Ciasto Casablanca z kajmakiem bez pieczenia przepis |
Casablanca to pyszne, warstwowe ciasto bez pieczenia. Jest słodkie, sycące, idealne na różne rodzinne uroczystości, na przykład urodziny, imieniny i święta. Takie ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem na dużą blachę wystarczy dla wielu gości, mających ochotę na deser.
Ciasto z masą krówkową bez z pieczenia jest bardzo proste w przygotowaniu, idealne dla początkujących. Zawiera kajmak, czarną porzeczkę, czekoladowy krem budyniowy, piankę śmietankową i pyszny, prażony słonecznik - smakuje w cieście prawie jak orzechy i jest rewelacyjnym chrupiącym dodatkiem do wielu deserów.
Ciasto z kajmakiem, bitą śmietaną, herbatnikami i budyniem jest wbrew pozorom mało pracochłonne. Krem budyniowy jest bardzo szybki w przygotowaniu (nie ma potrzeby ucierania), a wszystkie warstwy bardzo szybko tężeją.
Jeśli nie macie akurat czarnej porzeczki, ciasto z kajmakiem i słonecznikiem może być przygotowane z dodatkiem wiśni ze słoika. Przydadzą się tu wszelkie kwaśne owoce, które zrównoważą słodycz masy krówkowej. Jeśli nie przepadacie za taką słodką masą, możecie zastąpić ją czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką, jak w moim cieście Arkadia.
Ciasto Casablanca z kajmakiem bez pieczenia to wspaniały pomysł na imprezę i wspólne świętowanie. To jedno ze słodszych ciast, więc powinno posmakować wszystkim fanom słodkich deserów. Bardzo polecam, smacznego :)
Casablanca Ciasto z kajmakiem bez pieczenia, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
ok. 450 g herbatników
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury)
na krem budyniowy:
3 budynie waniliowe bez cukru,
3 płaskie łyżki kakao,
1100 ml mleka,
150 g masła,
5 płaskich łyżek cukru (lub do smaku)
300-400 g kajmaku (masy krówkowej)
na piankę śmietankową:
400 g śmietanki kremówki 30 lub 36 %,
2 łyżeczki żelatyny,
cukier puder do smaku (u mnie 2 płaskie łyżki)
na posypkę:
150 g ziaren słonecznika,
1 i 1/2 łyżki masła plus kilka kropel oleju,
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
kilka kostek ciemnej czekolady
Casablanca Ciasto z kajmakiem bez pieczenia, przygotowanie:
Na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Wysmarować je dżemem z czarnej porzeczki.
Przygotować masę budyniową: podgrzać połowę mleka z cukrem i masłem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy - dokładnie, by nie było grudek, najlepiej trzepaczką. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący budyń wylać na herbatniki. Po kilku minutach na jeszcze ciepłym budyniu ułożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia.
Herbatniki wysmarować kajmakiem - żeby było łatwiej, można go najpierw bardzo delikatnie podgrzać w garnuszku. Na kajmak nałożyć kolejną warstwę herbatników.
Przygotować posypkę ze słonecznika: masło rozpuścić z cukrem pudrem i olejem na patelni. Dodać słonecznik, smażyć mieszając, aż ziarna się zarumienią (uwaga, by nie spalić słonecznika, bo zrobi się gorzki). Odstawić do wystudzenia, uprzednio odsączając na ręczniku papierowym, jeśli jest taka potrzeba.
Żelatynę zalać małą ilością wody (około 1/4 szklanki). Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić na parze. Ubić śmietankę na sztywno (lub prawie na sztywno) Delikatnie ubić żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki. Stopniowo dodawać do żelatyny kilka łyżeczek ubitej śmietany, a następnie połączyć ją z pozostałą śmietaną. Odstawić na kilka chwil, aż całość zacznie bardziej tężeć i wyłożyć na herbatniki z kajmakiem. Posypać słonecznikiem i wiórkami czekolady. Chłodzić kilka godzin.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
'Casablanca' No Bake Dulce de Leche Cake Recipe:
approx. 450 g of biscuits,
few tbsp of black current jam
for the chocolate pudding cream:
3 packages of vanilla pudding mix (1 package =40 g, each one requires 500 ml of milk)
3 tbsp of cocoa,
1100 ml of milk,
150 g of butter,
tbsp of sugar (or to taste)
5 tbsp of sugar (or to taste)
350-400 g of Dulce de Leche
400 ml of heavy cream
2 tsp of gelatin powder,
some powdered sugar to taste, approx 2 tbsp,
few pieces of chocolate for grating
150 g of sunflower seeds,
1 1/2 tbsp of butter plus few drops of oil,
1 1/2 tbsp of powdered sugar
Arrnage your biscuits on the bottom of your tray (25x36cm). Smear with some jam.
Prepare chocolate pudding: heat half of the milk with sugar and butter. Add cocoa powder and whisk, making sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour over the biscuits. Wait for few minutes and add another layer of biscuits on top of the pudding. Wat another couple of minutes and smear the top with dulce de leche (you can gently warm it up first, to make it easier to apply). Add another layer of biscuits.
Prepare sunflower topping: melt butter with oil and sugar in a pan. Add sunflower seeds and cook, stirring, until golden brown (do not burn the seeds!). Drain on a paper towel, if necessary, and set aside to cool.
Cover the gelatine with some water (approx. 1/4 cup) and set aside, until swells. Melt in a double boiler. Beat the cream, until stiff peaks form. Beat the melted gelatine, until you see some bubbles. Gradually add few tsp of cream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. Place the mixture on top of the pudding and sprinkle with grated chocolate and toasted sunflower. Let it set in the fridge for few hours. Enjoy:)
The sunflower seeds would add a lovely crunch.
OdpowiedzUsuńДаже выглядит этот торт очень вкусно!
OdpowiedzUsuńHummm deve de ser delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom Domingo.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Yummy
OdpowiedzUsuńCreamy layers with crunchy seedy topping...really nice!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie!!! Z pewnością posmakuje moim łasuchom 😋!!!
OdpowiedzUsuńOh wow. That looks incredible! What a wonderful combination of flavours!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis a ciasto wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńIt looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńGreetings
I love chocolate and this looks so good.
OdpowiedzUsuńczęstuję się!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto :) Na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta z kajmakiem lubię :)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, yummy!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i smak musi mieć obłędny. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńThat looks great. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
Do tej pory uważałem, że ciasto bez pieczenia to nie ciasto... ale przyznaję się bez bicia – myliłem się. Wyszło przepyszne! Wrócę do tego przepisu nie raz!
OdpowiedzUsuńCiasto w smaku przepyszne ale nie wiem co zrobiłam nie tak, dolna warstwa przy krojeniu zawsze zostawała mi w blaszce. Może nie zastygło dobrze. Ale gościom smakowało 😁
OdpowiedzUsuńTo najważniejsze, że smakowało 😉 Trudno powiedzieć, gdzie był błąd, nigdy mi się to nie zdarzyło. Gorący budyń powinien dobrze przykleić się do herbatnikow i wszystko powinno ładnie odchodzić, może to kwestia zastygnięcia albo moze duzej ilości dżemu (jesli chodzi tylko o warstwę herbatnikow). Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńChłodzi się 😋
OdpowiedzUsuńSiemka właśnie skończyłem w przepisie na końcu napisane jest na mase budyniowa dac śmietane chyba na kajmak ma byc :)
OdpowiedzUsuńTak, rzeczywiście, pomyłka, zaraz poprawię w przepisie, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
UsuńPisalem 28.01 od tego czasu robiłem chyba z 5 razy fenomen to nie ciasto.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje, pozdrowienia🙂
Usuń