Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście
Dziś makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście - idealny nie tylko na Święta, ale również na Sylwestra i sezon karnawałowy.
Dzisiejsze ciasto posmakuje wszystkim fanom makowców z dużą ilością maku. Ten makowiec z masą makową bez mielenia jest błyskawiczny do przygotowania. Kiedy korzystamy z maku mielonego, bardzo łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy nie zajmie dłużej niż 5 minut i możemy wzbogacić ją o ulubione bakalie. W przeciwieństwie do gotowych mas, możemy dosłodzić ją do smaku, tak jak najbardziej lubimy. Masa makowa bez mielenia jest idealna do przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się nie tylko do makowców, ale także do drożdżówek lub innych wypieków z makiem. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 1270 g masy.
Najprawdopodobniej po wycięciu gwiazdek zostanie Wam trochę ciasta - warto od razu upiec z nich ciasteczka gwiazdki - polukrowane lub oblane czekoladą będą idealnym słodkim upominkiem dla gości lub najbliższych. Takie kruche ciasteczka pieczemy około 8-10 minut.
Jeśli nie macie ochoty na wałkowanie i wycinanie gwiazdek, możecie zamiast tego podzielić ciasto na grube okruchy i obficie posypać nim wierzch ciasta w formie kruszonki.
Moim zdaniem makowiec na kruchym cieście najlepiej smakuje przechowywany w lodówce - mam wrażenie, ze masa jest wtedy wilgotniejsza i smaczniejsza. Polecam na Święta i nie tylko, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta na wyjątkowe okazje :)
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, składniki:
na blachę o wymiarach 36x25 (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):
kruche ciasto:
3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru (może być mniej), 5 żółtek, 250 g zimnego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa bez mielenia:
400 g suchego maku mielonego,
400 ml mleka,
200 g cukru (lub trochę mniej),
ok. 4 łyżek miodu (lub do smaku),
6-8 łyżek płatków migdałowych,
duża garść posiekanych orzechów,
ok. 3/4 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny,
skórka z całej pomarańczy i jednej cytryny,
opcjonalnie 3 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki masła
dodatkowo 5 białek
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, przygotowanie:
Przygotować kruche ciasto: mąkę i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części - jedna większa, druga mniejsza. Małą od razu schodzić w lodówce. Dużą część rozłożyć na dno blachy i również schłodzić.
Przygotować masę makową (najlepiej przygotować dzień wcześniej): mleko zagotować z miodem, cukrem i masłem. Dodać mak. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, około 5 minut lub do czasu, aż mak napęcznieje i wchłonie cały płyn. Dodać pozostałe składniki. Wystudzić (jeśli masa ma być mrożona, mrozimy ją bez białek). Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć masę z białkami na kruchy spód. Rozwałkować mniejszą część ciasta i wyciąć foremką gwiazdki (grubość ok. 5 mm). Poukładać je na wierzchu maku. Piec w 180 C około 40 minut. Gotowe ciasto można polukrować.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
3 cups of flour, 250 g of cold butter, diced, 3/4 cup of powdered sugar, 5 eeg yolks,
2 tsp of powdered sugar
for the poppy seed filling:
400 g of ground poppy seeds,
200 g of sugar (or to taste),
2 tbsp of butter,
6-8 tbsp of almond flakes,
approx. 4 tbsp of honey,
400 ml of milk.
a handful of chopped nuts,
approx. 3/4 cup of raisins or dry cranberries,
zest from 1 orange and 1 lemon,
optionally 2 3tbsp of coconut flakes
5 egg whites
Prepare the crust: mix the flour with butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the baking powder, powdered sugar and egg yolks and knead briefly, until smooth. Divide the crust into two pieces, bigger and small one, cover the smaller one with plastic wrap and chill in the fridge, until ready to use. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm). Let it chill, until ready to use.
Prepare the filling (you can do this the day before): boil the milk with honey, sugar and butter. Add your poppy seeds and cook on low, until the liquid evaporates (approx. 5 to 10 minutes, make sure to stir constantly). Add the rest of ingredients and let it cool completely (at this stage, you can also freeze the filling). Beat the egg whites, until stiff. Gently fold them into the poppy seed mixture. Place it on top of the crust. Roll out the remaining crust and cut out stars, using cookie cutter. Bake for 40 minutes in 180 C. If you're left with shortcrust pastry, cut out some more cookies and bake for 8-10 minutes - perfect for glazing and giving away to your guests :)
Искренне, от всей души поздравляю с Новым годом! Таким красивым, ярким, вдохновляющим. Желаю здоровья, любви каждое мгновение, в делах удачи, на пути к достижению цели - терпения, в отношениях – взаимопонимания и пускай исполняются желания!
jak apetycznie wygląda, mniam!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńWe love poppy seed baked goods. your cake looks fabulous!
OdpowiedzUsuńMakowiec to kwintesencja świat :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda:))lubię makowiec:))Pozdrawiam serdecznie i dobrego Nowego Roku życzę:))
OdpowiedzUsuńThese look and sound fabulous thank you. I have bookmarked this recipe for later.
OdpowiedzUsuńThis cake look very delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/beauty-of-organization.html
Piękny makowiec ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
I have eaten as a child from Polish neighbors! Thank you so much
OdpowiedzUsuńZostał mi mak po świętach to może skuszę się i upiekę :-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThese look amazing!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makowiec, ale nie próbowałam sama go upiec
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOh WOW, this looks so amazing...and I love poppy seeds! Thank you so much for sharing!😊😊
OdpowiedzUsuńHAPPY NEW YEAR 🎉🍾🎈🎇🎁...hoping all your fondest wishes come true!!
Hugs xxx
Uwielbiam makowiec ❤
OdpowiedzUsuńThat sounds really good. Happy New Year.
OdpowiedzUsuńLooks very good, many thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńSending my good wishes for a happy and healthy 2021.
All the best Jan
Искренне, от всей души поздравляю с Новым годом! Таким красивым, ярким, вдохновляющим. Желаю здоровья, любви каждое мгновение, в делах удачи, на пути к достижению цели - терпения, в отношениях – взаимопонимания и пускай исполняются желания!
OdpowiedzUsuńSuch a lovely idea to decorate it with stars! Happy New Year, Poland!
OdpowiedzUsuńThese look great :-D
OdpowiedzUsuńPychotka :) Uwielbiam wszelkie makowce :)
OdpowiedzUsuńMój partner zje wszystko, co ma mak :D
OdpowiedzUsuń