września 10, 2021

Szwedzkie klopsiki


Szwedzkie klopsiki przepis
Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki przepis

Szwedzkie klopsiki przepis

Szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowym mogą Wam bardzo posmakować - są bardzo proste w przygotowaniu, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Klopsiki po szwedzku w sosie smakują charakterystycznie dzięki gałce muszkatołowej i mielonemu zielu angielskiemu. Są łagodne, mięciutkie i soczyste dzięki dodatkowi namoczonej w mleku bułce. Często przygotowuje się je z mięsa wieprzowo-wołowego, ale wybierzcie swoje ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu.

Do sosu śmietanowego możecie dodać kwaśną lub słodką śmietanę, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy sos uzyskacie z tą słodką. Sos śmietanowy będzie też najlepszy, gdy zostanie przygotowany na domowym rosole / wywarze.

Klopsiki szwedzkie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub kaszą.  Bardzo polecam, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :)

Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:


Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Szwedzkie klopsiki, składniki:

500-600 g mielonego mięsa,
duże jajko,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (do smaku)

na sos:

3 szklanki domowego bulionu / rosołu / wywaru,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%)
kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku
płaska łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
sól, pieprz (do smaku)

Szwedzkie klopsiki, przygotowanie:

Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić, aż wchłonie cały płyn. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać gałkę i ziele angielskie, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki klopsików, wyrobić i formować małe pulpeciki wielości orzecha włoskiego.  Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (powinny być wciąż surowe w środku). Odłożyć. 

 Na patelni po klopsikach rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko rozmieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Zalać ciepłym rosołem, włożyć klopsiki, gotować na małym ogniu około 10 minut lub do miękkości. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną musztardy. Posypać świeżymi ziołami.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Swedish Meatballs Recipe:

for the meatballs:

500- 600 g of ground meat,
1 large egg,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 cup of breadcrumbs,
1/3 cup of milk,
1/4 tsp of ground nutmeg,
1/4 tsp of ground allspice,
1/2 tsp of mild mustard,
salt (1/2 tsp) and pepper (to taste)

for the sauce:

3 cups of homemade stock,
2 Tbsp of butter,
2 Tbsp of flour,
1/2 cup of heavy cream,
1 levelled tsp of mustard, optional,
few Tbsp of fresh parsley or chive,
salt and pepper (to taste)

Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Heat a small amount of oil a pan, add the onions and garlic. Cook, stirring, until tender. Add nutmeg and all spice, set aside to cool for a bit.

Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown, but still raw inside. Remove to a plate.

Melt butter in the same pan, stir in the flour. Add the stock and the meatballs. Turn the heat down to low and simmer, until fully cook through for anout 10 minutes or so. Stir in the cream and season to taste with nutmeg, salt, mustard and pepper. Sprinkle with fresh herbs. Serve over mashed potatoes or noodles. Enjoy:)

12 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger