Jogurtowa babka w 5 minut |
Jogurtowa babka w 5 minut to banalnie proste i szybkie ciasto, idealne do przygotowania, gdy nie macie dużo czasu.
Zobaczcie przygotowanie babki na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Babka na oleju jest wilgotna i puszysta, długo zachowuje świeżość dzięki sporej ilości greckiego jogurtu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić ją kwaśną śmietaną. Gdy macie więcej czasu i składników, taką babkę możecie wzbogacić o dodatek bakalii lub niektórych owoców (sprawdzą się na przykład jabłka ułożone na wierzchu ciasta), możecie tez przygotować kruszonkę do posypania po wierzchu. Bardzo ważne, by mieszać ciasto bardzo krótko, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche lub może pojawić się zakalec.
Babka jogurtowa może być posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem. Jest też smaczna bez żadnych dodatków. Świetnie smakuje do kawy i herbaty. Smacznego:)
Jogurtowa babka z 5 minut, składniki:
na keksówkę o wymiarach 10x20 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml
2 szklanki mąki
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym albo ekstraktem)
3/4 szklanki cukru,
2 duże jajka,
1/3 szklanki oleju,
skórka starta z dużej cytryny albo limonki lub małej pomarańczy
Jogurtowa babka w 5 minut, przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię), w drugiej mokre (jajka, skórkę cytrynową, jogurt, olej). Szybko wymieszać trzepaczką zawartość obu misek (mieszać bardzo krótko tylko do połączenia składników, inaczej ciasto wyjdzie suche albo wyjdzie zakalec). Gdyby ciasto było bardzo gęste (gęstsze niż na filmie), można wmieszać dodatkową łyżkę lub dwie jogurtu. Do wyłożonej papierem blaszki nałożyć ciasto. Piec w 180 stopniach 50-60 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Easy Muffin Bread Recipe:
2 cups of all purpose flour,1 cup of Greek yoghurt,
2 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
3/4 cup of sugar,
2 large eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
zest from 1 big lemon or lime
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs,zest yogurt and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Place the batter into the bread pan (10x20cm; lined with baking paper). Bake for 50 to 60 minutes. Enjoy:)
A już myślałam, że naprawdę do jej przyrządzenia wystarczy 5 minut :D. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWymieszanie składników trwa nawet krócej niż 5 minut. No ale...trzeba to jeszcze UPIEC :)
UsuńZ ogromną przyjemnością sobie taką zrobię. Narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńBien bueno :-)))
OdpowiedzUsuńSzybka i smaczna babka :)
OdpowiedzUsuńCzęsto taką robię :)
OdpowiedzUsuńThat does sound quick and easy. Thank you.
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie, ostatnio na nic nie mam czasu :)
OdpowiedzUsuńWarto mieć w przepisach taki pomysł na szybkie, błyskawiczne ciasto, w razie niespodziewanych gości chwila i jest :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :D
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
That sounds like an easy way to make bread.
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing this recipe idea.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
lubię takie szybkie ciasta:)
OdpowiedzUsuńIdealna na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis warty spróbowania bo szybko można coś smacznego upiec. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń