października 31, 2021

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe przepis

Ciasto czekoladowe przepis

Ciasto czekoladowe przepis

Dzisiejsze ciasto czekoladowe to prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne, mięciutkie ciasto z czekoladą nie wymaga dużo pracy, jest idealnym wypiekiem dla wszystkich fanów czekolady.

Zobaczcie przygotowanie ciasta na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Dzisiejsze ciasto czekoladowe w smaku trochę przypomina brownie. Jest naprawdę intensywnie czekoladowe, ciemne, naprawdę pyszne. Od brownie różni się tym, że zawiera proszek do pieczenia, przez co jest lżejsze i delikatniejsze.

Nasze pyszne ciasto czekoladowe nie rośnie wysokie, zwłaszcza jeśli użyjecie tak dużej blaszki jak moja. Najlepiej podawać je pokrojone na duże kwadraty. Możecie je dowolnie udekorować - sprawdzą się wszelkie orzechy, ale fantastyczne będą również świeże maliny lub truskawki, które idealnie pasują do ciemnej czekolady. Prawdziwą rozpustą będzie połączenie tego ciasta z kulką lodów waniliowych :) Ciasto jest też smaczne bez żadnych dodatków. Polecam, smacznego :)


Ciasto czekoladowe, składniki:

na blaszkę o wymiarach 35x25 cm lub trochę mniejszą:

120 g masła w temperaturze pokojowej (powinno być bardzo miękkie),
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii, opcjonalnie,
110 g gorzkiej czekolady (u mnie 64%),
260 g mąki,
35 g kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mleka (375 ml), w temperaturze pokojowej

na polewę:

120 ml śmietanki 30 %,
140 g czekolady (może być gorzka lub pół na pół mleczna z gorzką)

opcjonalnie do dekoracji: migdały, kokos, orzechy, dekoracyjne posypka lub świeże owoce (maliny lub truskawki)


Ciasto czekoladowe, przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło z wanilią i cukrem na puszystą masę (około 5-6 minut). Stopniowo dodawać jajka, zmiksować. Stopniowo dodawać roztopioną i ostudzoną czekoladę, zmiksować. Wymieszać przesianą mąkę  z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać ją na zmianę z mlekiem, mieszając trzepaczką lub szpatułką (nie mikserem!). Nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche.  Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę. Piec w 165 stopniach około 40  minut. Ciasto nie urośnie wysokie. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance, wylać na ciasto. Opcjonalnie dowolnie udekorować.

Oryginalny przepis na stronie: mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Best Chocolate Cake Recipe | Polish Cooking and Baking

120 g of butter (room temperature, the butter should be really soft),
1 1/2 cup of powdered sugar,
2 large eggs (room temperature),
a big pinch of vanilla,
110 g of dark chocolate (64 % of cocoa),melted
260 g of flour,
35 g of cocoa powder,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cups of milk (room temperature)


for the glaze:
120 ml of heavy cream
140 g of chocolate (dark or milk),

optionally for decoration: some coconut, almonds, nuts or fresh berries

Beat the butter with sugar, until light and fluffy (5-6 minutes). Gradually add eggs (one by one) and mix. Gradually add melted chocolate (make sure it's not too hot, but still runny), mix well. Using a spatula or a whisk, gradually add milk and sifted dry ingredients (in turns). Pour the batter into prepared baking pan (35x25cm). Bake for about 40 minutes (165C). Prepare the glaze; melt the chocolate in the hot cream, pour it over the cake. Decorate with toppings of choice. Enjoy!

Original recipe: mojewypieki.com



12 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger