Kruche ciasteczka świąteczne to łatwe w przygotowaniu, tradycyjne ciasteczka maślane na święta Bożego Narodzenia i nie tylko.
Aby nasze domowe ciasteczka udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy da się bez problemu wałkować. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto do zamrażarki na 20 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować i wycinać.
Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by ciastka równo się upiekły. Będą gotowe, gdy tylko zarumienią się po bokach. Gorące są zbyt miękkie i delikatne, by ściągać je z blachy - należy poczekać kilka minut, by ostygły. Wtedy stwardnieją i da się je bez problemu przełożyć.
Kruche ciasteczka maślane smakują najlepiej, gdy użyjemy do ich wypieku mąki krupczatki - wtedy są niezwykle kruche, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli wolicie twardsze ciastka, można wykorzystać zwykłą mąkę pszenną.
Wałkowane i wycinane foremkami ciastka świąteczne są idealne do dekoracji - tu ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia (wypróbujcie tradycyjny lukier z cukru pudru i wody lub soku z cytryny, lukier królewski albo jeszcze lepiej, polewę czekoladową). Ciasteczka dekorowane lub lukrowane pięknie prezentują się na stole, a puszka takich maślanych ciastek będzie świetnym pomysłem na słodki prezent dla najbliższych. Można też ich nie dekorować, ciasteczka do kawy i herbaty smakują wspaniale bez żadnej polewy.
Jeśli nie przepadacie za pierniczkami takie ciastka świąteczne mogą być świetnym pomysłem na Boże Narodzenie. Zawsze się udają, polecam, smacznego:)
Przepis na kruche ciasteczka świąteczne, składniki:
na 60 małych ciasteczek:
300 g mąki krupczatki (można tez użyć zwykłej mąki pszennej, ciasteczka będą wtedy troszkę twardsze i mniej delikatne),
200 g zimnego masła,
100 g przesianego cukru pudru,
3 żółtka,
opcjonalnie szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
Przepis na ciasteczka świąteczne, przygotowanie:
Mąkę i cukier rozetrzeć z zimnym masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Spłaszczyć i włożyć na kilka godzin do lodówki lub 20-25 minut do zamrażarki (można tez przygotować ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce).
Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5 mm) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia - bardzo ważne, by nie ściągać ich od razu z blachy (gorące są zbyt delikatne i miękkie - twardnieją po kilku minutach studzenia).
Wystudzone ciasteczka świąteczne są gotowe do dekoracji - można je polukrować lub oblać polewą czekoladową. Są też smaczne bez polewy.
Przepis ze starego wydania ,,Kuchni Polskiej" z lat 60.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub Lekcje w kuchni na Facebooku:
Christmas Shortbread Cookies Recipe:
300 g of flour (Polish krupczatka flour/ coarse-ground flour is the best for the recipe, it's type 500; you can also use All Purpose Flour)
200 g of cold butter (diced),
3 raw egg yolk,
100 g or powdered sugar,
a pinch of vanilla, optional
To the flour and sifted sugar, add the butter and rub in with your fingertips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the yolks and knead briefly. Form a ball and flattet it out. Cover with plastic wrap and chill in the fridge for few hours (or overnight). You can also place the crust into the freezer for 20 minutes, to make the process much quicker.
Roll on a floured surface (1/2 cm thick) and cut out cookies. Bake for about 8-10 minutes (200 C), until lightly golden on sides. Allow to cool completely (you won't be able to transfer them when hot; they are too crumbly; they need few minutes to harden).
Decorate with some icing or chocolate ganache. They are also tasty without any glaze. Enjoy :)
They look delicious. I will note the recipe. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you'll visit my blog soon. Have a nice day!
bardzo lubię takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńShortbread cookies are my favourite. I don't need any glaze or icing..they are fantastic with a cup of tea.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńThey sound good. I made shortbread yesterday, but my recipe didn't include egg. I hear you on the too crumbly to move while they are hot though.
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka i często podobne robię:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńurocze!
OdpowiedzUsuńwonderful!
OdpowiedzUsuńThey look so delicious! Absolutely perfect for this time of year.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
These look tasty :-D
OdpowiedzUsuńJa już po pieczeniu ciasteczek na święta. O mamo zajęło mi samo pieczenie...6 godzin. Będę czym miała obdzielić bliskich :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńПеченье, в форме звёздочек, смотрится очень вкусно!
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńThey do look nice and I bet they taste lovely too.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku zrobiłam puszyste alpejskie z wczesniejszego przepisu i wyszły mega *.* te zrobię za rok haha
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Można przepis 😉
UsuńI've often made bourbon pecan shortbread for Christmas... I need to get busy. These cookies look great!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńUrocze gwiazdeczki :)
OdpowiedzUsuńThose look really good. I love shortbread.
OdpowiedzUsuńI love how you've created a scratch made Christmas cookie with just 5 ingredients. With Christmas being so busy, easy recipes are always so appreciated!
OdpowiedzUsuńThey are so cute, Natalia!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Muszę i ja coś upiec przed Świętami :*
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu wyglądają idealnie, jak ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńPierniczki już upieczone, to może czas pomyśleć o ciasteczkach, uwielbiam takie ☺️.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kruche najlepsze, korzennych u mnie nikt nie lubi.
OdpowiedzUsuńdear Natalia ,missing your recipes as short days have lessened my visits to my blogging friends :(
OdpowiedzUsuńthis one looks amazing indeed :)
must try for the season
wishing you and your family more shower of blessings!
idealne ciasteczka
OdpowiedzUsuńA widzisz, muszę następnym razem sobie kupić mąkę krupczatkę.
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ten przepis, sprawdzony :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Koniecznie musze wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je rok wcześniej. W tym na pewno tez zagoszczą na naszym świątecznym stole. Rodzina je uwielbia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały, my też je uwielbiamy😊 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 😊
UsuńJak długo mogą być przechowywane? :)
OdpowiedzUsuńDługo, nawet kilka tygodni w puszce, ale przyznam, że u nas znikają od razu😊
UsuńHej, a czy to jest takiego rodzaju ciasto, że dałoby się z niego złozyć domek, czy będzie zbyt miękkie i kruche?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam,ciasto jest delikatne i kruche, ale może się udać, jeśli rozwałkujemy ciasto grubiej🙂
UsuńSpróbuje je zrobić na święta, ale wielkanocne :)
OdpowiedzUsuń