Amerykańskie ciasteczka z czekoladą |
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą to łatwe i szybkie maślane ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. Są słodkie, chrupiące, idealne do kawy, herbaty lub kubka mleka.
Amerykańskie ciasteczka przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta i wykrawać foremkami. Są idealne do przygotowania dla niespodziewanych gości, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu. Są dość słodkie, co jest typowe dla przepisów na amerykańskie ciastka, dlatego jeśli wolicie, możecie troszkę zmniejszyć ilość cukru (ja i tak zmniejszyłam w porównaniu do oryginalnego przepisu).
Aby nasze amerykańskie ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę je na najwyższym poziomie piekarnika i staram się ich pilnować. Są gotowe, gdy wyraźnie się zarumienią. Gorących ciastek nie ściągamy z blachy - należy odczekać kilka minut i dać im czas, by troszkę stwardniały.
Ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady są chrupiące z wierzchu i odrobinę delikatniejsze w środku. Najlepiej smakują jeszcze trochę ciepłe, kiedy czekolada jest wciąż miękka :) Polecam, jeśli lubicie szybkie, słodkie wypieki, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasteczka :)
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą, składniki:
na 22-24 ciastka (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):
180 masła w temperaturze pokojowej,
1/2 szklanki białego cukru (może być troszkę mniej),
1/2 szklanki brązowego cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
płaska łyżeczka sody,
3 szklanki mąki,
ok. 150 g gorzkiej czekolady
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą, przygotowanie:
Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią (około 5). Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Gdy ciasto zrobi się gęste i klejące, dokończyć mieszanie szpatułką lub łyżką. Dodać czekoladę, szybko wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożoną papierem blaszkę (w odstępach - ciastka rozleją się podczas pieczenia). Piec w 190 C około 12-15 minut, najlepiej na najwyższym poziomie piekarnika (chyba, że Wasz piekarnik nie przypieka mocno od dołu). Ciasteczka są gotowe, gdy się zarumienią. Gorących ciasteczek nie ściągamy od razu z blachy - należy poczekać kilka minut, aż stwardnieją. Warto przechowywać je w puszce.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chocolate Chip Cookies Recipe:
for 22-24 big cookies:
180 g g of butter (room temperature),
1/2 cup of sugar,
1/2 cup of brown sugar,
a big pinch of vanilla powder,
2 eggs,
1 tsp of baking soda, levelled
3 cups of flour,
approx. 150 g of dark chocolate chips or chopped chocolate
Cream the butter with both kinds of sugar (5 minutes). Add the eggs, mix well. Add the flour and baking soda, mix, just until combined. Using a spatula, fold in chocolate chips. Using an ice cream scoop, drop the dough on a baking tray covered with parchment paper (make sure to leave some space between cookies). Bake in 190 C for about 12 to 15 minutes or until golden brown (I bake mine on a highest level in the oven, because they are very easy to burn at the bottom). Do not remove hot cookies from the tray, they will harden in few minutes. Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale
Oh WOW, these cookies look so delicious...I simply have to try them!
OdpowiedzUsuńAs I prefer most cookies less sweet, I will try cutting the sugar a bit.
Many thanks for sharing 😊😊
And thank you, also, for your kind comment on my blog. I really appreciate it!
Have a lovely day!
Hugs xxx
jak ja lubię takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńThey look fantastic! I haven't had or baked chocolate cookies in a while...this really has me crave some, Natalia.
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńI really need to try this!!!Thanks for sharing dear
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOch chętnie bym do kawki schrupała kilka:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńKocham te ciastka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Robiłam z miesiąc temu ale nie mogłam fajnego przepisu znależć, zapisuje ten!:)
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
And who doesn't have a weakness for these? Thanks for your recipe.
OdpowiedzUsuńThose looks so good. I love cookis.
OdpowiedzUsuńThese look so good :-D
OdpowiedzUsuńThese chocolate chip cookies look so yummy!
OdpowiedzUsuńMmmm, chocolate chip cookies are such a yummy treat!
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, do pochrupania w czasie świątecznych przygotowań :)
OdpowiedzUsuńLi adoro al cioccolato!!!
OdpowiedzUsuńThey do look good.
OdpowiedzUsuńMerry Christmas and a Happy New Year to you and your family.
Take care and be safe.
Nice recipe. Yummy cookies
OdpowiedzUsuńTakie ciastka są jednymi z moich ulubionych! Trafiłaś z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńChocolate chip cookies is a favorite of mine. Looks good.
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
Wow, these biscuits look so crispy and delicious... I can't resist to your recipe! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńMega ciasteczka z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńMałe, słodkie pychotki. 😋
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam takiego przepisu na ciasteczka, dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony typ ciasteczek ❤
OdpowiedzUsuńPyszne, ślinka cieknie :)Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWidać już ze zdjęć że to niebo w ... buzi :-).
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka. Kochana życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają :) Smakować też muszą fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńale fajne te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńRadosnych i zdrowych świąt aaa i smacznych oczywiście ;)
Mniam 😋!!! Zrobię je, jak tylko uporamy się ze świątecznymi wypiekami 😁!!!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt 😊!!!
Lubię sobie czasem upiec te ciasteczka, do mleka, czy mocniejszego kakao są idealne! Zdrowych i wesołych Świąt, wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ;)
Lubię takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie 2 blaszki już wyjęłam z piekarnika. Trzecia piecze się. Wyszło mi 36 ciastek - odmierzane gałkownicą do lodów. Dałam mniej cukru - po 4 płaskie łyżki. Ciasto wyszło mi dziwnie sypkie - jak kruszonka z kawałkami czekolady. Musiałam mocno je dociskać w kulki - żeby uformować ciastka (kruszonka wysypywała się z gałkownicy). Czemu? Może jajka za małe?
OdpowiedzUsuńByć może jajka były za małe, ale ja pomyślałabym przede wszystkim o maśle: czy masło było w temperaturze pokojowej tzn.wyciągnięte na kilka godzin wcześniej z lodówki? Taka kruszonka tworzy się przy tradycyjnym kruchym cieście, gdy masło jest zimne, więc może to była przyczyna. Pomyślałabym też, czy masło było dokladnie utarte z cukrem na taki gęsty krem jak na filmie. Ciasto nakładane już na łyżkę do lodów powinno być raczej klejące, a nie suche, ale mam nadzieję, że mimo wszystko ciastka wyszły, pozdrowienia ☺
UsuńDopytam jeszcze, czy na pewno nie dodano przez przypadek za dużo mąki i czy do jej odmierzania użyto szklanki o pojemności 250 ml? To też mogła być przyczyna.
UsuńCudowne te Twoje ciasteczka - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń