Pałki w sosie curry |
Dziś zapraszam na pyszne pałki w sosie curry. Takie udka duszone z aromatycznymi przyprawami smakują zupełnie inaczej niż zwykle, posmakują wszystkim fanom indyjskiej kuchni i nie tylko.
Udka z kurczaka w sosie curry to banalnie prosty przepis. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia, a później duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. Doskonałym wykończeniem sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy. Zamiast śmietanki dobrze sprawdzi się również mleczko kokosowe.
Pałki w sosie curry ze śmietaną wspaniale smakują z ryżem basmati i orzeźwiającą sałatką, na przykład z ogórka z sosem jogurtowym. Możecie tez podać do nich moje najlepsze, domowe chlebki naan. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)
Polecam również mojego kurczaka pieczonego pod pierzynką:
Pałki w sosie curry, składniki:
5 udek (pałek) z kurczaka),
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego (do smaku),
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, kumin (kmin rzymski), granulowany imbir, szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry
Pałki w sosie curry, przygotowanie:
Z udek ściągnąć skórę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny się wyraźnie zrumienić, ale być surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, doprawić wszystkimi przyprawami, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 40-50 minut lub do miękkości mięsa (powinno być bardzo miękkie). Wlać kilka łyżek śmietanki lub mleka kokosowego. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody (lub mleka). Posypać natką lub kolendrą.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Curried Chicken Drumsticks Recipe:
5-6 chicken drumsticks,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1/4 - 1/3 cup of heavy cream or coconut milk,
1 tbsp of tomato paste,
1 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, turmeric, sweet and hot paprika, cumin, granulated ginger, nutmeg
some parsley or coliander, optional
Remove the skin from yur chicken drumsticks and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. To the same pan, add finely chopped onion, season well with spices and cook for few minutes, until soften slightly. Add finely chopped garlic, tomato paste, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allspice. Simmer for about 40-50 minutes or until very tender, Add few tbsp of cream or milk. Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley or coliander. Serve over basmati rice or / and naan bread and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
jakie pyszności, lubię smak curry;)
OdpowiedzUsuńVery juicy and tender! The curry sauce looks so great.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z curry :)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję bo zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńI love chicken drumsticks. in curry sauce or any other tasty sauce. I just won't use milk and cream as I don't mix dairy with meat.
OdpowiedzUsuńI do love curry - and cummin is one of my favourite spices.
OdpowiedzUsuńA good chicken curry recipe. Delicious!
OdpowiedzUsuńGood weekend
Pyszności.
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful! I hope you have a fantastic weekend!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Curry is a favorite spice and your chicken look delicious.
OdpowiedzUsuńCurry is a favorite spice and your chicken looks delicious.
OdpowiedzUsuńlubię takie dania
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie, na pewno curry dodaje idealnego smaku :) Z wielką chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńAnother great looking meal.
OdpowiedzUsuńI u mnie dzisiaj był kurczaczek na obiad :-).
OdpowiedzUsuńMe encantó el post, gracias por compartirlo.
OdpowiedzUsuńBesos.
A gdzie ten przecier podzial sie w czasie przygotowywania?
OdpowiedzUsuńPoprawione, dziękuję za czujność, pozdrowienia!
UsuńSmaki mojego męża - muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNie lubię curry, ale mój partner uwielbia :)
OdpowiedzUsuńRobiłem dzisiaj i powiem szczerze, bardzo dobre. Polecam. Ja nie dodawałem koncentratu pomidorowego. Polecam również kupić sobie zamiast pałek obrane mięso z udek kurczaka.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Dziękuję za komentarz, pozdrowienia ☺
Usuń