Mięso mielone w sosie słodko-kwaśnym |
Szukacie przepisu na mięso mielone inaczej niż zwykle? Mięso mielone w sosie słodko-kwaśnym przygotowuje się błyskawicznie, to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.
Mięso mielone w sosie słodko kwaśnym jest wyraziste i aromatyczne. Sos należy doprawić do smaku - dodać taką ilość soku z cytryny i cukru lub miodu, by smak słodki i kwaśny wzajemnie się uzupełniały. Całość może być pikantna lub łagodniejsza, w zależności od tego ile dodacie ostrej papryczki. Czasami dodaję do sosu warzywa, na przykład starą na wiórki marchewkę albo pokrojoną w kostkę paprykę. Sprawdzi się tu też ananas z puszki albo trochę pieczarek. Jeśli mocniej odparujecie sos, możecie go wykorzystać jako nadzienie do wytrwanych naleśników, zapiekanek i tortilli.
Mięso mielone w sosie słodko kwaśnym wspaniale smakuje z ryżem lub makaronem, zwłaszcza ryżowym. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na dania z mięsem mielonym:)
Polecam również mój pyszny placek drożdżowy z mięsem mielonym, idealny na spotkanie w większym gronie:
Mięso mielone w sosie słodko-kwaśnym, składniki:
500 g mięsa mielonego,mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego albo miodu (do smaku),
2-3 łyżki sosu sojowego ( lub do smaku),
opcjonalnie kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany imbir,
opcjonalnie natka pietruszki lub kolendry
Mięso mielone w sosie słodko-kwaśnym, przygotowanie:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, smażyć mięso do zarumienienia, dzieląc je na mniejsze kawałeczki. Dodać posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Doprawić. Dodać koncentrat. Zalać całość wodą. Doprawić sosem sojowym i miodem lub cukrem. Wymieszać i dusić całość około 15-20 minut. Gdyby woda za szybko wyparowała, można dolać więcej w trakcie duszenia. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej cukru lub miodu, jeśli za mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Sweet and Sour Ground Meat Recipe:
500 g of ground meat,
1 small onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water,
3 tbsp of tomato paste,
2-3 tsp of sugar or honey (to taste),
2-3 tbsp of soy sauce,
few tsp of lemon juice (to taste),
seasonings: salt, pepper, sweet paprika, chili powder, granulated ginger
some chopped parsley or cilantro
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minute, until lightly golden, but still raw inside. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Season well. Add tomato paste and cover with water. Add soy sauce and some honey. Simmer on low for about 15-20 minutes, until thickens. Add lemon juice to taste. Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over rice or rice noodles and with some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
Look so yummy 🤩
OdpowiedzUsuńidealne do ryżu:)
OdpowiedzUsuńThis looks like such a wonderful dish. Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam sos słodko-kwaśny :)
OdpowiedzUsuńSounds like a wonderful and fairly easy dish. I have several dinners coming up in which I'm cooking, maybe I'll give this a try.
OdpowiedzUsuńPyszny obiad. Lubię słodko-kwaśne sosy. :)
OdpowiedzUsuńPyszny i pożywny sosik do makaronu lub ryżu :)
OdpowiedzUsuńMięsa mielonego jeszcze tak nie robiłam. Zawsze pierś z kurczaka. Bedę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńGreat mix of seasoning, I'm sure the dish tastes delicious.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan