Maślana babka ucierana z kwaśną śmietaną to proste ciasto z łatwo dostępnych składników. Przygotowuje się ją całkiem szybko, a jak na babkę ucieraną jest wilgotna i mięciutka.
Ucierana babka na kwaśnej śmietanie uda się na pewno, jeśli będziemy pamiętać o dwóch sprawach. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a po dodaniu mąki mieszamy tylko do połączenia składników - zbyt długie mieszanie ciasta na tym etapie może spowodować zakalec.
Ucierana babka śmietanowa to dobry pomysł na prosty podwieczorek, świetnie pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:)
Maślana babka ucierana z kwaśną śmietaną, składniki:
na blaszkę o wymiarach 23x13cm (lub o zbliżonych wymiarach):
kruszonka:
50 g cukru,
60-70 g mąki,
60 g zimnego masła
ciasto:
170 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
130 g cukru (w tym kilka łyżek cukru waniliowego - można też użyć ziarenek z wanilii lub ekstraktu),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany,
Maślana babka ucierana z kwaśną śmietaną, przygotowanie:
Kruszonka: połączyć cukier i mąkę. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki.
Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem (powinno to zająć około 5 minut). Dodawać po jednym jajku, cały czas długo i dokładnie ucierając. Dodać śmietanę, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto powinno być gęste. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach, około 50 minut.
Zmodyfikowany przepis ze strony: sallysbakingaddiction.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Sour Cream Cake with Crumble Recipe:
for the crumble topping:
50g of sugar,
60-70 g of flour,
60 g of cold butter,
for the batter:
170 g of flour,
1 tsp of baking powder,
1/4 tsp of soda,
115 g of butter, room temperature,
130 g of sugar,
vanilla beans or vanilla extract,
2 large eggs,
1120 ml of sour cream
Prepare the crumble: mix sugar, flour and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form and chill in the fridge, until ready to use.
Beat butter with sugar for 5 minutes or so. One by one, add egss, mixing well, after each addition. Add sour cream and mix well. Combine flour with soda and baking powder, add to the batter and mix, just to combine (do not overmix!). Place the batter into the pan (23x13 cm), add crumle on top. Bake in 180 C for about 50 minutes. Enjoy!
ileż pysznej kruszonki!
OdpowiedzUsuńDelicious recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczna
OdpowiedzUsuńDawno takiego ciasta nie jadłam. Chyba nawet nie piekłam jeszcze na śmietanie
OdpowiedzUsuńThat looks and sounds so tasty.
OdpowiedzUsuń