lipca 04, 2021

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami przepis
Maślane bułeczki z kruszonką i owocami 

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami przepis

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami przepis

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami przepis

Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką to pyszny polski klasyk na słodki podwieczorek. Takie mleczne bułeczki z owocami są proste i pyszne, smakują dorosłym i dzieciom.





Bułeczki maślane z kruszonką i owocami w środku można przygotować z użyciem suchych drożdży (lub świeżych). Nadziewane bułeczki mleczne smakują pysznie z dodatkiem różnych owoców - ja tym razem nadziałam je brzoskwiniami z puszki, ale wypróbujcie na przykład jagody, borówki czy jabłka. Miejcie na uwadze, że gdy nadziejecie je mniejszymi, soczystymi owocami (na przykład jagodami), część soku może wyciec z bułeczek podczas pieczenia. 

Jeśli chcecie, bułeczki maślane z kruszonką możecie przygotować z użyciem jogurtu naturalnego - dzięki niemu będą wilgotniejsze i dłużej zachowają świeżość. Domowe bułeczki drożdżowe są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli część zostanie Wam na drugi dzień, warto szczelnie je zakryć i przechować w lodówce, wtedy nie czerstwieją tak szybko. Bułeczki mleczne można też oczywiście zamrozić.

Nadziewane bułeczki maślane z kruszonką są puszyste, delikatne i nie za słodkie - w sam raz na podwieczorek. Bardzo polecam, smacznego :)


Bułeczki maślane z kruszonką i owocami, składniki:

na 13 bułeczek:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml

3 - 3 i 1/2 szklanki mąki,
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru (może być troszkę więcej),
szczypta soli,
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
szklanka mleka (lub 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego),
4-5 brzoskwiń z puszki (lub świeżych) albo inne owoce np. jagody, borówki, jabłka)

na kruszonkę:

60 g zimnego masła,
ok. 6-8 łyżek mąki,
 4 łyżki cukru

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
opcjonalnie cukier puder do posypania bułeczek albo na lukier: kilka łyżek mleka lub gorącej wody i kilka łyżek cukru pudru

Bułeczki maślane z kruszonką i owocami, przygotowanie:


Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60-90 minut (powinno podwoić objętość).

Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas wyrastania ciasta (dobrze schłodzona kruszonka smakuje najlepiej).

Po tym czasie podzielić ciasto na 13 części, z każdej uformować placek na stole podsypanym mąką. Na środek każdego placka nakładać pokrojone w kostkę i dokładnie odsączone brzoskwinie lub inne owoce (placki nie powinny być zbyt cienkie, bo trudniej będzie je złożyć w bułeczkę). Złożyć brzegi ciasta do środka i uformować bułeczkę (jak na filmie). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 30-40 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką.  Piec w 180 C około 20 minut. Bułeczki są dość mało słodkie, dlatego można posypać je cukrem pudrem albo połączyć mleko lub gorącą wodę z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru i oblać gotowe drożdżówki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Polish Sweet Streusel Buns with  Fruit | Polish Cooking and Baking
for 13 buns:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/2 cup of sugar, 
a pinch of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of milk (or 1/2 cup of yogurt and 1/2 cup of milk)

4-5 peaches (canned or fresh) or blueberries, apples etc.

for the streusel topping:
60 g of cold butter,
approx. 6-8 tbsp of flour,
4-5 tbsp of sugar

few tbsp of milk to brush the rolls before baking
some powdered sugar for dusting or for the icing: few tbsp of milk or hot water, few tbsp of powdered sugar

Mix the yeast with milk and 2 tbsp of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups of flour at first - add more, if too sticky). Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

Prepare the streusel topping: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge.

Divide into 13 parts and flatten each one with your hand.  Spoon some fruit in the centre and form a bun (see the video). Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 30- 40  minutes. Brush your buns with some milk. Sprinkle with streusel. Bake in 180 C for about 20 minutes. Dust with some powdered sugar or combine milk or hot water with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze. Pour over the buns. Enjoy:)

16 komentarzy:

  1. How delicious! I want them for breakfast.
    Happy Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie jak z obrazka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dolce invitante e bellissimo, complimenti!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności na niedzielny deser. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają niezwykle pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie wszyscy uwielbiają, choć nigdy nie robiłam z owocami, zawsze klasyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks so good and I love that they have fruit in them.

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe to moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają obłędnie *.*
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Już samo zdjęcie robi smaka. Genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger