Babka z łatką z PRL-u |
Babka z łatką z PRL-u, składniki:
250 g mąki pszennej,100 g masła w temperaturze pokojowej,
120 g cukru pudru,
mielona wanilia (można zastąpić ekstraktem waniliowym),
4 duże jajka (osobno żółtka i białka),
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
20 g kakao
cukier puder do obsypania babki lub lukier albo ulubiona polewa, na przykład czekoladowa
Babka z łatką z PRL-u, przygotowanie:
Masło utrzeć na puch (zajmie to ok 2 minut, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej). Do utartego masła stopniowo dodawać żółtka, ucierając długo i dokładnie po każdym dodaniu (około minuty na każde żółtko). Stopniowo dodawać przesiany cukier puder, dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywno. Dodać do masy na przemian z przesianą mąką, wanilią i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników (można też dodać całą pianę i obsypać całą mąką z proszkiem, a następnie wymieszać szpatułką). Na tym etapie nie mieszamy za długo, bo w babce może wyjść zakalec lub może wyjść za sucha. Wyłożyć 2/3 ciasta do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy (o pojemności ok. 2 l). Resztę ciasta wymieszać z przesianym kakao - jeśli masa będzie zbyt sucha, można dodać łyżkę mleka. Ciasto z kakao będzie bardzo gęste i ciężkie, takie ma być. Za pomocą łyżeczki nałożyć je na jasne ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 30-40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem albo polewą.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Old-Fashioned Polish Marble Bundt Cake Recipe:
250 g of flour,
100 g of butter, room temperature,
120 g of powdered sugar,
4 large eggs, room temperature (yolks and egg whites separated),
1 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
20 g of dark cocoa
some powdered sugar for dusting the cake or some icing or chocolate glaze
Beat the butter, until fluffy. Gradually, one by one, add egg yolks, mixing well after each addition. Gradually add sifted powdered sugar. Mix well. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gently fold into the mixture with sifted flour, vanilla and baking powder. Place 2/3 of the batter into very well greased and sprinkled with flour bundt pan (approx. 2 l). Add cocoa to remaining batter and mix (you can add 1 tbsp of milk, if it's too dry). Bake in 170 C for about 40 minutes. Sprinkle with powdered sugar or pour over some lemon glaze. Enjoy:)
bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńOh wow, this looks fantastic! Thank you for sharing and I hope you have a wonderful weekend <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
That looks lovely.
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńWhat a delightful looking cake!
OdpowiedzUsuńTo ciasto nazywam zebrą, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńThe cake looks delicious and I also like the print on your plates. :)
OdpowiedzUsuńThat sounds and looks delicious.
OdpowiedzUsuńŚwietna też ją robiłam na święta
OdpowiedzUsuńKocham taką babkę.
OdpowiedzUsuńLove bundt cakes! This looks terrific -- thanks.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń