Klopsiki w sosie paprykowym |
Pulpety w sosie pomidorowym z papryką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane.
Do sosu pomidorowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go śmietanką, mlekiem lub mleczkiem kokosowym. Jeśli lubicie pikantne smaki, dodajcie trochę chili albo wędzonej papryki, która nada całości wyjątkowego charakteru.
Klopsiki w sosie paprykowym to pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem i surówką lub sałatką. Polecam, smacznego:)
Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki:)
Wypróbujcie też przepis na pyszny gulasz cygański z klopsikami:
Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki:
na pulpeciki:500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
na sos:
cebula lub mały por,
duża czerwona papryka,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
1-2 ząbki czosnku,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu,
opcjonalnie kilka łyżek słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka słodka, ostra i wędzona (opcjonalnie)
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody (jeśli sos jest za rzadki),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski (lub w kostkę) paprykę, Smażyć kilka minut, a następnie drobno posiekany czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodać koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem i dorzucić klopsiki. Doprawić. Dusić do miękkości składników około 20-30 minut. Pod koniec duszenia opcjonalnie dodać śmietankę lub mleko. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Meatballs in Red Bell Pepper Sauce Recipe:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
for the sauce:
1 small leek or onion,
1 large red bell peppers,
3-4 heaping tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
1-2 cloves of garlic,
few kernels of allspice,
approx. 2 cups of water or stock (or a little more),
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, oregano, sweet, hot and smoked paprika,
few tbsp of cream, milk or coconut milk, optional,
1 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 cup of water, optional
some chopped parsley, optional
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate.
In the same pan add chopped onion and pepper cut into strips, After few minutes, add finely chopped garlic, bay leaf and allspice. Season well and add the meatballs back in. Cover with liquid and simmer on low for about 20 to 30 minutes or until tender. Add cream or milk. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some crusty bread on the side. Enjoy:)
Also see my Gypsy Meatball Stew Video Recipe above:)
A very comforting and delicious meal! I need to try that paprika sauce with meatballs next time.
OdpowiedzUsuńAnother very tempting recipe, thanks Natalia! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńRecipe reads good, tempting to make.
OdpowiedzUsuńTake care.
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńOh, that sounds wonderful. Great photo, too.
OdpowiedzUsuńWyglądają dobrze. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie! :)
OdpowiedzUsuńLooks very yummy! Itend to - also thanks to you - just throw in what I find and "Use" your ideas - hope you don´t mind!
OdpowiedzUsuńNot at all! Actually I think cooking is all about experimenting and adding everything to your likening☺ So have fun cooking😊😊
UsuńFajny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńWhat an incredible dish! Thank you so much for sharing this. I hope you have a wonderful weekend.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Bardzo fajne danie:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńsmakowity sosik!
OdpowiedzUsuńuwielbiam! wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem chili muszą być pyszne :). Mnie jakoś ostatnio wzięło na ostre i chili bądź pieprz cayenne mam pod ręką :P
OdpowiedzUsuńLooks delicious! It would also be good as a meatball sub.
OdpowiedzUsuńLove meatballs looks yum!
OdpowiedzUsuńMmm ten sosik *.*
OdpowiedzUsuńLubię klopsiki. A to klopsiki z sosem pieprzowym ... hmmm, musi być bardzo smaczne. Ja też chcę to zrobić. Dziękuję za przepis od Ciebie.
OdpowiedzUsuńMeatballs are the heart of cooking, not only because of the variety of ingredients but also because of the versatile ways of preparing them (frying, baking,etc..) and the side dishes that go well with them.
OdpowiedzUsuńWe love meatballs, and in peppersauce we adore them!!♥
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDanie pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
We haven't had meatballs for awhile, the sauce sounds and looks so delicious.
OdpowiedzUsuńMeat balls are my favorite !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię klopsiki, narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, kocham klopsiki!
OdpowiedzUsuńYum yum. Take care Diane
OdpowiedzUsuńMeatballs make a good mid-week dish!
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Looks good :-D
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego sosu szukałam. Będzie dobry obiad.
OdpowiedzUsuńSo Delightful That I Can Almost Smell It From Here - Excellent Photo For Sure - Keep On Keeping On
OdpowiedzUsuńCheers
Mięsa nie jem, ale sos chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuń