Ciasto potrójnie kakaowe |
Ciasto potrójnie kakaowe to pyszne, ekspresowe ciasto dla wielbicieli czekolady. Jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość.
Dzisiejsze ciasto czekoladowe zawiera kakao w trzech formach - w cieście, w czekoladzie i w polewie. Uda się Wam bez najmniejszego problemu, jeśli będziecie pamiętać o tym, by wszystkie składniki mieszać tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec lub to, że ciasto wyjdzie suche.
Moje kakaowe ciasto to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na jej czekoladowe muffinki - jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie to ciasto upiec właśnie w formach do muffinek. Czas pieczenia skróci się wtedy do 20-25 minut.
Ciasto potrójnie kakaowe nie rośnie bardzo wysokie, ale smakuje każdemu, to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego :)
Ciasto potrójnie kakaowe, składniki:
na tortownicę o średnicy 21 cm:
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao,
160 g cukru,
ok. 60-70 g posiekanej czekolady,
250 ml mleka,
90 ml oleju,
duże jajko,
mielona wanilia lub łyżeczka ekstraktu waniliowego albo pasta z wanilii
na polewę:
60 g masła,
2 płaskie łyżki kakao,
50 g cukru pudru,
30 ml mleka
opcjonalnie wiórki kokosowe lub dekoracyjna posypka
Ciasto potrójnie kakaowe, przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier - zostawić odrobinę na wierzch), w drugiej mokre (jajko, mleko, olej). Połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, wcisnąć kawałki czekolady. Piec około 180 C około 45 minut. Przygotować polewę: przygotować polewę kakaową: rozpuścić masło z cukrem pudrem i mlekiem. Dodać kakao, wymieszać trzepaczką. Polać ciasto i opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis na polewę kakaową ze strony: aniastarmach.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Triple Cocoa Cake Recipe:
250 g flour,
2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
2 tbsp of cocoa,
160 g of sugar,
ok. 60-70 g chopped chocolate,
250 ml of milk,
90 ml oil,
an egg,
some ground vanilla or vanilla extract
for the glaze:
60 g of butter,
50 g of powdered sugar,
2 tbsp of cocoa,
30 ml of milk
coconut shatvings or any topping of choice
Mix flour, cocoa, baking powder, soda and cocoa. In another bowl mix and egg, milk, oil and vanilla. Combine dry ingredients with wet. Mix, just to combine. Place the batter into spring form pan (21 cm) and press some chocolate chunks. Bake in 180 C for about 45 to 50 minutes. Prepare the glaze: melt butter with sugar and milk. Add the cocoa and whisk. Pour it over the cake and optionally sprinkle with coconut.
Modified recipe for Nigella Lawson's chocolate muffins.
Original glaze recipe here.
You're very talented :) I love making Bakery food...
OdpowiedzUsuńIt looks moist - and good.
OdpowiedzUsuńMojemu synkowi by posmakowało. Na pewno je upiekę.
OdpowiedzUsuńOh you are talking my kind of food now. lol
OdpowiedzUsuńIt looks a very nice moist cake :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing the recipe.
All the best Jan