Pulpety w sosie z papryką i porem |
Pulpety w sosie z papryką i porem mogą być przygotowane z dowolnego rodzaju mięsa. Pyszne będą klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe lub z mięsa mieszanego. Możecie je doprawić ulubionymi przyprawami lub mieszanką przypraw.
Sos do pulpetów może być łagodny lub ostry - jak wolicie. W wersji łagodniejszej użyjcie słodkiej papryki, w tej na ostro sprawdzi się szczypta papryczki chili. Do obu wersji dobrze pasuje papryka wędzona, która nada potrawie wyjątkowego aromatu.
Klopsiki w sosie z papryką i porem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Smacznego :)
Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:
Pulpety w sosie z papryką i porem, składniki:
na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i ulubionych suszonych ziół - sprawdzi się na przykład majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
mała czerwona papryka,
mały por (biała i jasnozielona część),
1-2 ząbki czosnku,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka,
płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / bulionu ,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej lub wędzonej papryki
Pulpety w sosie z papryką i porem, przygotowanie:
Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, krótko wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (pulpety powinny być wciąż surowe w środku).
Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i por, smażyć na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć kilka chwil, dodać pulpeciki i zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Dodać musztardę i doprawić. Dusić do miękkości mięsa około 10 - 15 minut. Dodać mleko lub śmietankę. Skrobię wymieszać z wodą, bulionem lub mlekiem (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), dodać do sosu i gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Meatballs with Leeks and Bell Pepper Recipe:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and any dry herbs of your choice - for example marjoram, oregano, basil, etc.)
for the sauce:
1 small leek (white and light green part),
1-2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or stock,
1 tsp of mustard, levelled (or to taste),
few tbsp of heavy cream or milk
approx. 2 tbsp of potato starch (or corn starch),
salt and pepper, sweet paprika, optionally a pinch of hot or smoked paprika
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate (they should be raw inside).
To the same pan, add finely chopped leek and red bell pepper. Cook, until slightly soft. Add finely chopped garlic, cook for additional 30 seconds or so and add the meatballs back in. Cover with water or stock, andd mustard and cook for about 10 to 15 minutes or until tender. Add some milk or cream. Thicken the sauce with a slurry (starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water or milk). Season to taste. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
They look very juicy and delicious.
OdpowiedzUsuńoh such delicious looking dis'h dear Natalia
OdpowiedzUsuńreminded me meatballs cooked by mom's hands
i haven't cooked them since really long time ,this recipe is reminder :)
many more blessings to you and family!
lubię takie klopsy!
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie próbowałam:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFirst of all: Love that plate.
OdpowiedzUsuńSecond: Sounds yummy! Was about making meatballs (but still have leftover spaghetti!)...
WOW, these meatballs look SO delicious! I can't wait to try...many thanks for sharing.😊😊
OdpowiedzUsuńHugs xxx
Uwielbiam pulpety ale takich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńLooks totally terrific. Thanks! :-)
OdpowiedzUsuńlooks delicious!
OdpowiedzUsuńMy partner would love these. thank you.
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńIdealne na obiad ;)
OdpowiedzUsuńLooks nice :-D
OdpowiedzUsuńLooks nice :-D
OdpowiedzUsuńТакое вкусное блюдо! Наталия - вы настоящий профессионал!
OdpowiedzUsuńHomemade meatballs are so much better than store bought ones. These look fantastic!
OdpowiedzUsuńThey look nice in the heart shaped bowl.
OdpowiedzUsuńprzepis brzmi bardzo zachecajaco :) przypuszczam, ze go wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńApetycznie :)
OdpowiedzUsuńTego typu pulpety dodawałam zwykle do zupy, ten przepis wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę wyprówować :)
OdpowiedzUsuńPulpety prezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Lubię takie obiady, pyszności :)
OdpowiedzUsuńI do like your heart shape bowl.
OdpowiedzUsuńThe meal looks very tasty.
All the best Jan
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie takie :)
OdpowiedzUsuń