sierpnia 25, 2021

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili)

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem chili con carne przepis
Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem 

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem chili con carne przepis

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem chili con carne przepis

Szukacie przepisów z kabaczkiem? Dziś zapraszam na pyszny gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem, czyli trochę inną wersję chili con carne. To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego inaczej niż zwykle.

Do gulaszu z mięsem mielonym dorzuciłam tym razem pokrojonego w kostkę kabaczka, ale z powodzeniem możecie zastąpić go cukinią lub bakłażanem. To niezbyt typowe dodatki do chili, ale w sezonie na cukinie i kabaczki, warto dodawać je do wielu dań - pasują prawie do wszystkiego:) Możecie tu wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. 

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasze chili będzie bardzo pikantne, możecie podać je z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu. Takie danie jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek dla całej rodziny Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym:)

Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego z warzywami:



Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili con carne), składniki:

500 g mięsa mielonego,
duża czerwona papryka,
ok. szklanki obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka (lub mała cukinia),
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
puszka czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny
natka pietruszki lub jeszcze lepiej natka kolendry do posypania gotowej potrawy

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili con carne), przygotowanie:

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, kabaczka, paski papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.  Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Chili con Carne with Summer Squash Recipe:

500 g of ground meat,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 cup of peelend and diced summer squash or 1 small zucchini,
1 can of tomatoes (you can also use fresh tomatoes),
2-3 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
1 can of red kidney beans,
few tbsp of canned corn,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, oregano, cumin, optionally some sugar
some parsley or cilantro

Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes. Set aside. To the same pan add chopped onion, strips of paprika and squash. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, add tomato paste, tomatoes, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 30 minutes or so. Add beans and corn. Season well to taste, Serve with some crusty bread, tortillas or with some rice. Enjoy:)

12 komentarzy:

  1. Pychota. Ostatnio preferuję dania tego typu. Uwielbiam je ja i moja rodzina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba to danie:)))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. I love using squash (both summer and winter) in chili. Adds such nice flavor and texture. This looks terrific -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Such a versatile dish - which makes great leftovers too.

    OdpowiedzUsuń
  5. I love chili, I made a pot of it last month. Yours is different from mine but it still looks really good.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie potrawy. Chętnie zrobię ten gulasz.

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na rozgrzewający obiad, zwłaszcza na taką pogodę jak dziś!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger