czerwca 21, 2020

Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą / Layer Strawberry Cake

Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą przepis
Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą 
Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą przepis

Telimena to ciasto na biszkopcie z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą. Takie ciasto na zimno z musem truskawkowym to świetny pomysł na spotkanie w większym gronie. Sprawdzi się nawet jako tort.

Zobacz, jak krok po kroku przygotować wszystkie warstwy tego pysznego ciasta na poniższym filmie:



Ciasto z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to taki letni klasyk. W Telimenie dodatkową, ciekawą  warstwę stanowi makowa beza, pokruszona na wierzchu ciasta.

Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z truskawkami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też bezy.

Ciasto Telimena z makiem i masą budyniową sprawdzi się nie tylko w sezonie truskawkowym - do musu truskawkowego możecie wykorzystać świeże lub mrożone owoce. W ten sposób ciasto z truskawkami i bezą może pojawić się u Was na świątecznym stole. Dzięki dodatkowi maku fantastycznie sprawdzi się na przykład na Boże Narodzenie.

Warstwowe ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką posmakuje wszystkim wielbicielom klasyki. To łatwy przepis na ciasto idealne na urodziny, imieniny i inne okazje. Polecam, smacznego:)


Telimena - przepis na ciasto z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą, składniki:

na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

na biszkopt:

4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty

500 - 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
2 galaretki truskawkowe (w opakowaniach po 70g),

masa budyniowa:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
5 łyżek cukru pudru

na bezy:
4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki suchego maku,

opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady

Telimena - przepis na ciasto z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą, przygotowanie:


Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu).

Truskawki zmiksować blenderem na mus (mrożone wcześniej rozmrażamy). Galaretki przygotować, używając 500 ml wody. Wystudzone połączyć z musem truskawkowym. Wylać na biszkopt, gdy całość zacznie lekko tężeć. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotować krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na mus truskawkowy z galaretką. Wyrównać. Opcjonalnie posypać startą czekoladą.

Przygotować bezy (można to zrobić dzień wcześniej): ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną i mak, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy (jak na filmie), piec około 40-45 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Wystudzone beziki pokruszyć na krem. Schłodzić całość.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj moje konto na Facebooku:



Layer Strawberry Cake Recipe:

for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea for soaking the cake

500-600 g of strawberries, fresh of frozen,
2 packages of strawberry jello (1 package = 70g),

for the buttercream:

3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
5 tbsp of powdered sugar
for the meringue layer:

4 egg whites,
240 g of sugar,
2 tsp of potato starch,
1/3 cup of poppy seeds,

few pieces of dark chocoloate, optional

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180. Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake (optional). Soak with some strong tea.

Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch, poppy seed and mix.Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely.

Blend the strawberries, until smooth. Prepare the jellos according to package instructions, but using just 500 ml of water. Combine with strawberries. Set aside for a bit, until thickens. Pour the thickening mixture on top of the cake. Chill in the fridge, until sets completely.

Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the set jello. Grate some chocolate. Crush the meringues on top. Chill.

69 komentarzy:

  1. What gorgeous layers! A perfect summer cake, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow.
    That looks a great deal more ornate than anything I have made. Which makes me feel quite guilty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. this looks so delicious, I want some, please! Hugs, valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Well that just look ever so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super się prezentuje! :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z dodatkiem truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Beautiful and looks really tasty. A great cake for an event particularly in the Summer.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sama nazwa mi się podoba :) Wygląda bardzo apetycznie! Chętnie bym zjadała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już od samego tytułu, można ślinotoku dostać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż żałuję, że jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne warstwy i piękny wygląd:-)Trzeba wypróbować! Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale się prezentuje. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepięknie wyszło, tak dostojne i eleganckie jak jego imienniczka ;) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. The perfect cake to take to a summer gathering! Since we're not allowed to gather yet, I guess my family will have to eat the entire cake! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda niesamowicie! :D
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  17. o wow, kolejny przepis od Ciebie musiałam zesreenować, bo narobiłaś smaka haha ;)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ma che goduria questo dolce, complimenti!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh so delicious this makes my mouth watering
    xx

    OdpowiedzUsuń
  20. Looks delicious! What do you do with all these wonderful desserts you make?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you! We try to share with family, especially a big batch like this☺

      Usuń
  21. This looks good--I wish I had the time to try your recipes, but if I did, I'd weigh 300 pounds ;-)

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda pięknie. Nie wiem czy mi by takie idealne wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. to ciasto wygląda fantastycznie, ładnie się też nazywa :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam :) do tego filiżanka dobrej herbaty i jestem prawie w niebie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. I can't even describe how good this looks! What a fantastic dish!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  27. moje ukochane połączenia cukiernicze:D

    OdpowiedzUsuń
  28. To ciasto jest przepyszne!!! Totalnie moje smaki - truskawki, budyń, no i ta beza!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Strawberries do not agree with me but my husband would love this. Have a good day, stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda przepysznie :) muszę podrzucić ten przepis mamie :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Oh WOW, this cake is SO impressive...it will be my weekend special treat!!😊😊
    Thank you so much for sharing this...

    Have a super day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  32. It look like delicious cake, and it make me hungry surely. thanks for sharing and let me to try it this receip.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto prezentuje się wyśmienicie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Now that's a beautiful and delicious looking dessert ♥

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda cudnie. I jaką ma fajną nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Telimena brzmi jak muzyka, od razu chce się zerknąć do Pana Tadeusza :) ciasto wygląda wybornie!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. I would love this. It sounds so rich and sweet!

    OdpowiedzUsuń
  38. Przyznam, że prezentuje się wspaniale. Idealne do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda wspaniale, każdą z warstw ubóstwiam a ich połączenie musi być nieziemskie.

    OdpowiedzUsuń
  40. Pierwszy raz widzę takie ciasto :) prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. bardzo apetyczne ciasto, te warstwy smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Another gorgeous cake, looks delicious. Hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  43. Upiekłam dziś swoją pierwszą w życiu bezę. W 45 minut to ona nigdy się nie upiecze🙈😆 Po tym czasie była mokra i gumowata. Moja siedziała 1,5 godziny w 140 stopniach i 1,5 godziny w 100 stopniach. Następnie stygła z 2 godziny w uchylonym piekarniku. Robiłam to intuicyjnie i się udała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest w formie małych bezików, to oczywiście, że się upiecze, piekę je od lat😊 Duza beza w całości na pewno potrzebuje więcej czasu.

      Usuń
  44. Czy można użyć kupnych małych bezikow,zamiast piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, chociaż domowe są smaczniejsze 😊 Te ze sklepu mogą się też szybciej rozpuścić na cieście, nałożyłabym je na trochę przed podaniem ciasta. Domowe bezy są o wiele trwalsze.

      Usuń
  45. Świetne połączenie smaków. Muszę zrobić to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jaki rozmiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  47. Jaki jest rozmiar blaszki do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger