lipca 02, 2021

Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami

Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami przepis
Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami

Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami przepis

Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami przepis

Szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami mogą Wam bardzo posmakować - są bardzo proste w przygotowaniu, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pulpety w sosie z papryką i pieczarkami możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu.

Do sosu pieczarkowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go słodką śmietanką. Jeśli lubicie pikantne smaki, dodajcie trochę chili albo wędzonej papryki, która nada całości wyjątkowego charakteru.

Klopsiki w sosie z pieczarkami i papryką świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem i surówką lub sałatką. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :)

Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:



Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami, składniki:


na pulpeciki:

500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku

na sos:
cebula lub mały por,
czerwona papryka,
200-250 g pieczarek,
2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
1-2 ząbki czosnku,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inna ulubiona mieszanka ziół), słodka papryka

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/3 lub 1/4 szklanki wody
opcjonalnie posiekana natka pietruszki


Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami, przygotowanie: 


Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do wyraźnego zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (pulpeciki powinny być wciąż surowe w środku). Dodać plasterki pieczarek, posiekaną w kostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Zalać wodą lub bulionem - tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Dodać listek laurowy, ziele i koncentrat. Dusić do miękkości składników około 15-25 minut. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Meatballs in Mushroom and Red Bell Pepper Sauce Recipe:

for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram

for the sauce:
1 small leek or onion,
1 large red bell peppers,
200-250 g of button mushrooms,
2 levelled tsp of tomato paste,
1 bay leaf,
1-2 cloves of garlic,
few kernels of allspice,
approx. 2 cups of water or stock (or a little more),
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs de Provence (or Italian dry herbs), sweet paprika
1-2 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 cup of water, 
some chopped parsley, optional

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs.  Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until deeply golden on both sides golden. Add chopped onion, sliced mushrooms and pepper. After few minutes, add finely chopped garlic, bay leaf, tomato paste and allspice.  Cover with liquid and simmer on low for about 15 to 25 minutes or  until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some crusty bread on the side. Enjoy:)

12 komentarzy:

  1. We love meatballs and eat them very often. Yours looks very appetizing and moreish, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. I love meatballs especially meatballs - Rice:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie małe mięsne kulki :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. A very tasty aspect of your meatballs
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  5. O jacie, aż ślinka cieknie ! Ale te danie wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie :) My konsekwentnie trzymamy się zasad dietetyka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na letni obiad, na pewno wypróbuję! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger