maja 28, 2021

Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami

 

Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami przepis
Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami 


Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami przepis


Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, bardzo polecam klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami. Są bardzo proste w przygotowaniu, delikatne i pyszne.

Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Do sosu możecie dodać swoje ulubione warzywa - u mnie to papryka i cukinia, ale dobrze sprawdzi się też na przykład bakłażan, różne rodzaje kolorowej papryki i marchewka. Do sosu możecie tez dodać trochę pieczarek. Jak widać sos pomidorowy ze śmietaną może za każdym razem smakować inaczej :)

Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)

Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami:


Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, składniki:

na klopsiki:



500- 600 g mięsa mielonego,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego)


na sos:

ok. 2 szklanek wody,
mała cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
sól, pieprz, słodka papryka, oregano lub inne ulubione suszone zioła

pół małej cukinii,
mała czerwona papryka,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki


Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, przygotowanie:

Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć kilka minut z obu stron do wyraźnego zarumienienia, na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (klopsiki mają być wciąż surowe w środku). Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę, listek i ziele. Doprawić, dusić ok. 15-20 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od wielkości pulpetów). Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Meatballs in Creamy Tomato Sauce with Vegetables:



for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram

for the sauce:

1/2 zucchini,
1 small red bell pepper,
1 onion,
1 clove of garlic,
2 cups of water,
2 tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
few heaping tbsp of chopped parsley,
approx. 1/3 cup of heavy cream or to taste,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, oregano,
1-2 tsp of flour mixed with 1/4 cup of water or stock

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add chopped onion and diced zucchini and red bell pepper. After few minutes, add finely chopped garlic and tomato paste.. Add the meatballs back in. Cover with liquid and simmer on low for about 15-20 minutes or  until tender. After 15-20 minutes of simmering, add chopped cream. Season well. If the sauce is too thin, add some slurry (flour with water). Serve over rice, barley, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)

22 komentarze:

  1. That sauce sounds good. Very good.

    OdpowiedzUsuń
  2. I love meatballs, its one of my favorite traditional dishes. Yours look fantastic.
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  3. We love meatballs! The sauce sounds and looks so creamy and flavoursome.

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you for the inspiration! This looks like such a wonderful dish!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie wykonam go u siebie w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Klopsiki prezentują się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy klopsiki i często je robię:))fajny pomysł na sos:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks delicious :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczny przepis szczególnie że lubię mielone. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste i pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pulpecikom w sosie pomidorowym zawsze mówię tak :) Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger