Najlepsze leniwe |
Takie leniwe bez ziemniaków przygotowuje się z najprostszych składników. Dzięki ubitemu białku są puszyste, delikatne i mięciutkie, naprawdę idealne. Warto od razu przygotować dużą porcję, bardzo dobrze smakują nawet odgrzane na drugi dzień.
Leniwe z masłem, cukrem i cynamonem to wspaniała klasyka kuchni polskiej, ale możecie podać je tak, jak najbardziej lubicie. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)
Polecam również moje twarogowe ciasteczka - szybkie i proste:
Najlepsze leniwe, składniki:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego,2 jajka (żółtka i białka osobno),
szklanka mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego
masło, cukier, cynamon do podania z kluskami
Najlepsze leniwe przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem z żółtkami, mąką i cukrem. Dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać, zagnieść w kulę - masa może być dość klejąca, taka ma być. Gdyby lepiła się za bardzo, można troszkę podsypać mąką. Na podsypanym mąką blacie formować z kuli 4 długie wałeczki, każdy lekko spłaszczyć i pokroić na kluski. Gotować leniwe partiami w lekko osolonym wrzątku z kilkoma kroplami oleju. Kluski / pierogi leniwe są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podać z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub dowolnymi dodatkami.
Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Polish 'Lazy' Dumplings (Leniwe) Recipe:
500 g of Polish dry curd cheese (tvarog / white cheese)
1 cup of flour,
2 egg yolks and 2 egg whites,
approx. 16 g of vanilla sugar, optional
some melted butter, more sugar and cinnamon for serving
Using a fork, mash the cheese with egg yolks, vanilla sugar and flour. Beat the egg whites, until stiff and fold them in. Knead quickly into a quite sticky ball - you can add a bit of flour, if necessary. On a well floured surface, form 4 long and thick ropes out of a dough. Flatten each rope gently with your hand and cut into small dumplings. Coom them in batches in boiling water with few drops of oil and a pinch of salt, until float on the surface. Serve with melted butter, generously sprinkled with cugar and some cinnamon. Enjoy!
Thanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńKocham leniwe :)
OdpowiedzUsuńja staram się dawać minimalną ilość mąki, tak,że formuję kluseczki łyżką, nie da się ich formować :) są leciutkie jak chmurki, utopione w podsmażonym masełku :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale chyba spróbuję zrobić ❤️
OdpowiedzUsuńNeat recipe! And one that's new to me. Thanks!
OdpowiedzUsuńThank you. I rarely make dumplings but these sound interesting.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam leniwych. Dobrze, że przypomniałaś mi o nich
OdpowiedzUsuńLubię ale dawno nie jadła . Trzeba zrobić :-).
OdpowiedzUsuńNie spodziewałam się że trafię na taki przepis :) leniwe na słodko ale smakują naprawdę świetnie !
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Szybki i prosty, dziecku smakują. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakowało, pozdrowienia 🙂
Usuń