Ciasto Czekoladowy Budyniowiec |
Ciasto Czekoladowy Budyniowiec składa się z cienkiego biszkoptu z dodatkiem kakao, błyskawicznego kremu budyniowego i czekoladowej polewy. To zdecydowanie ciasto dla wielbicieli czekolady:) Krem budyniowy jest tu przygotowany najprostszą i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i polewamy czekoladą.
Aby czekoladowe ciasto budyniowe było wyższe i troszkę inne w smaku, możecie na budyń wylać warstwę galaretki z owocami. Wtedy możecie zrezygnować już z polewy. Jeśli nie lubicie galaretki, takie czekoladowe ciasto na zimno będzie dobrze smakować z brzoskwiniami wyłożonymi pod warstwę budyniową. Jeśli wolicie miękkie i delikatne owoce (na przykład maliny czy truskawki), lepiej nałożyć je na wierzch ciasta, na polewę.Wierzch Budyniowca możecie też posypać wiórkami, posiekanymi orzechami albo płatkami migdałów.
Czekoladowy Budyniowiec na biszkopcie to banalnie proste ciasto, zawsze się udaje. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie budyniowe ciasta na zimno, polecam mój przepis na leniwe ciasto budyniowe bez pieczenia:
Czekoladowy Budyniowiec, składniki:
na tortownicę o średnicy 21-24 cm:
na biszkopt:2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki, w tym jedna czubata łyżka kakao,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty
krem budyniowy:
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 płaskie łyżki kakao,
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)
na polewę:
80 g czekolady (może być pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)
50 g śmietanki kremówki
opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy lub owoce do udekorowania wierzchu ciasta
Czekoladowy Budyniowiec, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach (można upuścić blaszkę na podłogę po wyciągnięciu z pieca jak w biszkopcie rzucanym - biszkopt nie urośnie bardzo wysoki). Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą.
Przygotować masę budyniową: podgrzać 400 ml mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na biszkopt. Wystudzić.
Przygotować polewę: w gorącej śmietance rozpuścić czekoladę (najlepiej połamać czekoladę na kawałeczki, pozostawić w gorącej śmietance na kilka minut, a następnie wymieszać całość). Polewę wylać na masę budyniową. Posypać wiórkami, orzechami lub ułożyć owoce.
Chocolate Pudding Cake Recipe:
for the sponge cake:
2 eggs,
1/3 cup of sugar,
1/3 cup of flour,
1 heaping tbsp of cocoa,
3/4 tsp of baking powder
few tbsp of strong tea for soaking the cake
2 eggs,
1/3 cup of sugar,
1/3 cup of flour,
1 heaping tbsp of cocoa,
3/4 tsp of baking powder
few tbsp of strong tea for soaking the cake
for the pudding layer:
2 packages of vanilla pudding mix (1 package =40 g, each one requires 500 ml of milk)
2 tbsp of cocoa,
750 ml of milk,
100 g of butter,
3-4 tbsp of sugar (or to taste)
2 tbsp of cocoa,
750 ml of milk,
100 g of butter,
3-4 tbsp of sugar (or to taste)
for the ganache:
80 g of chocolate (dark or half dark and half milk),
50 g of heavy cream
some coconut shreds, almonds flakes, chopped nuts or some fruit for the top
Prepare the sponge cake: beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the springform pan (21 - 24 cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. Soak with some strong tea.
Prepare chocolate pudding: heat 400 ml of milk with sugar and butter. Add cocoa powder and whisk, make sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour hot pudding over the sponge cake. Let it cool for a bit.
Prepare the ganache: melt chocolate in hot cream, pour the ganache all over the pudding layer. Sprinkle with coconut, almonds, nuts or arrange some fruit on top. Enjoy:)
Also see my No Bake Lazy Pudding Cake Video Recipe above:)
Mmm wygląda niebiańsko ^^
OdpowiedzUsuńBeznadziejny przepis. Ciasto w ogóle nie wyrosło. Strata czasu, składników i pieniędzy
UsuńJeśli ciasto nie wyrosło, był błąd w przygotowaniu. Nie dodano proszku, dodano go za mało lub zbyt krótko ubijano masę.
UsuńThey sounds completely delicious.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:-)ja teraz piekłam sernik na spodzie kakaowym i zastanawiałam się do czego użyć to ciasto, bo jest bardzo łatwe do zrobienia i fajnie smakuje.Będzie pasować pod budyń, muszę wypróbować taką kombinację:-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńFor sure absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
I have never had a chocolate pudding cake...looks so inviting dusted with coconut shreds.
OdpowiedzUsuńAle cudownie wygląda :D
OdpowiedzUsuńThat looks wonderful!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Natalia, that does look delicious.
OdpowiedzUsuńPychota istna :)
OdpowiedzUsuńO ja, ale puszyste i delikatny :) jak się komuś nie chce piec to można użyć biszkoptów i też będzie dobrze. Chociaż wiadomo, że ten domowy nie ma konkurencji :)
OdpowiedzUsuńYum, this looks so tasty! I love it.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Jak na zimno to chętnie spróbuję go zrobić hehe
OdpowiedzUsuń🤩🤩🤩🤩
OdpowiedzUsuńAle apetyczny!
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ')
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuch a nice, easy, tasty recipe. My kind. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
You are a woman to my heart, I love chocolate cake. ♥
OdpowiedzUsuńzaraz zjem monitor:D
OdpowiedzUsuńO to musi być pyszne, mocno czekoladowe z delikatnym biszkoptem, niebo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na łatwy i smaczny, muszę zrobić taki budyniowiec :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę i budyń, więc budyniowiec brzmi idealnie :D
OdpowiedzUsuńThank you very much for recipe dear!
OdpowiedzUsuńL'aspetto di questa torta è favoloso, me ne mangerei subito una fetta...facciamo 2 :)
OdpowiedzUsuńczekolada:) pycha!
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a ostatnio mam słabość do czekoladowych i kakaowych ciast i ciastek :P
OdpowiedzUsuńCudowny deserek. Skusiłabym się na podwójną porcję <3
OdpowiedzUsuńOh Baby - Delightfully Delicious
OdpowiedzUsuńCheers
jak zwykle wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ;)
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńA couple of weeks ago, I made no knead bread and kept the dough in the fridge as your recipe suggested. It came out really well. 😊
Gosh, that looks delicious. I've made something like that before and it was so good.
OdpowiedzUsuńYum, beautiful, rich, and chocolaty looking.
OdpowiedzUsuńo kurcze jakie czekoladowe pyszności
OdpowiedzUsuńUna visione golosissima questa torta!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepychota :))
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLove chocolate cake and the photos are mouthwatering. Stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńI have never tried a pudding cake...WOW...it does look so delicious!
OdpowiedzUsuńI can't wait to try this...😊😊
Thank you so much.
Have a great day!
Hugs xxx
Ale pyszności ❤
OdpowiedzUsuńLooks very tasty :-D
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! 😍
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!! You are very talented to make it so beautiful and all the ingredients seem to set in just right!! Blessings and peace-full days to you!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie delikatne, mokre ciasta :) Zwłaszcza czekoladowe :D
OdpowiedzUsuńMega smacznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńI will bake two cakes to make sure I get it right:) Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńfajne ciasto!
OdpowiedzUsuńWow! That looks incredibly delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie <3!
OdpowiedzUsuńOh my this is gorgeous. It looks delicious and I bet it tastes even better. Thanks for sharing the recipe. Hugs, Angela xXx
OdpowiedzUsuńKolejny przepis godny spróbowania. Lubię ciasta z budyniem. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńD is for delicious!
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Tego przepisu szukałam, zaraz lecę do kuchni. Chciałam coś szybkiego jak murzynek ale zrobię Twoj 😘
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely scrumptious!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńWitam... Zrobilam... Wyszlo pyszne... Mam jednak pytanie 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia czy 3, 4 łyżeczki proszku do pieczenia.... W sumie dopiero zwrocilam na to uwage... A dodalam 3 łyżeczki 🙈
OdpowiedzUsuńWitam, zrobilam ciasto i wyszlo rewelacyjne... Przelozylam dodatkowo borówkami. Ale mam pytanie... Dopiero tetaz zwrocilam uwage... Dodalam 3 lyzeczki proszku do pieczenia... Mialo byc 3/4 lyzeczki czy 3 lub 4 łyżeczki?? Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńMiało być 3/4 łyżeczki, ale jeśli smakowało to najważniejsze 😉 Z dodatkiem 3 łyżeczek biszkopt pewnie urósł o wiele wyższy, mój na 3/4 jest cienki😊
Usuń