Pączki serowe bez drożdży |
Pączki serowe z twarogu to ekspresowe domowe pączki bez drożdży do przygotowania na szybko, zawsze wtedy gdy nie ma macie możliwości upieczenia tradycyjnych pączków. To idealne pączki twarogowe na tłusty czwartek, znikają w mig i zawsze się udają!
Ciasto na pączki serowe bez drożdży przygotujecie w 5 minut. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki i szybko połączyć je w kulę - nie potrzeba długiego zagniatania i wyrastania. Do ciasta możecie wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony (taki jak na sernik) albo twarogowy serek śmietankowy (kanapkowy, typu cream cheese).
Aby nasze pączki z twarogu nie wchłaniały za dużo tłuszczu, dodajmy do nich trochę czystego alkoholu lub soku z cytryny. Smażymy je tradycyjnie, na smalcu - takie smakują najlepiej, ale jeśli wolicie, możecie usmażyć je na oleju. Pamiętajcie, by temperatura tłuszczu nie przekraczała 170 C; zbyt gorący smalec lub olej spowoduje, że pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
Twarogowe pączki w 5 minut nie zawierają dużo cukru - zbyt duża jego ilość w cieście mogłaby spowodować spalenie się ciasta. Po usmażeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem albo oblewamy lukrem lub polewą czekoladową.
Domowe pączki serowe są łatwe i szybkie, idealne dla początkujących. Najlepiej smakują na świeżo, w dniu upieczenia, ale jeśli jakimś cudem zostaną Wam na kolejny dzień, przechowajcie je w lodówce. Polecam, smacznego :)
Pączki serowe bez drożdży, składniki:
250 g sera zmielonego trzykrotnie lub serka śmietankowego (kanapkowego),
400 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (używając serka kanapkowego używamy 1 łyżki)
2 jajka
2 łyżki wódki lub spirytusu albo soku z cytryny,
4 łyżki miękkiego masła
3 kostki smalcu do smażenia
Pączki serowe bez drożdży, przygotowanie:
Zmiksować ser, jajka, jogurt, cukier, masło i wanilię. Dodać alkohol lub sok z cytryny. Dodać większą część mąki, proszek do pieczenia i sodę. Wyrabiać dłońmi i dodać pozostałą mąkę. Nie wyrabiać za długo - tylko tyle, by ciasto dało się uformować w miękką kulę. Ciasto można delikatnie podsypać mąką, ma zostać delikatne i mięciutkie.
Smalec rozgrzać do 160-170 stopni. Porcje ciasta rozklepać dłonią (lub rozwałkować) na grubość 1 cm. Wykrawać z ciasta ulubione kształty (np. oponki lub tak jak u mnie, małe pączki). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć obficie cukrem pudrem lub oblać lukrem albo polewą czekoladową.
Przepis Mariety Mareckiej
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
No Yeast Chream Cheese Doughnuts Recipe:
250 g of cream cheese
400 g of flour,
1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
1/2 cup of sugar
a pinch of vanilla,
1 tbsp of Greek yogurt or sour cream,
2 eggs
2 tbsp of lemon juice or vodka,
4 tbsp of room temperature butter,
approx. 600 g of lard for frying (you can also use oil)
Mix cream cheese, yogurt, eggs, sugar and butter. Add lemon juice at last. Add most of the flour and knead with your hands - knead briefly, just to form a smooth ball. Try not to add too much flour for dusting.Take portion of a dough and pat it with your hand (or roll it out) - it should be 1 cm thick. Cut out small circles or any other shapes.
Heat your lard or oil, until it reaches 160-170 C. Fry your doughnuts in batches for couple of minutes, until deeply golden on both sides. Dust generously with powdered sugar or glaze with icing.
Original recipe by Marieta Marecka
Bardzo prosty przepis, zwłaszcza, że " nie mam ręki" do drożdży, a pączki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:)
They look fluffy :-D
OdpowiedzUsuńTeraz bym wszamał takie do kawusi :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Też nie mam ręki do drożdży, a tak naprawdę nigdy nie robiłam nic z ich użyciem ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńThey look so tempting! Fried stuff tastes so good and I bet you can't stop eating just one or two.
OdpowiedzUsuńPączunie kocham :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńThe texture looks perfect. Delicious!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takie serowe pączki . A może podobne ? Przepis godny wypróbowania . Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPyszne pączusie last minute :)
OdpowiedzUsuńI can't face them at the moment, but will bookmark them for later. Thank you.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, zjadłabym takie pączki ;)
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia
OdpowiedzUsuńThese doughnuts look really delicious, but once again I'm not sure what cheese I would use here. I love the idea of express homemade doughnuts though.
OdpowiedzUsuńЯ тоже люблю пончики! Спасибо, Наталия!
OdpowiedzUsuńWielki czwartek zbliża się wielkimi krokami! Z chęcią przetestuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńA great recipe, they sound very tasty and a real bonus not to have to wait for yeast to rise.
OdpowiedzUsuńNow this sounds interesting!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pączusie :)
OdpowiedzUsuńOh I'd love to make some of these doughnuts...they look so fluffy and delicious!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Hope all is good with you, my friend!
Hugs xxx
Uwielbiam pączki z serem :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę usmażyć!
OdpowiedzUsuńThose look so good. I want to try this recipe now.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńLove them, they look delicious and a must try! Love cream cheese and bet it's great in donuts! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńTo musi być takie pyszne :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Bardzo fajne pączusie :-)
OdpowiedzUsuńMniam ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńmniamm super pączusie
OdpowiedzUsuńAleż pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńthese look so pretty and delicious natalia. i would love some right now. come on over to my place:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie <3
OdpowiedzUsuńThey look good.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Uwielbiamy takie pączki, ale sama nie próbowałam ich robić
OdpowiedzUsuńSa wysmienite,wlasnie z tego przepisu,robilam podwujna porcje
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrowienia 😊
Usuń