Macie ochotę na obiad z piersią kurczaka? Dzisiejszy kurczak w sosie z brokułami jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, idealny dla początkujących.
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym jest delikatny i kremowy. Możecie go doprawić tak, jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem do brokułów i kurczaka najlepiej pasuje czosnek i zioła. Brokuły do sosu możecie ugotować razem z kurczakiem, ale jeszcze lepiej ugotować je osobno, najlepiej na parze, by miały ładniejszy kolor i lepszą strukturę.
Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem wody, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu.
Duszony filet z kurczaka w sosie z brokułami świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą i prostą surówką. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:
Kurczak w sosie z brokułami, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
pół małej główki brokułu,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika, ewentualnie mleka),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Kurczak w sosie z brokułami, przygotowanie:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Breast in Creamy Sauce with Broccoli Recipe:
500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 head of a small broccoli,
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to tasteL salt, pepper, sweet paprika, Hebrs de Provence or any other dry herbs of your choice
some parsley or dill, optional
Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allpsice. Simmer for about 15 minutes or until tender (you can simmer for longer). Steam broccoli florets. To the chicken, cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Add broccoli and gently combine. Sprinkle with parsley or dill. Serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!
lubię takie sosy!
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńFanie musi smakować z ryżem
OdpowiedzUsuńKurczak i brokuły to świetne połączenie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast brokuła można dodać kalafior?
OdpowiedzUsuńMożna, chociaż z brokułem będzie smaczniej :)
Usuń