października 11, 2020

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem / Cherry Pudding Layer Cake

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem przepis
Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem przepis

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem przepis

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem przepis

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem  to świetny deser, jeśli macie w spiżarni trochę domowego soku lub kompotu wiśniowego. Takie warstwowe ciasto z kisielem  jest bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na święta (na przykład Boże Narodzenie) lub na wszelkie uroczystości rodzinne. Biszkopt z budyniem i owocami smakuje chyba każdemu, prawda?:)




Ciasto z wiśniami z kompotu i budyniem zaczynamy od przygotowania biszkoptowego spodu. Mój biszkopt na dużą blachę to sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym. 

Pierwszą warstwą naszego ciasta na biszkopcie jest kisiel wiśniowy z wiśniami z kompotu. Jeśli Wasz kompot lub sok jest bardzo słodki, należy rozcieńczyć go wodą do smaku.

Podczas przygotowania kremu budyniowego należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie wystudzony, a masło miękkie). Najtrudniejszą częścią podczas przygotowania ciasta jest równomierne rozprowadzenie kremu budyniowego na warstwie wiśniowej - warto rozłożyć sobie masę budyniową małymi kopczykami na wiśniach (nawet mniejszymi niż ja robię to na filmie), a następnie łyżeczką lub łyżką rozsmarować całość. Zdecydowanie najłatwiej byłoby zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym końcem.

Całość wieńczymy okruszkami ściętego biszkoptu i uprażonymi na suchej patelni wiórkami. Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. To świetne ciasto na imieniny, urodziny, Nowy Rok i inne okazje. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe:)

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody

kisiel wiśniami:
900 ml soku/kompotu wiśniowego (jeśli jest bardzo słodki, rozcieńczamy go wodą),
ok. szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu,
2 opakowania budyniu,
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

masa budyniowa:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
5 łyżek cukru pudru

ok. szklanki wiórków kokosowych

Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem, przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej ściąć wierzch ciasta i odłożyć go na później). 

Przygotować kisiel: część kompotu podgrzać w garnku, pozostałą część rozmieszać w budyniami w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać mieszankę do gorącego kompotu w garnku i mieszać, aż powstanie gęsty kisiel (jak na filmie). 

Na nasączonym biszkopcie ułożyć wiśnie z kompotu, zalać kisielem, wyrównać. Odstawić do ostudzenia.

Przygotować krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na kisiel (uwaga: krem dość trudno rozprowadza się na kremie, należy najpierw nałożyć małe kopczyki ciasta, a potem delikatnie rozsmarować łyżką lub łyżeczką; najlepiej sprawdzi się jednak rękaw cukierniczy lub woreczek z odciętym końcem. Żeby było jeszcze łatwiej, można przełożyć warstwę kisielu i kremu budyniowego herbatnikami). Nic się nie stanie, jeśli budyń trochę wymiesza się z kisielem. 

Wiórki uprażyć na suchej patelni, aż zmienią kolor na złoty. Wierzch kremu budyniowego posypać okruchami z biszkoptu (ze ściętego wierzchu) i uprażonymi wiórkami. Schłodzić kilka godzin. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Cherry Pudding Layer Cake Recipe:
for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of lemon juice mixed with water for soaking the sponge cake

for the fruit layer:
1 cup of canned cherries,
900 ml of cherry juicem
3/4 tbsp of cornstarch or potato starch,
2 packages of vanilla pudding mix (40g each)

for the buttercream:

3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
5 tbsp of powdered sugar

approx. 1 cup of coconut flakes, unsweetened


Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut of the tiny bit of top of the cake and set aside.  Soak the sponge cake with some lemon juice and water mixture.

Prepare the fruit filling: simmer a part of cherry juice in a pot. Mix starch and vanilla pudding mix with remaining cherry juice and add it into the hot juice. Cook, mixing, until thick. 

Place cherries on your soaked sponge cake. Pour over hot cherry mixture. Set aside, until sets. 
Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the cherry filling. It's best to place small portions of the buttercream and gently smear it out with a teaspoon or a tablespoon - to be honest, it's much easier, using a piping bag!

Toast your coconut on a dry skillet. Crumble the top of the sponge cake on the buttercream. Sprinkle with coconut. Refrigerate for few hours.

55 komentarzy:

  1. Poproszę o kawałeczek do niedzielnej kawki :) wyglada obłędnie ! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, wypróbuje z przyjemnością ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam połączenie kruchego ciasta, śliwek i budyniu! To moje smaki, mój ukochany przepis na ciasto z sezonowymi owocami :) Ja wczoraj zrobiłam tradycyjne kruche ze śliwkami i kruszonką :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ale to ciasto jest z wiśniami ...

      Usuń
    2. ... ale to ciasto jest z wiśniami ...

      Usuń
  4. Pyszne jest! Ja zazwyczaj gotuję na soku kisiel wiśniowy, a warstwy można rozdzielić herbatnikami, lepiej się rozłoży krem. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, pomysł z herbatnikami jest super, na pewno ułatwią sprawę ☺

      Usuń
    2. Niestety, kupne herbatniki psują smak wszelkich ciast.

      Usuń
  5. Ciasto wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Pozdrawiam cieplutko.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I have lots of frozen cherries will see if I can make this without the vanilla pudding mix (I have never seen them here!) Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  7. Ofelia? Hamlet's sweetheart? The cake is worthy of her name.
    I love everything with cherries, so this cake is no exception.
    The photos are great! The slices of cake make my mouth water.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, Hamlet's sweetheart! I thought it might be a nice name for a beautiful cake like this ☺ Thank you so much for your comment☺

      Usuń
  8. What a stunning dessert! Your layered cakes are always very impressive, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie!:D
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :) I mamy sposób na to co zrobić z wiśniami z kompotu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This sounds soooo good, and as always, I am hungry! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  12. It's yummy! Thank you very much for the recipe ))

    OdpowiedzUsuń
  13. Od samego patrzenia humor się człowiekowi poprawia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosh that looks so good. I could go for a piece right now.

    OdpowiedzUsuń
  15. What an incredible dessert! Cherries are my husband's favorite fruit also. I know he would love this. Thank you so much for sharing the recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks good, I love coconut on top of cakes :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszelkie ciasta z budyniem uwielbiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. It's gone past lunchtime here and
    I'm about to get mine and that is delicious by the look of it.

    OdpowiedzUsuń
  19. Una visione golosissima questo dolce!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale wygląda i woła do mnie "zjedz mnie!"
    Uwielbiam ciasta z budyniem.

    OdpowiedzUsuń
  21. Looks delicious! I love vanilla pudding!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda obłędnie, na pewno na jednym kawałku trudno się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Natalia, tiene muy buena pinta se ve delicioso las cereza le dan un toque perfecto.
    Gracias por compartir.

    OdpowiedzUsuń
  24. I love the 3 different layers and I really love how each layer is so easy to prepare. This would make such a fun holiday dessert!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne ciacho, nie sposób się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Herbatka do tego i wieczór idealny

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniałe słodkości ...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. This looks delicious. I love cherries.

    I’m now blogging at www.fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh dear Natalia you are incredibly talented :)))

    i love deserts in winter and i will try this absolutely DELICIOUS looking cake :)
    thank you so much for delightful blog my friend!
    more blessings to your beautiful world!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda cudownie *.*

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Anyone here who doesn't read Polish make this cake?

    OdpowiedzUsuń
  32. Budyniowe ciasto z wiśniami i budyniem, idealna propozycja do popołudniowej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  33. That looks so nom nom nom I'd eat anything with cherries

    OdpowiedzUsuń
  34. O mniam! To ciacho musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger