Ciasteczka owsiane z czekoladą |
Ciasteczka owsiane z czekoladą to proste i szybkie maślane ciasteczka pieguski - idealne dla niespodziewanych gości, bo przygotowuje się je dosłownie w 5 minut.
Maślane ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady mogą być przygotowane z Waszą ulubioną czekoladą - mleczną lub gorzką. Możecie też dodać mieszankę tych czekolad w proporcji pół na pół. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o ulubione bakalie, pestki słonecznika lub inne dodatki.
Ciasto na razowe ciastka owsiane nie wymaga chłodzenia, wałkowania i wycinania foremkami - wystarczy tylko uformować kuleczki i piec. Poradzą sobie z nimi nawet dzieci :)
Owsiane ciasteczka z płatków owsianych górskich są zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne ciastka, zwłaszcza te kupowane w sklepie. Zawierają kilka prostych składników i można je upiec na ostatnią chwilę. Takie pełnoziarniste ciasteczka są wspaniałe do pochrupania przy kawie lub herbacie, świetnie pasują też do kubka mleka. Polecam, smacznego :)
Owsiane ciasteczka z czekoladą, składniki:
na 20 ciastek:
120 g masła w temperaturze pokojowej,
70 g cukru,
duże jajko,
100 g płatków owsianych (górskich),
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g czekolady posiekanej na małe kawałki (mlecznej lub ciemnej)
Owsiane ciasteczka z czekolada przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem (2-3 minuty). Dodać jajko, zmiksować. Wsypać płatki i mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gęste, zmienić mikser na szpatułkę lub łyżkę, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto będzie gęste i dość klejące, ale łatwe do formowania w dłoniach. Uformować 19-20 kuleczek. Na wyłożonej papierem blaszce układać przygotowane kuleczki (w odstępach), spłaszczać dłonią lub łyżką. Piec w 180 stopniach około 13-15 minut lub do zarumienienia - po wyciągnięciu z pieca będą dość delikatne i miękkie, ale stwardnieją podczas studzenia.
Przepis ze strony: mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chocolate Chip Oatmeal Cookies Recipe:
for 20 cookies:
120 g of butter (room temperature),
70 g of sugar,
1 large egg,
100 g of rolled oats,
140 g of wholewheat flour (or all purpose flour),
1/2 tsp of baking powder,
100 g of chocolate chips of your choice
Cream the butter with sugar. Add the egg and mix. Add the remaining ingredients and mix well with a spoon or a spatula (the dough is a bit sticky). Form 20 small balls out of the dough. Place the balls on a baking paper and flat each one, using a spoon or your fingers. Bake for about 13-15 minutes (180C) or until golden on the edges. The cookies are quite soft and tender at first, but they harden and get crispy during cooling. Enjoy:)
Original recipe here.
A classic combo! These cookies look very tempting, Natalia.
OdpowiedzUsuńSunday recipe :) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, tylko muszę mocno ograniczać cukier :)
OdpowiedzUsuńUm abraço neste dia muito especial e um bom mês de Maio.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Lubię ciastka owsiane i nawet kiedyś robiłam z czekoladą ale wg innego przepisu. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i słodko
OdpowiedzUsuńPyszne są:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńyum!
OdpowiedzUsuńCiasteczka prezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :D Pozdrawiam.
Simple - and delicious. I would probably add some vanilla (and perhaps cinnamon) as well.
OdpowiedzUsuńOj zjdałabym :). Bardzo lubię takie ciasteczka, choć nie zawsze można sobie pozwolić :P
OdpowiedzUsuńBardzo często robię ciasteczka owsiane ❤
OdpowiedzUsuńPretty much the same recipe I use for these.I love them.
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Thanks for sharing these receipe!
OdpowiedzUsuńGracias por la receta me gustan mucho las galletas. Te mando un beso
OdpowiedzUsuńEnamorada de las letras
Ależ pochrupałabym do kawki, wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
I have always adored oaties...and your recipe looks quite easy to follow.
OdpowiedzUsuńI will treat myself to a batch this afternoon!
Thank you so much for sharing!😊😊
Have a super day!
Hugs xxx
Wielbię takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńCookies and milk, what a wonderful treat.
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z Twojego przepisu! Takie ciasteczka to idealna przekąska do kawy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane, takie robię całkiem podobne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńMniami ciasteczka owsiane ;)
OdpowiedzUsuń