lipca 30, 2021

Kurczak w sosie z brokułami

Kurczak w sosie z brokułami przepis

Kurczak w sosie z brokułami przepis

Kurczak w sosie z brokułami przepis

Macie ochotę na obiad z piersią kurczaka? Dzisiejszy kurczak w sosie z brokułami jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, idealny dla początkujących.

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym jest delikatny i kremowy. Możecie go doprawić tak, jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem do brokułów i kurczaka najlepiej pasuje czosnek i zioła. Brokuły do sosu możecie ugotować razem z kurczakiem, ale jeszcze lepiej ugotować je osobno, najlepiej na parze, by miały ładniejszy kolor i lepszą strukturę. 

Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem wody, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu.

Duszony filet z kurczaka w sosie z brokułami świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą i prostą surówką. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:




Kurczak w sosie z brokułami, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
pół małej główki brokułu,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika, ewentualnie mleka),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki


Kurczak w sosie z brokułami, przygotowanie:


Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa (można dusić dłużej, wtedy mięso będzie jeszcze bardziej delikatne).  Różyczki brokułu ugotować osobno, do preferowanej miękkości, najlepiej na parze (brokuły można też ugotować razem z kurczakiem, ale mogą się rozpadać i stracić kolor). Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki. Dodać brokuły i delikatnie połączyć. Posypać natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Chicken Breast in Creamy Sauce with Broccoli Recipe:

500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 head of a small broccoli,
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to tasteL salt, pepper, sweet paprika, Hebrs de Provence or any other dry herbs of your choice
some parsley or dill, optional

Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allpsice. Simmer for about 15 minutes or until tender (you can simmer for longer). Steam broccoli florets. To the chicken, cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Add broccoli and gently combine. Sprinkle with parsley or dill. Serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!

 

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger