Piernikowe muffinki przepis |
Jeśli kompletnie nie macie czasu na upieczenie piernika albo wycinanie pierniczków, dzisiejsze ekspresowe muffinki piernikowe mogą być dla Was świetnym rozwiązaniem. Takie korzenne babeczki są szybkie w przygotowaniu, a poza tym wilgotne i pyszne, długo zachowują świeżość.
Świąteczne babeczki korzenne są bardzo aromatyczne. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić do nich kawałeczki posiekanej czekolady lub owoców albo do każdej nałożyć po odrobinie gęstego dżemu lub konfitury. Możecie też je dowolnie udekorować - ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, ale świetnie pasuje do nich polewa czekoladowa.
Piernikowe muffinki to przepis na ostatnią chwilę dla zabieganych. Zawsze się udają i zawsze dobrze smakują, polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na muffinki :)
Polecam również moje szybkie pierniczki (od razu miękkie):
Piernikowe muffinki, składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru (może być trochę mniej)
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 czubate łyżki przyprawy do piernika (a najlepiej troszkę więcej),
opcjonalnie 1/2 łyżki kakao,
łyżka miodu (opcjonalnie)
Piernikowe muffinki przygotowanie:
Połączyć mąkę, przyprawę do piernika, kakao, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej, miód i jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszamy tylko do połączenia składników, zbyt długie mieszanie może spowodować, że muffinki wyjdą suche) Ciasto przełożyć do foremek (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut. Opcjonalnie dowolnie udekorować.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Gingerbread Muffins Recipe:
1 and 3/4 cup of flour,
1 cup (250ml) of greek yogurt,
2 tsp of baking powder,
3/4 cup of sugar (or a bit less),
2 eggs,
2 heaping tbsp of gingerbread spice mix,
1/2 tbsp of cocoa,
1/3 cup of oil,
1 tbsp of honey, optional
Mix dry ingredients (flour, cocoa, gingerbread spice mix, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, yogurt, honey and oil. Add dry ingredients and mix just to combine. Place the batter into a muffin tray. Bake for about 25 minutes. Enjoy:)
Z chęcią bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńAnother recipe I will bookmark. Thank you.
OdpowiedzUsuńLovely post:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńidealne do przedświątecznej kawki!
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Uwielbiam takie 'przekąski' :)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj będzie pieczony piernik w tradycyjnej formie ale o muffinkach też myślałam. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńŚliczny mają kształt!
OdpowiedzUsuńoh jak one pysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuń