Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, bardzo polecam klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami. Są bardzo proste w przygotowaniu, delikatne i pyszne.
Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Do sosu możecie dodać swoje ulubione warzywa - u mnie to papryka i cukinia, ale dobrze sprawdzi się też na przykład bakłażan, różne rodzaje kolorowej papryki i marchewka. Do sosu możecie tez dodać trochę pieczarek. Jak widać sos pomidorowy ze śmietaną może za każdym razem smakować inaczej :)
Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)
Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, składniki:
na klopsiki:
500- 600 g mięsa mielonego,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego)
na sos:
ok. 2 szklanek wody,
mała cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, przygotowanie:
Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć kilka minut z obu stron do wyraźnego zarumienienia, na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (klopsiki mają być wciąż surowe w środku). Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę, listek i ziele. Doprawić, dusić ok. 15-20 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od wielkości pulpetów). Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meatballs in Creamy Tomato Sauce with Vegetables:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
for the sauce:
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńThat sauce sounds good. Very good.
OdpowiedzUsuńI love meatballs, its one of my favorite traditional dishes. Yours look fantastic.
OdpowiedzUsuńCheers!
We love meatballs! The sauce sounds and looks so creamy and flavoursome.
OdpowiedzUsuńThank you for the inspiration! This looks like such a wonderful dish!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Bardzo lubię klopsiki :)
OdpowiedzUsuńTen sosik do mnie woła ^^
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńchętnie wykonam go u siebie w domu :D
OdpowiedzUsuńKlopsiki prezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pysznie 🙂
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy klopsiki i często je robię:))fajny pomysł na sos:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Smaczny przepis szczególnie że lubię mielone. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOMG. Uwielbiam takie klopsiki
OdpowiedzUsuńProste i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi apetycznie!
OdpowiedzUsuńPulpecikom w sosie pomidorowym zawsze mówię tak :) Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń