Szukacie przepisu na pulpety inaczej niż zwykle? Bardzo polecam klopsiki w sosie z marchewką i porem Są bardzo proste w przygotowaniu, delikatne i pyszne.
Pulpety z marchewką w sosie mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego.
Klopsiki w sosie z marchewką i porem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)
Zobaczcie tez mój bigos cygański z klopsikami:
Klopsiki w sosie z marchewką i porem, składniki:
ok. 400-500 g mielonego mięsa,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej i 1/4 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki)
na sos:
ok. 2 szklanek wody lub rosołu,
biała i jasnozielona część pora,
starta na wiórki marchewka,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
opcjonalnie kilka łyżeczek natki pietruszki,
sól, pieprz
Klopsiki w sosie z marchewką i porem, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekanego pora i startą marchewką. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dodać listek laurowy i ziele. Dusić na małym ogniu około 15-20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meatballs in Carrot and Leek Sauce Recipe:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/4 cup of bread crumbs plus 1/4 cup of milk
2 cups of chicken stock or water,
white and light green part of leek,
1 grated carrot,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk or to taste,
1-2 tsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper
some chopped parsley, optional
Prepare the meatballs: Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown, but still raw inside.
In the same pan, sautee finely chopped leek and grated carrot. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water. Add bay leaf and allspice. Turn the heat down to low and simmer for about 20 minutes. Add cream. Thicken the sauce with some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water or stock). Season to taste. Sprinkle with fresh parsley.
Thanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrowienia☺
UsuńEnjoy them - as I am sure you will.
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z obiadami szkolnymi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńlubię klopsiki!
OdpowiedzUsuńIdealne na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na taki pyszny domowy obiad!
OdpowiedzUsuń