czerwca 17, 2020

Czekoladowy Budyniowiec / Chocolate Pudding Cake

Ciasto czekoladowy budyniowiec przepis
Ciasto Czekoladowy Budyniowiec 
Ciasto czekoladowy budyniowiec przepis
Szukacie łatwego przepisu na pyszne ciasto do kawy lub herbaty? Mój Czekoladowy Budyniowiec na biszkopcie to proste ciasto na zimno, idealne dla początkujących i nie tylko.

Ciasto Czekoladowy Budyniowiec składa się z cienkiego biszkoptu z dodatkiem kakao, błyskawicznego kremu budyniowego i czekoladowej polewy. To zdecydowanie ciasto dla wielbicieli czekolady:) Krem budyniowy jest tu przygotowany najprostszą  i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i polewamy czekoladą.

Aby czekoladowe ciasto budyniowe było wyższe i troszkę inne w smaku, możecie na budyń wylać warstwę galaretki z owocami. Wtedy możecie zrezygnować już z polewy. Jeśli nie lubicie galaretki, takie czekoladowe ciasto na zimno będzie dobrze smakować z brzoskwiniami wyłożonymi pod warstwę budyniową. Jeśli wolicie miękkie i delikatne owoce (na przykład maliny czy truskawki), lepiej nałożyć je na wierzch ciasta, na polewę.Wierzch Budyniowca możecie też posypać wiórkami, posiekanymi orzechami albo płatkami migdałów.

Czekoladowy Budyniowiec na biszkopcie to banalnie proste ciasto, zawsze się udaje. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie budyniowe ciasta na zimno, polecam mój przepis na leniwe ciasto budyniowe bez pieczenia:



Czekoladowy Budyniowiec, składniki:

na tortownicę o średnicy 21-24 cm:
na biszkopt:

2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki, w tym jedna czubata łyżka kakao,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty

krem budyniowy:
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 płaskie łyżki kakao,
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)

na polewę:
80 g czekolady (może być pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)
50 g śmietanki kremówki

opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy lub owoce do udekorowania wierzchu ciasta


Czekoladowy Budyniowiec, przygotowanie:

Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach (można upuścić blaszkę na podłogę po wyciągnięciu z pieca jak w biszkopcie rzucanym - biszkopt nie urośnie bardzo wysoki). Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą. 

Przygotować masę budyniową: podgrzać 400 ml mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na biszkopt. Wystudzić. 

Przygotować polewę: w gorącej śmietance rozpuścić czekoladę (najlepiej połamać czekoladę na kawałeczki, pozostawić w gorącej śmietance na kilka minut, a następnie wymieszać całość). Polewę wylać na masę budyniową. Posypać wiórkami, orzechami lub ułożyć owoce. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:




Chocolate Pudding Cake Recipe:

for the sponge cake:
2 eggs,
1/3 cup of sugar,
1/3 cup of flour,
1 heaping tbsp of cocoa,
3/4 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea for soaking the cake

for the pudding layer:
2 packages of vanilla pudding mix (1 package =40 g, each one requires 500 ml of milk)
2 tbsp of cocoa,
750 ml of milk,
100 g of butter,
3-4 tbsp of sugar (or to taste)

for the ganache:
80 g of chocolate (dark or half dark and half milk),
50 g of heavy cream

some coconut shreds, almonds flakes, chopped nuts or some fruit for the top

Prepare the sponge cake: beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the springform pan (21 - 24 cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. Soak with some strong tea.

Prepare chocolate pudding: heat 400 ml of milk with sugar and butter. Add cocoa powder and whisk, make sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour hot pudding over the sponge cake. Let it cool for a bit.

Prepare the ganache: melt chocolate in hot cream, pour the ganache all over the pudding layer. Sprinkle with coconut, almonds, nuts or arrange some fruit on top. Enjoy:)


Also see my No Bake Lazy Pudding Cake Video Recipe above:)

65 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Beznadziejny przepis. Ciasto w ogóle nie wyrosło. Strata czasu, składników i pieniędzy

      Usuń
    2. Jeśli ciasto nie wyrosło, był błąd w przygotowaniu. Nie dodano proszku, dodano go za mało lub zbyt krótko ubijano masę.

      Usuń
  2. Pięknie wygląda:-)ja teraz piekłam sernik na spodzie kakaowym i zastanawiałam się do czego użyć to ciasto, bo jest bardzo łatwe do zrobienia i fajnie smakuje.Będzie pasować pod budyń, muszę wypróbować taką kombinację:-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. For sure absolutely delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I have never had a chocolate pudding cake...looks so inviting dusted with coconut shreds.

    OdpowiedzUsuń
  5. That looks wonderful!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalia, that does look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja, ale puszyste i delikatny :) jak się komuś nie chce piec to można użyć biszkoptów i też będzie dobrze. Chociaż wiadomo, że ten domowy nie ma konkurencji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak na zimno to chętnie spróbuję go zrobić hehe

    OdpowiedzUsuń
  9. Such a nice, easy, tasty recipe. My kind. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję ten przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. You are a woman to my heart, I love chocolate cake. ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. O to musi być pyszne, mocno czekoladowe z delikatnym biszkoptem, niebo na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wygląda na łatwy i smaczny, muszę zrobić taki budyniowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam czekoladę i budyń, więc budyniowiec brzmi idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you very much for recipe dear!

    OdpowiedzUsuń
  16. L'aspetto di questa torta è favoloso, me ne mangerei subito una fetta...facciamo 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie, a ostatnio mam słabość do czekoladowych i kakaowych ciast i ciastek :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny deserek. Skusiłabym się na podwójną porcję <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh Baby - Delightfully Delicious

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  20. jak zwykle wygląda pysznie!
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Looks delicious.

    A couple of weeks ago, I made no knead bread and kept the dough in the fridge as your recipe suggested. It came out really well. 😊

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosh, that looks delicious. I've made something like that before and it was so good.

    OdpowiedzUsuń
  23. Yum, beautiful, rich, and chocolaty looking.

    OdpowiedzUsuń
  24. o kurcze jakie czekoladowe pyszności

    OdpowiedzUsuń
  25. Una visione golosissima questa torta!

    OdpowiedzUsuń
  26. Love chocolate cake and the photos are mouthwatering. Stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  27. I have never tried a pudding cake...WOW...it does look so delicious!
    I can't wait to try this...😊😊
    Thank you so much.

    Have a great day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks delicious!!! You are very talented to make it so beautiful and all the ingredients seem to set in just right!! Blessings and peace-full days to you!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam takie delikatne, mokre ciasta :) Zwłaszcza czekoladowe :D

    OdpowiedzUsuń
  30. I will bake two cakes to make sure I get it right:) Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow! That looks incredibly delicious!

    OdpowiedzUsuń
  32. Oh my this is gorgeous. It looks delicious and I bet it tastes even better. Thanks for sharing the recipe. Hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  33. Kolejny przepis godny spróbowania. Lubię ciasta z budyniem. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  34. D is for delicious!

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  35. Tego przepisu szukałam, zaraz lecę do kuchni. Chciałam coś szybkiego jak murzynek ale zrobię Twoj 😘

    OdpowiedzUsuń
  36. This looks absolutely scrumptious!

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam... Zrobilam... Wyszlo pyszne... Mam jednak pytanie 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia czy 3, 4 łyżeczki proszku do pieczenia.... W sumie dopiero zwrocilam na to uwage... A dodalam 3 łyżeczki 🙈

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam, zrobilam ciasto i wyszlo rewelacyjne... Przelozylam dodatkowo borówkami. Ale mam pytanie... Dopiero tetaz zwrocilam uwage... Dodalam 3 lyzeczki proszku do pieczenia... Mialo byc 3/4 lyzeczki czy 3 lub 4 łyżeczki?? Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być 3/4 łyżeczki, ale jeśli smakowało to najważniejsze 😉 Z dodatkiem 3 łyżeczek biszkopt pewnie urósł o wiele wyższy, mój na 3/4 jest cienki😊

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger