marca 16, 2022

Kurczak w sosie barbecue

Kurczak w sosie barbecue przepis
Kurczak w sosie barbecue 

Kurczak w sosie barbecue przepis

Kurczak w sosie barbecue przepis


Dziś kolejny szybki obiad z piersią kurczaka - delikatnie słodko-kwaśny kurczak w sosie barbecue. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, uda się nawet początkującym.

Pierś z kurczaka w sosie barbecue jest delikatna i mięciutka. Sos należy doprawić go do smaku - ma być lekko kwaśny, słodki i pikantny z wyraźnym aromatem wędzonej papryki, absolutnie nie pomijajcie jej w daniu. Sos może być ostrzejszy lub łagodny, w zależności od tego, jak dużo ostrej papryczki preferujecie.

Kurczak w sosie barbecue wspaniale smakuje z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Idealna będzie do niego chrupiąca surówka z kapusty. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy na pysznego kurczaka:)

Zobaczcie również mój przepis na pysznego kurczaka po meksykańsku:



Kurczak w sosie barbecue, składniki:

ok. 500 g piersi z kurczaka
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

na sos:

2 szklanki wody,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
ok. 5-6 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
sok z cytryny (do smaku),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, szczypta ostrej papryki, majeranek, oregano
opcjonalnie 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki wody

Kurczak w sosie barbecue, przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, kostkę lub w paski, oprószyć przyprawami. Smażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, do wyraźnego zarumienienia. Na patelnię dodać drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, zalać całość wodą i pozostałymi składnikami sosu. Doprawić. Gotować około 20-25 minut, do zgęstnienia sosu - gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej cytryny. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, zagęścić go skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken in Barbecue Sauce Recipe:


approx. 500 g of chicken breast,
seasonings for the meat: salt, pepper, marjoram, sweet paprika

for the sauce:

1 heaping tbsp of tomato paste,
2 cups of water,
1/2 cup of hot ketchup,
5-6 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, to taste,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, smoked paprika, a pinch of chili, dry marjoram, dry oregano
1-2 tsp of corn starch and some sauce for the slurry, optional

Slice the mat or cut into bite size pieces. Season well. Heat a small amount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden.  

To the same pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, Add finely chopped garlic and cook for 30 seconds or so. Add the rest of ingredients for the sauce, season well and simmer for about 25 minutes or until thickens. Add enough spices, lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy. If your sauce is too thin, add some slurry. Serve over potatoes or rice. Enjoy!

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger