Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą |
Zobacz, jak krok po kroku przygotować wszystkie warstwy tego pysznego ciasta na poniższym filmie:
Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z truskawkami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też bezy.
Ciasto Telimena z makiem i masą budyniową sprawdzi się nie tylko w sezonie truskawkowym - do musu truskawkowego możecie wykorzystać świeże lub mrożone owoce. W ten sposób ciasto z truskawkami i bezą może pojawić się u Was na świątecznym stole. Dzięki dodatkowi maku fantastycznie sprawdzi się na przykład na Boże Narodzenie.
Warstwowe ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką posmakuje wszystkim wielbicielom klasyki. To łatwy przepis na ciasto idealne na urodziny, imieniny i inne okazje. Polecam, smacznego:)
Telimena - przepis na ciasto z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty
500 - 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
2 galaretki truskawkowe (w opakowaniach po 70g),
masa budyniowa:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
5 łyżek cukru pudru
na bezy:
4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki suchego maku,
opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady
Telimena - przepis na ciasto z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu).
Truskawki zmiksować blenderem na mus (mrożone wcześniej rozmrażamy). Galaretki przygotować, używając 500 ml wody. Wystudzone połączyć z musem truskawkowym. Wylać na biszkopt, gdy całość zacznie lekko tężeć. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na mus truskawkowy z galaretką. Wyrównać. Opcjonalnie posypać startą czekoladą.
Przygotować bezy (można to zrobić dzień wcześniej): ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną i mak, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy (jak na filmie), piec około 40-45 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Wystudzone beziki pokruszyć na krem. Schłodzić całość.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj moje konto na Facebooku:
Layer Strawberry Cake Recipe:
for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of strong tea for soaking the cake
500-600 g of strawberries, fresh of frozen,
2 packages of strawberry jello (1 package = 70g),
for the buttercream:
3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
5 tbsp of powdered sugar
for the meringue layer:
4 egg whites,
240 g of sugar,
2 tsp of potato starch,
1/3 cup of poppy seeds,
few pieces of dark chocoloate, optional
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180. Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake (optional). Soak with some strong tea.
Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch, poppy seed and mix.Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely.
Blend the strawberries, until smooth. Prepare the jellos according to package instructions, but using just 500 ml of water. Combine with strawberries. Set aside for a bit, until thickens. Pour the thickening mixture on top of the cake. Chill in the fridge, until sets completely.
Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the set jello. Grate some chocolate. Crush the meringues on top. Chill.
What gorgeous layers! A perfect summer cake, Natalia.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow.
OdpowiedzUsuńThat looks a great deal more ornate than anything I have made. Which makes me feel quite guilty.
Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńthis looks so delicious, I want some, please! Hugs, valerie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńW typie mojej siostry :)
OdpowiedzUsuńIt looks great and I bet, it is also delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Well that just look ever so delicious.
OdpowiedzUsuńAle super się prezentuje! :) Pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem truskawek :)
OdpowiedzUsuńBeautiful and looks really tasty. A great cake for an event particularly in the Summer.
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa mi się podoba :) Wygląda bardzo apetycznie! Chętnie bym zjadała :)
OdpowiedzUsuńJuż od samego tytułu, można ślinotoku dostać ;)
OdpowiedzUsuńaż żałuję, że jestem na diecie :)
OdpowiedzUsuńPyszne warstwy i piękny wygląd:-)Trzeba wypróbować! Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńA beautiful summer dessert!
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie :)
OdpowiedzUsuńThat looks so pretty!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie <3
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyszło, tak dostojne i eleganckie jak jego imienniczka ;) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki
OdpowiedzUsuńThe perfect cake to take to a summer gathering! Since we're not allowed to gather yet, I guess my family will have to eat the entire cake! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
Jelonkowa
o wow, kolejny przepis od Ciebie musiałam zesreenować, bo narobiłaś smaka haha ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńThe strawberry cake is my favourite!!!
OdpowiedzUsuńMa che goduria questo dolce, complimenti!!!
OdpowiedzUsuńOh so delicious this makes my mouth watering
OdpowiedzUsuńxx
Obłędne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńLooks delicious! What do you do with all these wonderful desserts you make?
OdpowiedzUsuńThank you! We try to share with family, especially a big batch like this☺
UsuńThis looks good--I wish I had the time to try your recipes, but if I did, I'd weigh 300 pounds ;-)
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Ciasto wygląda pięknie. Nie wiem czy mi by takie idealne wyszło :-)
OdpowiedzUsuńAmazing
OdpowiedzUsuńO matulu idealne ;p
OdpowiedzUsuńto ciasto wygląda fantastycznie, ładnie się też nazywa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) do tego filiżanka dobrej herbaty i jestem prawie w niebie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI can't even describe how good this looks! What a fantastic dish!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
moje ukochane połączenia cukiernicze:D
OdpowiedzUsuńThis looks so tasty :-D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne!!! Totalnie moje smaki - truskawki, budyń, no i ta beza!!
OdpowiedzUsuńStrawberries do not agree with me but my husband would love this. Have a good day, stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) muszę podrzucić ten przepis mamie :D
OdpowiedzUsuńOh WOW, this cake is SO impressive...it will be my weekend special treat!!😊😊
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing this...
Have a super day!
Hugs xxx
It look like delicious cake, and it make me hungry surely. thanks for sharing and let me to try it this receip.
OdpowiedzUsuńojeny jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
Now that's a beautiful and delicious looking dessert ♥
OdpowiedzUsuńSmakowicie <3
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. I jaką ma fajną nazwę :)
OdpowiedzUsuńTelimena brzmi jak muzyka, od razu chce się zerknąć do Pana Tadeusza :) ciasto wygląda wybornie!!!
OdpowiedzUsuńI would love this. It sounds so rich and sweet!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że prezentuje się wspaniale. Idealne do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, każdą z warstw ubóstwiam a ich połączenie musi być nieziemskie.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie ciasto :) prezentuje się pięknie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciasto, te warstwy smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAnother gorgeous cake, looks delicious. Hugs, Angela xXx
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś swoją pierwszą w życiu bezę. W 45 minut to ona nigdy się nie upiecze🙈😆 Po tym czasie była mokra i gumowata. Moja siedziała 1,5 godziny w 140 stopniach i 1,5 godziny w 100 stopniach. Następnie stygła z 2 godziny w uchylonym piekarniku. Robiłam to intuicyjnie i się udała.
OdpowiedzUsuńJeśli jest w formie małych bezików, to oczywiście, że się upiecze, piekę je od lat😊 Duza beza w całości na pewno potrzebuje więcej czasu.
UsuńCzy można użyć kupnych małych bezikow,zamiast piec
OdpowiedzUsuńMożna, chociaż domowe są smaczniejsze 😊 Te ze sklepu mogą się też szybciej rozpuścić na cieście, nałożyłabym je na trochę przed podaniem ciasta. Domowe bezy są o wiele trwalsze.
UsuńŚwietne połączenie smaków. Muszę zrobić to ciacho :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńJaki jest rozmiar blaszki do tego ciasta
OdpowiedzUsuń36x25 cm
Usuń