Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki z dżemem lub konfiturą. Są puszyste, delikatne i mięciutkie, idealne na podwieczorek.
Ciasto na drożdżowe ślimaczki z dżemem bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Drożdżówki możecie wypełnić dżemem o ulubionym smaku, sprawdzą się też powidła, konfitury albo dobrej jakości krem czekoladowy.
Samo ciasto na bułeczki nie jest bardzo słodkie, więc po upieczeniu warto posypać je cukrem pudrem albo oblać lukrem.
Słodkie drożdżowe bułeczki z dżemem posmakują i małym, i dużym. Pasują do filiżanki kawy lub kubka mleka albo kakao. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na wypieki drożdżowe:)
Polecam również pyszne bułeczki różyczki, które przygotujecie z tego samego ciasta:
3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
ok. 200 g dżemu, konfitury lub powideł,
cukier puder do posypania bułeczek
Drożdżowe bułeczki z dżemem, przygotowanie:
Do ciepłego mleka i odrobiny cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia (uwaga, mleko ma być przyjemnie ciepłe - zbyt gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży).
Spienione drożdże połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5 cm. Posmarować po całości dżemem i zwinąć w rulon. Pokroić ostrym nożem na 12 części. Ułożyć bułeczki na blaszce (25x35cm) - nie trzeba zostawiać miejsca, bo bułeczki mają być przyklejone do siebie po upieczeniu. Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia. Bułeczki piec w 180 C około 20 -25 minut. Posypać cukrem pudrem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
3 - 3 i 1/2 cup of flour, 20 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast, 1/2 cup of sugar, 1 egg (room temperature) 50 g of butter, melted 1/2 cup of milk, 1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)
approx. 200 g of jam,
some powdered sugar for dusting the buns
Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups sf flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.
On a well floured surface, roll out the risen dough into a rectangle (0.5 cm thick). Smear with jam. Roll, creating a log and cut into 12 pieces. Arrange in a baking tray (25x25cm) and let the rise for additional 30-40 minutes. Bake in 180 C for about 20-25 minutes. Generously sprinkle with powdered sugar. Enjoy!
Wlasnie skonczylam wypiek wg tego przepisu (wsypalam tylko 1/4 szklanki cukru bo nie lubie jak jest zbyt slodko). Cudowne buleczki wyszly! Polecam z calego serca :)
Wyglądają mega pysznie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThey look excellent. Thank you.
OdpowiedzUsuńThose sound delicious.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńKiedyś takie piekłam :-).
OdpowiedzUsuńWlasnie skonczylam wypiek wg tego przepisu (wsypalam tylko 1/4 szklanki cukru bo nie lubie jak jest zbyt slodko). Cudowne buleczki wyszly! Polecam z calego serca :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały 😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
UsuńWłaśnie robię, będą z dżemem z białych śliw. Pozdrawiam, Natalia
OdpowiedzUsuń