Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem |
Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem to świetna przekąska na imprezę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, możecie go przygotować z ulubionymi dodatkami.
Zobaczcie przygotowanie na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Wytrawny placek drożdżowy wyrasta dość gruby i bardzo puszysty. Ja tym razem przygotowałam wierzch z mięsa mielonego i papryki, ale warto przygotować taką przekąskę w wersji wegetariańskiej (na przykład z pieczarkami i warzywami). Bardzo dobrze smakuje również z kurczakiem. Mięso i warzywa możecie dowolnie doprawić - jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać odrobinę papryczki chili.
Taka przekąska na ciepło świetnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możecie też podać ją z zimnymi sosami, na przykład czosnkowym. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na imprezę :)
Zobaczcie też mój przepis na pyszne łódeczki bolognese
Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:
na ciasto:do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
3/4 szklanki ciepłego, podgrzanego mleka,
ok. 150 g żółtego sera
Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem, przygotowanie:
Do podgrzanego z cukrem mleka dodać drożdże. Odstawić na 5 - 10 minut, do delikatnego spienienia. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60-90 minut.
W międzyczasie przygotować farsz (można przygotować go też dzień wcześniej): mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką dodać czosnek. Dodać koncentrat i wodę, doprawić. Dusić około 10-15 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Całość powinna być bardzo gęsta (jak na filmie), inaczej płyn wsiąknie w ciasto. Odstawić do ostudzenia (mięso nie może być zbyt gorące przy nakładaniu na ciasto).
Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć przestudzony farsz. Odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Posypać startym serem. Piec w 180 C na około 30 minut - ja wkładam placek do zimnego piekarnika, wtedy jeszcze dodatkowo delikatnie wyrasta.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Savoury Yeast Cake with Ground Meat and Cheese Recipe:
for the dough:
7 g od dry yeast,
2 cups of flour,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
3/4 cup of warm milk,
2 tbsp of oil
for the meat:
300-400 g of ground meat,1 red bell pepper (or use a mix of red, yelloe and green),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika you can also use some chili), oregano, optionally some sugar
Super pomysł z takim plackiem, taka alternatywa dla domowej pizzy. :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.Pozdrawiam świątecznie :-).
OdpowiedzUsuńWhat a great and tasty recipe. Thank you.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!!! Thanks for the recipe:)
OdpowiedzUsuńHave a nice day,
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com/
That sounds so good.
OdpowiedzUsuńfajne danie na imprezę:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAkurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuń