grudnia 26, 2021

Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem

Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem przepis
Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem 


Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem przepis

Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem przepis

Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem to świetna przekąska na imprezę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, możecie go przygotować z ulubionymi dodatkami.

Zobaczcie przygotowanie na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Wytrawny placek drożdżowy wyrasta dość gruby i bardzo puszysty. Ja tym razem przygotowałam wierzch z mięsa mielonego i papryki, ale warto przygotować taką przekąskę w wersji wegetariańskiej (na przykład z pieczarkami i warzywami). Bardzo dobrze smakuje  również z kurczakiem. Mięso i warzywa możecie dowolnie doprawić - jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać odrobinę papryczki chili.

Taka przekąska na ciepło świetnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możecie też podać ją z zimnymi sosami, na przykład czosnkowym. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na imprezę :)

Zobaczcie też mój przepis na pyszne łódeczki bolognese


Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:

na ciasto:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:

7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
3/4 szklanki ciepłego, podgrzanego mleka,
2 łyżki oleju

300-400 g mięsa mielonego,
mała papryka (u mnie kilka kawałków papryki w różnych kolorach),
cebula,
2 ząbki czosnku,
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub do smaku),
ok. 1 i 1/3 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej papryki, opcjonalnie szczypta cukru
ok. 150 g żółtego sera

Placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem, przygotowanie:

Do podgrzanego z cukrem mleka dodać drożdże. Odstawić na 5 - 10 minut, do delikatnego spienienia. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60-90 minut.

W międzyczasie przygotować farsz (można przygotować go też dzień wcześniej): mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką dodać czosnek. Dodać koncentrat i wodę, doprawić. Dusić około 10-15 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Całość powinna być bardzo gęsta (jak na filmie), inaczej płyn wsiąknie w ciasto. Odstawić do ostudzenia (mięso nie może być zbyt gorące przy nakładaniu na ciasto).

Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć przestudzony farsz. Odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Posypać startym serem. Piec w 180 C  na około 30  minut - ja wkładam placek do zimnego piekarnika, wtedy jeszcze dodatkowo delikatnie wyrasta.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Savoury Yeast Cake with Ground Meat and Cheese Recipe:

for the dough:

7 g od dry yeast,
2 cups of flour,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
3/4 cup of warm milk,
2 tbsp of oil

for the meat:

300-400 g of ground meat,
1 red bell pepper (or use a mix of red, yelloe and green),
1 onion,
2 cloves of garlic,
4 heaping tsp of tomato paste,
approx. 1 1/2 cup of water
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika you can also use some chili), oregano, optionally some sugar
approx. 150 g of grated cheese

Prepare the dough: combine sugar,milk and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about few minutes and gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 - 90 minutes. 

Prepare the meat (you can do this the day before): heat a small amount of oil in a pan, add the meat, followed by chopped pepper and finely chopped onion. Cook for few minutes. Add finely chopped garlic. Add tomato paste and water. Season well. Cook, until tender and thick (see the video, it can not be runny). Set aside to cool.

Knead your risen dough for few times. Roll it out to fit in your baking tray (25x36cm). Place in the tray and add the meat on top. Set aside for additional 20 minutes. Sprinkle with cheese. Bake for about 30 minutes in 180 C. Enjoy!

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger