowe bez tłuszczu to fantastyczna zdrowa przekąska nie tylko dla osób, które dbają o linię. Możecie wzbogacić je o dodatek posiekanej czekolady, orzechów lub bakalii. Koniecznie wypróbujcie mój patent na zastąpienie tłuszczu w cieście. Polecam, smacznego:)

Polecam Wam moje ciasto dyniowe, które też możecie upiec bez tłuszczu:



Przepis na zdrowe ciasto bananowe fit (bez tłuszczu), składniki:


na foremkę o wielkości 10x20 cm (lub trochę większą):

2 średnie jabłka plus 6 łyżek wody,
2 jajka,

duża szczypta mielonej wanilii,
3 dojrzałe banany,
szklanka mąki orkiszowej,

2/3 szklanki mąki z ciecierzycy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu,
1/2 szklanki cukru lub jego zamienniki, opcjonalnie

Przepis na zdrowe ciasto bananowe fit (bez tłuszczu), przygotowanie:

Pokrojone i pozbawione skórki jabłka włożyć do rondelka, zalać wodą. Dusić około 15-20 minut, aż zmiękną i da się je łatwo zmiksować lub dokładnie rozgnieść. Odstawić do wystudzenia. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, cukrem, wanilią i jabłkami W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Szybko połączyć zawartość obu naczyń (mieszać tylko do połączenia). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 200 stopniach około 50-60 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:





Healthy No Oil Banan Bread Recipe:


2 medium apples plus 6 tbsp of water,
2 eggs,
a big pinch of vanilla,
3 ripe bananas,
1 cup of spelt flour, light (or all purpose)
2/3 cup of chickpea flour (or spelt or all purpose),
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
1/2-2/3 tsp of cinnamon,
optional: 1/2 cup of sugar or use some sugar alternatives*

Peel and cut the apples, add some water and cook for about 15 minutes or until soft. Blend and let the puree cool for a bit. Mash the bananas with the fork, combine with eggs, sugar, vanilla and apple puree. In another bowl mix all of the dry ingredients. Quickly combine the dry with the wet, mixing just to combine. Place the batter into the bread pan (10x20 cm or bigger). Bake for about 50 to 60 minutes in 180C. Enjoy:)

*Note: If you don't add any sweetener to your bread, I highly recommend to serve the slices with honey or homemede jam. 

54 komentarze:

  1. I like to bake with chickpea flour too. The banana bread looks awesome, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na utylizację bananów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for sharing this healthy recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Banany lubię to może i ciasto posmakuję :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. w sam raz na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się patent na zamianę oleju na puree z jabłek :) będę korzystać :)
    buziolki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Love banana bread and this looks a great recipe. Thanks, stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. Your banana bread looked so good. I like banana cake and bread.

    OdpowiedzUsuń
  10. Yummy, I LOVE banana bread! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudeńko, chyba się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh I simply HAVE to try this!!
    I made some banana cookies a few days ago. I had never cooked with banana before...and was delighted with them. They were so delicious!!
    Thank you so much for this...and as I managed to buy some flour this morning...here goes!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. Kopiuje przepis bo jestem porzeraczką bananów♥️

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak widzę ze cos jest fit to od razy mam na to ochotę jeszcze bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nice recipe, I like Healthy food and I like bananas too.❤

    OdpowiedzUsuń
  17. No oil - no extra calories:) Looking forward to trying this recipe very soon, Natalia! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  18. I have some really ripe bananas in my kitchen right now that this will be perfect for. Definitely making this weekend!

    OdpowiedzUsuń
  19. It looks and sounds good. When we can buy eggs or flour again I hope to make it. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bananas are so healthy, and this makes them into a yummy dessert!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam chleb bananowy, w takiej wersji musi być cudowny. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Both the bananas and the bread look yummi.
    The bread has such fine ingredients! I suppose the soda and the baking powder give it the air-like quality, which makes it wonderful.

    OdpowiedzUsuń
  23. Interesting with chick pea flour.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja często robię ciasteczka banan +płatki owsiane. Pycha. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  25. Thanks for the recipe! It looks absolutely delicious:)
    HAPPY WEEKEND AT HOME
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Kiedyś często robiłam chlebek bananowy, ale według innego przepisu 😉

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks delicious. I am a great fan of banana bread particularly with nuts.

    OdpowiedzUsuń
  28. Often make banana bread, we love it.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ładnie i smakowicie wygląda. ja robiłam raz chlebek bananowy, ale wyszedł straszny zakalec i poleciał w kosz :( więcej na razie nie robiłam podejścia.

    OdpowiedzUsuń
  30. i liked to lean this one specially dear Natalia as hubby try not to have cake or bread with oil or eggs
    hope i can used condensed milk instead egg

    OdpowiedzUsuń
  31. Takie mogłabym zjeść, same bezpieczne dla mnie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. musiałabym gdzieś schować banany przed rodziną:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciekawy sposób z tymi jabłkami :D muszę wypróbować, chociaż rodzinka mnie chyba zamorduje jak zrobię coś fit bo miałam przytyć ;p

    OdpowiedzUsuń
  34. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks yummy, I like bananas :-D

    OdpowiedzUsuń
  36. Where Is My Cup Of Cold Milk - Have Always Loved Homemade Warm Banana Bread - Thanx For Offering An Alliterative Recipe

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto bananowe bez tłuszczu jadłabym każdego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie ma to jak chlebek bananowy. Często przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Twój przepis spadł mi z nieba! Raz będąc w gościach spróbowałam ciasta bananowego, ale nawet nie wpadłam na to, by zapytać o przepis!
    Teraz jest troszkę wolnego czasu, na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  40. I love banana bread. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  41. Ciekawy przepis, szczególnie na teraz gdy ruchu mniej a słodycze bardzo kuszą. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  42. muszę w końcu porobić coś z tych bananów ;D często nam zostają już takie zczerniałe, a takie na lajcie można wykorzystać do jakiegoś chleba, ciasta czy nawet placków ;D

    OdpowiedzUsuń
  43. Pyszny, zdrowy wypiek :)!!! Na kwarantannie gotuję i pichcę jak nigdy przedtem ;)!!! Wczoraj zajadaliśmy się Twoimi pulpecikami w sosie koperkowym :D!!!
    Dziś będą krokiety z mięsem i kapustą kiszoną (haha... mięcha mam tyle, że jak nic, będę mieć obiad na co najmniej 3 dni ;D).
    Ciasto bananowe zagości na naszym fit-wielkanocnym stole :D!!!
    Pozdrawiam serdecznie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto bananowe w każdej wersji bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy można użyć zwykłej maki pszennej, zamiast tych zawartych w przepisie?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger