Chleb nocny na zakwasie z garnka |
Mój pszenno-żytni chleb nocny na zakwasie to chleb bez wyrabiania - ciasto wystarczy tylko wymieszać, a po chwili kilka razy złożyć, by dało się uformować w kulę. Po nocnym wyrastaniu należy przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba lub miski, poczekać, aż jeszcze troszkę podrośnie i piec.
Domowy chleb zarabiany na noc ma cudownie grubą, twardą i chrupiącą skórkę, a wnętrze pełne pięknych dziur. Jeśli lubicie pieczywo w stylu włoskim lub francuskim, na pewno Wam posmakuje. Kluczowe jednak, by odpowiednio długo nagrzać garnek przed przełożeniem do niego chleba (u mnie to 25-30 minut.
Okrągły bochen chleba nocnego na zakwasie wygląda pięknie po upieczeniu, jest pyszny nawet z samym masłem. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:)
Wypróbujcie też wielu innych moich przepisów na domowy chleb:)
Jeśli macie mało czasu, polecam też mój mieszany chleb bez wyrabiania:
Prosty przepis na chleb nocny na zakwasie (z garnka), składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:1/2 szklanki (100 g) aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (muszą być widoczne bąbelki),
2 i 2/3 szklanki ciepłej wody,
1 kg mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)
3 łyżeczki soli
Prosty przepis na chleb nocny na zakwasie (z garnka), przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki oprócz soli (ja robię to drewnianą łyżką, później dłonią). Odstawić na 30 minut. Dodać sól, złożyć ciasto kilka razy (nałożyć boki ciasta do środka), uformować kulę, upewniając się, że sól zostało równomiernie rozprowadzona po cieście. Ciasto powinno przypominać ciasto drożdżowe - można podsypać mąką, gdyby bardzo się lepiło. Odstawić na 8-10 godzin (w temperaturze pokojowej).Zagnieść ciasto kilka razy i przełożyć do obficie oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba, złączeniem do góry (można przełożyć do miski albo lepiej durszlaka wyłożonego ścierką, oprószoną mąką). Odstawić na 30-60 minut do delikatnego podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik z garnkiem w środku do 230 C. Do gorącego garnka wyłożonego papierem ostrożnie przełożyć ciasto, piec z pokrywką około 25-30 minut, zdjąć pokrywkę i piec kolejne 25-30 minut (u mnie chleb piekł się w sumie godzinę). Całkowicie wystudzić.
Oryginalny przepis: baked-theblog.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Overnight Sourdough Bread:
1/2 cup of bubbly, active starter,
2 2/3 cups of warm water
1 kg of bread flour,
3 tsp of salt
Combine flour, starter and water, usig a wooden spoon or hands. Set aside for 30 minutes, Add salt and knead briefly, making sure to incorporate all the salt in. Form a relatively smooth ball out of the dough and let ir rise overninght in room temperature - fell free to add more flour, if the dough is very sticky (8 to 10 hours).
Knead the dough few times, form a ball and place it in the bread basket (or bowl) for about 30-60 minutes, until lightly rises. Meanwhile, heat the Dutch oven in 230 C for about 30 minutes. Place your dough into the hot Dutch oven, bake with the lid on for about 25-30 minutes, then without the lid for another 25-30 minutes.
Original recipe here.
Pycha, muszę sobie zakwas zrobić :-)
OdpowiedzUsuńThe sourdough bread turned out so perfect! That crust and crumb are absolutely irresistible.
OdpowiedzUsuńW życiu nie robiłam chleba. Wygląda obłędnie. Wiem, że pieczenie chleba to nie łatwa sztuka, także brawo. :)))
OdpowiedzUsuńLooks good and ok to make.
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis. Inspirujesz mnie swoimi pomysłami, a mąż wielce zadowolony :)Ostatnio robiłam np. pulpeciki w sosie chrzanowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo się cieszę, miło mi☺ Dziękuję serdecznie i pozdrawiam ☺☺
UsuńThis looks soooo perfect, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńOh wow, this looks absolutely incredible. You are so talented!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Chleby na zakwasie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńVeramente bello e invitante questo pane.
OdpowiedzUsuńSai di cosa mi ha fatto venire voglia?
Una bella bruschetta e secondo me quelle fette di pane sono prefette.
Looks fantastic!
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba ale na pewno jest pyszny 😊
OdpowiedzUsuńSourdough bread! Yes, please. Love its flavor. :-)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie piekłam jeszcze chleba na zakwasie ale takie właśnie najbardziej lubię jeść :)
OdpowiedzUsuńI am so sorry, Natalia, but for some reason I couldn't translate, but my eyes don't lie and wow, does that bread look good..Stay well..xxoJudy
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyszedł ci ten chleb musze wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zjadłabym taki pyszny, świeży domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńI am still waiting for the yeast I managed to order - I plan to make some of your bread recipes when I receive it!
OdpowiedzUsuńWygląda jak marzenie, moje doświadczenia w pieczeniu staram się poszerzać, więc może niebawem przyjdzie pora na taki chlebek. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie:))pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPychota!!! Uwielbiam domowe chlebki:)
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda jak prawdziwy wiejski chleb z chrupiącą skórką :)
OdpowiedzUsuńSourdough bread is a magical substance. The key question: what is your starter recipe?
OdpowiedzUsuńMy recipe: 1/2 cup of whole wheat rye flour and 1/2 cup of water, mix it, let it stand in a clean jar (topped with a piece of paper towel, not the lid), feed it daily for 4 - 5 days with 1/2 cup of water and flour. It's ready when bubbly!☺ The older starter, the stronger - mine is few years old already☺
UsuńI tried with baking for a while and even tried to create my own starter. It got complicated - family kitchen politics. I may try again one day. For now, cocktails are simpler.
UsuńHaha, got it😉 My recipe is really simple plus you can easily freeze it, too! No problem with spoiling. Have a lovely day☺
UsuńChciałabym spróbować jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńComplimenti, un pane ottimo!
OdpowiedzUsuńpodkradłabym na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńAle bym sobie taki ciepły zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŁadny :)
OdpowiedzUsuńGenialny ach <3
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bardzo, ale moja mama cały czas go piecze ;)
OdpowiedzUsuńThat does look so good :-D
OdpowiedzUsuńI love all kinds of bread. This looks tasty.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach świeżego, domowego chleba. Muszę znowu zrobić zakwas, bo mój ostatni się zepsuł.
OdpowiedzUsuńPodpowiem, że jeśli Twoj zakwas lubi się psuć, to warto go zamrozić - po odmrożeniu i dokarmieniu znow nadaje się do pieczenia☺
UsuńOh! This sounds so good! Every time I have visited Poland I have had the best bread. Thanks for sharing this recipe. :)
OdpowiedzUsuńOh yes, Polish bread is amazing! Thank you so much for the comment☺
UsuńAle bym zjadła taki pyszny, mięciutki chlebek :)
OdpowiedzUsuńGirl, you are speaking my language with this recipe. Just gimme the whole loaf and some butter, please!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńOjjj narobiłaś mi smaaka! Czas podjąć rękawicę! :D
OdpowiedzUsuńTen chlebek jest obłędny! Wygląda przepysznie. Czy jest możliwość by upiec na rozgrzanej blasze? Nie mam garnka do pieczenia 😔
OdpowiedzUsuńGarnek zapewnia wspaniałą chrupiącą skórkę, jeśli go nie mamy, może sprawdzić się też naczynie żaroodporne (szklane) z pokrywką. Na samej blaszce wyjdzie, ale zdecydowanie skórka nie będzie tak chrupiąca, bochenek może też nie trzymać dobrze kształtu. Pozdrowienia!
UsuńA te 8-10 h mam go po uformowaniu dać do naczynia i przykryć do rana?
OdpowiedzUsuńZostawiamy w misce, w której mieszaliśmy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na noc🙂
UsuńDziękuję :)
UsuńA nie trzeba go nacina przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńJaki najlepiwj typ mąki pszennej do niego użyć. Zrobilam z 650 i bardzo się lepiej, czy im wyższy typ mniej się będzie lepić?
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie chlebowa,czyli typ 750 lub 850, ale przyznam szczerze, ze ja zawsze używam mąki uniwersalnej, którą mam zawszw w domu. Jeśli mocno się lepi, należy go posypać większą ilością mąki tak by ciasto przypominało drożdżowe. Ja nie nacinam tego chleba, sam popęka nieregularnie, ale mozna to zrobić 😊
UsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJaki duży ten garnek? I czy można użyć zakwasu suszonego? 🤔
OdpowiedzUsuńDługość mojego garnka to trochę mniej niż 30 cm, co do zakwasu suszonego niestety nie pomogę, nigdy z takim nie piekłam🤔
UsuńUpiekłam. Wyszedł pyszny. Teraz zastanawiam się czy mogłabym zamiast mąki pszennej użyć mąki orkiszowej typ 630 ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można by spróbować, chociaż sama nie piekłam tego chleba z orkiszową, pozdrowienia 🙂
UsuńWyszedł :) Nie wiem tylko dlaczego chleb, czy to na mące pszennej czy orkiszowej, wychodzi czasami taki zbity, mało pulchny.
OdpowiedzUsuńPrzyczyn może być kilka: za mocne podsypywanie ciasta mąką,zbyt krótkie wyrastanie lub nieodpowiednie składanie ciasta. Chleby na zakwasie bywają wymagające, zdecydowanie bardziej niż drożdżowe 🙂 Cieszę się, że mimo wszystko wyszedł, pozdrowienia 🙂
Usuń