Kotlety mielone w sosie węgierskim |
Dziś zapraszam na obiad z mięsa mielonego, czyli proste kotlety mielone w sosie węgierskim z mieloną papryką. Są proste w przygotowaniu, za każdym razem wychodzą soczyste i mięciutkie.
Dzisiejszy sos węgierski zawiera mieloną słodką paprykę, ostrą i wędzoną. Jeśli nie przepadacie za ostrymi przyprawami, zrezygnujecie z ostrej papryczki - łagodniejsza wersja tego dania smakuje równie dobrze. Bardzo ciekawym składnikiem jest tutaj czosnek niedźwiedzi, dzięki któremu potrawa nabiera wyjątkowego aromatu.
Kotlety mielone w sosie węgierskim pysznie smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym :)
Zobaczcie również mój przepis na pyszny placek drożdżowy z mięsem mielonym:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kotlety mielone w sosie węgierskim, składniki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i opcjonalnie ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
ok. 1/3 szklanki bułki tartej plus 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół), łyżeczka papryka
na sos:
duża cebula,łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżka sosu sojowego,
ok. 2 szklanek rosołu, wywaru lub wody,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / rosołu,
2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, czosnek niedźwiedzi
Kotlety mielone w sosie węgierskim, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy kotlety będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, przełożyć je na talerz, a na patelnię dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać kotlety mielone, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dodać sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 20-30 minut. Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Pod koniec duszenia dodać koncentrat i czosnek niedźwiedzi. Doprawić do smaku. Jeśli jest taka potrzeba, zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Ground Meat Patties in Hungarian Sauce Recipe:
for the patties:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1 small onion, diced and sauteed,
salt (1/2 tsp) and pepper, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk
I love meatballs and the sauce looks delicious.
OdpowiedzUsuńJadłam placki ziemniaczane w sosie węgierskim, ale kotletów mielonych jeszcze nie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny sposób na mielone!
OdpowiedzUsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńWhat a fantastic dish. It sounds fabulous!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
What an interesting recipe! Loads of flavor, and nice and satisfying. Thanks!
OdpowiedzUsuńI hope you enjoy them.
OdpowiedzUsuńSos brzmi fantastycznie, ale dla siebie kotlety zamieniłbym na coś bezmięsnego :)
OdpowiedzUsuń