Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem |
Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem to świetny deser, jeśli macie w spiżarni trochę domowego soku lub kompotu wiśniowego. Takie warstwowe ciasto z kisielem jest bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na święta (na przykład Boże Narodzenie) lub na wszelkie uroczystości rodzinne. Biszkopt z budyniem i owocami smakuje chyba każdemu, prawda?:)
Ciasto z wiśniami z kompotu i budyniem zaczynamy od przygotowania biszkoptowego spodu. Mój biszkopt na dużą blachę to sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym.
Pierwszą warstwą naszego ciasta na biszkopcie jest kisiel wiśniowy z wiśniami z kompotu. Jeśli Wasz kompot lub sok jest bardzo słodki, należy rozcieńczyć go wodą do smaku.
Podczas przygotowania kremu budyniowego należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie wystudzony, a masło miękkie). Najtrudniejszą częścią podczas przygotowania ciasta jest równomierne rozprowadzenie kremu budyniowego na warstwie wiśniowej - warto rozłożyć sobie masę budyniową małymi kopczykami na wiśniach (nawet mniejszymi niż ja robię to na filmie), a następnie łyżeczką lub łyżką rozsmarować całość. Zdecydowanie najłatwiej byłoby zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym końcem.
Całość wieńczymy okruszkami ściętego biszkoptu i uprażonymi na suchej patelni wiórkami. Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. To świetne ciasto na imieniny, urodziny, Nowy Rok i inne okazje. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe:)
Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody
kisiel wiśniami:
900 ml soku/kompotu wiśniowego (jeśli jest bardzo słodki, rozcieńczamy go wodą),
ok. szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu,
2 opakowania budyniu,
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
masa budyniowa:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
5 łyżek cukru pudru
ok. szklanki wiórków kokosowych
Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem, przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej ściąć wierzch ciasta i odłożyć go na później).
Przygotować kisiel: część kompotu podgrzać w garnku, pozostałą część rozmieszać w budyniami w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać mieszankę do gorącego kompotu w garnku i mieszać, aż powstanie gęsty kisiel (jak na filmie).
Na nasączonym biszkopcie ułożyć wiśnie z kompotu, zalać kisielem, wyrównać. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na kisiel (uwaga: krem dość trudno rozprowadza się na kremie, należy najpierw nałożyć małe kopczyki ciasta, a potem delikatnie rozsmarować łyżką lub łyżeczką; najlepiej sprawdzi się jednak rękaw cukierniczy lub woreczek z odciętym końcem. Żeby było jeszcze łatwiej, można przełożyć warstwę kisielu i kremu budyniowego herbatnikami). Nic się nie stanie, jeśli budyń trochę wymiesza się z kisielem.
Wiórki uprażyć na suchej patelni, aż zmienią kolor na złoty. Wierzch kremu budyniowego posypać okruchami z biszkoptu (ze ściętego wierzchu) i uprażonymi wiórkami. Schłodzić kilka godzin.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Cherry Pudding Layer Cake Recipe:
for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of lemon juice mixed with water for soaking the sponge cake
for the fruit layer:
1 cup of canned cherries,
900 ml of cherry juicem
3/4 tbsp of cornstarch or potato starch,
2 packages of vanilla pudding mix (40g each)
for the buttercream:
3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
5 tbsp of powdered sugar
approx. 1 cup of coconut flakes, unsweetened
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut of the tiny bit of top of the cake and set aside. Soak the sponge cake with some lemon juice and water mixture.
Prepare the fruit filling: simmer a part of cherry juice in a pot. Mix starch and vanilla pudding mix with remaining cherry juice and add it into the hot juice. Cook, mixing, until thick.
Place cherries on your soaked sponge cake. Pour over hot cherry mixture. Set aside, until sets.
Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the cherry filling. It's best to place small portions of the buttercream and gently smear it out with a teaspoon or a tablespoon - to be honest, it's much easier, using a piping bag!
Toast your coconut on a dry skillet. Crumble the top of the sponge cake on the buttercream. Sprinkle with coconut. Refrigerate for few hours.
Poproszę o kawałeczek do niedzielnej kawki :) wyglada obłędnie ! ❤️
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, wypróbuje z przyjemnością ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam połączenie kruchego ciasta, śliwek i budyniu! To moje smaki, mój ukochany przepis na ciasto z sezonowymi owocami :) Ja wczoraj zrobiłam tradycyjne kruche ze śliwkami i kruszonką :))
OdpowiedzUsuń... ale to ciasto jest z wiśniami ...
Usuń... ale to ciasto jest z wiśniami ...
UsuńPyszne jest! Ja zazwyczaj gotuję na soku kisiel wiśniowy, a warstwy można rozdzielić herbatnikami, lepiej się rozłoży krem. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńO, pomysł z herbatnikami jest super, na pewno ułatwią sprawę ☺
UsuńNiestety, kupne herbatniki psują smak wszelkich ciast.
UsuńCiasto wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Pozdrawiam cieplutko.:)
OdpowiedzUsuńI have lots of frozen cherries will see if I can make this without the vanilla pudding mix (I have never seen them here!) Keep well Diane
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńOfelia? Hamlet's sweetheart? The cake is worthy of her name.
OdpowiedzUsuńI love everything with cherries, so this cake is no exception.
The photos are great! The slices of cake make my mouth water.
Yes, Hamlet's sweetheart! I thought it might be a nice name for a beautiful cake like this ☺ Thank you so much for your comment☺
UsuńWhat a stunning dessert! Your layered cakes are always very impressive, Natalia.
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńPychotka, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!:D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Pyszności :) I mamy sposób na to co zrobić z wiśniami z kompotu :)
OdpowiedzUsuńThis sounds soooo good, and as always, I am hungry! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o tym cieście.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńIt's yummy! Thank you very much for the recipe ))
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia humor się człowiekowi poprawia:)
OdpowiedzUsuńThat looks incredible.
OdpowiedzUsuńA great desert it looks delicious.
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota:)
OdpowiedzUsuńGosh that looks so good. I could go for a piece right now.
OdpowiedzUsuńWhat an incredible dessert! Cherries are my husband's favorite fruit also. I know he would love this. Thank you so much for sharing the recipe :)
OdpowiedzUsuńLooks good, I love coconut on top of cakes :-D
OdpowiedzUsuńSuper masa budyniowa <3!
OdpowiedzUsuńWszelkie ciasta z budyniem uwielbiam :-).
OdpowiedzUsuńIt's gone past lunchtime here and
OdpowiedzUsuńI'm about to get mine and that is delicious by the look of it.
Una visione golosissima questo dolce!!!
OdpowiedzUsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńporywam solidny kawał!
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńSłodko kwaśnawo lubię to :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i woła do mnie "zjedz mnie!"
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z budyniem.
Yum! This looks so delicious!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Looks delicious! I love vanilla pudding!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, na pewno na jednym kawałku trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńNatalia, tiene muy buena pinta se ve delicioso las cereza le dan un toque perfecto.
OdpowiedzUsuńGracias por compartir.
I love the 3 different layers and I really love how each layer is so easy to prepare. This would make such a fun holiday dessert!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, nie sposób się oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńHerbatka do tego i wieczór idealny
OdpowiedzUsuńWspaniałe słodkości ...mniam :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious. I love cherries.
OdpowiedzUsuńI’m now blogging at www.fromarockyhillside.com
Oh dear Natalia you are incredibly talented :)))
OdpowiedzUsuńi love deserts in winter and i will try this absolutely DELICIOUS looking cake :)
thank you so much for delightful blog my friend!
more blessings to your beautiful world!
Wygląda cudownie *.*
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Yum
OdpowiedzUsuńAnyone here who doesn't read Polish make this cake?
OdpowiedzUsuńBudyniowe ciasto z wiśniami i budyniem, idealna propozycja do popołudniowej kawy!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wisnie
OdpowiedzUsuńThat looks so nom nom nom I'd eat anything with cherries
OdpowiedzUsuńO mniam! To ciacho musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń