sierpnia 01, 2021

Bezowiec z wiśniami

Bezowiec z wiśniami (ciasto z wiśniami i bezą) przepis
Bezowiec z wiśniami (ciasto z wiśniami i bezą)

Bezowiec z wiśniami (ciasto z wiśniami i bezą) przepis

Bezowiec z wiśniami (ciasto z wiśniami i bezą) przepis

Bezowiec z wiśniami to pyszne czekoladowe ciasto z wiśniami i bezą. Takie warstwowe ciasto wiśniowe z galaretką sprawdza się świetnie na różne rodzinne uroczystości. Może to być ciasto z wiśniami mrożonymi, z wiśniami z kompotu lub świeżymi w sezonie. Duża blacha ciasta znika w mig i wszystkim smakuje!

Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie:


Ciasto z wiśniami, budyniem i galaretką jest dość proste w przygotowaniu. Podczas przygotowań kremu budyniowego należy tylko pamiętać, by budyń i masło były w tej samej, pokojowej temperaturze. Całość ucieramy stopniowo. Jeśli będziecie przygotowywać krem podczas upałów, może wyjść trochę rzadszy niż zwykle, ale idealnie stężeje w lodówce.

Jeśli chcecie, kakaowy biszkopt możecie upiec dzień wcześniej - to przepis na mój sprawdzony biszkopt z 4 jajek, który zawsze się udaje. Jest bardzo prosty, bo przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek, to idealny przepis dla początkujących. 

Ciasto z wiśniami mrożonymi lub świeżymi będzie bardziej kwaskowate, takie wiśnie idealnie przełamią słodycz ciasta. Jeśli nie przepadacie za kwaśnym smakiem wiśni, możecie tu użyć wiśni ze słoika / z kompotu, ale do bezy najlepiej pasują kwaśne owoce.

Jeśli wolicie możecie upiec jeden duży blat bezowy i nałożyć go w całości na krem - ja wolę upiec małe beziki, bo szybciej się pieką, a wierzch wygląda przy tym trochę ciekawiej.

Ciasto z wiśniami i bezą na wierzchu to świetne ciasto na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. To całoroczny wypiek, który zawsze się udaje i smakuje gościom. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta z wiśniami :)


Bezowiec z wiśniami (ciasto z wiśniami i bezą), składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm:

na biszkopt (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):

4 jajka,

2/3 szklanki cukru,

3/4 szklanki mąki,

2 czubate łyżki przesianego kakao,

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia: mocna herbata lub sok wiśniowy


2 galaretki wiśniowe,

ok. 1 i 1/2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika / kompotu),


na krem budyniowy  czekoladowy:

200 g masła w temperaturze pokojowej,

2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),

3 szklanki mleka,

4-5 łyżek cukru pudru,

2 łyżki kakao,

opcjonalnie garść wiórków kokosowych


na bezę:

4 duże białka,

szczypta soli,

240 g cukru,

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)


Bezowiec z wiśniami (ciasto z wiśniami i bezą), przygotowanie:

Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19 minut w 180 stopniach. 

Przygotować bezy (można to zrobić dzień wcześniej): ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy, piec około 40-45 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. 

Z upieczonego biszkoptu delikatnie ściąć skórkę. Obficie nasączyć herbatą lub sokiem. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody, niż zalecane na opakowaniu). Nałożyć wiśnie. Wylać tężejącą  galaretkę (galaretka ma być gęsta, inaczej wsiąknie w ciasto!).  Chłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (można włożyć do zamrażarki na 10 - 15 minut, by przyspieszyć proces tężenia). 

Przygotować czekoladowy krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem pudrem i przesianym kakao, a następnie stopniowo dodawać budyń waniliowy ugotowany na 3 szklankach mleka, cały czas ucierając (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być - pamiętajcie, by po ugotowaniu przykryć budyń folią, dotykając jego wierzchu, by nie stworzył się kożuch). Pod koniec miksowania można dodać do kremu wiórki kokosowe. Krem nałożyć na galaretkę wyrównać. Na krem pokruszyć bezy (mają być w dużych okruchach). Schłodzić kilka godzin do stężenia kremu.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Cherry and Meringue Layer Cake Recipe | Polish Cooking and Baking

for the sponge cake:

4 eggs,

2/3 cup of sugar,

3/4 cup of flour,

2 heaping tbsp of cocoa,

1 1/2 tsp of baking powder


few tbsp of strong tea or cherry juice  for soaking the cake


2 packages of cherry jellos (70 g each),

approx. 1 cup of cherries (fresh, frozen or from the can)


for the pudding buttercream:

3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),

3 cups of milk,

200 g of room temperature butter,

4-5 tbsp of powdered sugar,

2 tbsp of cocoa


for the meringue:

4 egg whites,

240 g of sugar,

2 tsp of potato starch


Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 19 minutes in 180. Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea or juice.

Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix.Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely.

Prepare the jellos according to package instructions. Pour thickening jello with cherries on top of the cake. Chill, until sets completely.

Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar and cocoa for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on top of the jello.

Crush meringues on top. Chill, until sets completely. Enjoy!

17 komentarzy:

  1. Pyszne wiśniowe ciasto, takie uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie wiśni i czekolady jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta beza wygląda mega dobrze i słodko *>*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. o, ale wygląda apetycznie :) jejku aż ślinka leci... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiśnie i budyń czekoladowy - to połączenie musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gracias por la receta se ve delicioso te mando un beso
    Enamorada de las letras

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiśnie i czekolada... dla mnie pychota. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. The pudding buttercream sounds so good. I wrote down this recipe for later. That looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  12. wooow bosko wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger