Klopsiki w sosie własnym z marchewką |
Dziś prosty obiad z mięsa mielonego, czyli duszone klopsiki w sosie własnym z marchewką. To danie idealne dla całej rodziny.
Klopsiki w sosie własnym z marchewką mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Smaczne będą wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką, ale w wersji mniej kalorycznej dobrze sprawdzi się też mleko. Jeśli wolicie ciemne sosy, można całkowicie pominąć te dodatki. Najsmaczniejszy sos wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego.
Pulpety w sosie własnym wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę, bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne klopsiki :)
Zobaczcie również mój przepis na pyszny bigos cygański z klopsikami:
Klopsiki w sosie własnym z marchewką, składniki:
na pulpety:
ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki)
na sos:
ok. 3 szklanek wody lub rosołu,
duża marchewka lub 2 mniejsze,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), opcjonalnie,
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
kilka łyżek posiekanego koperku i natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku
Klopsiki w sosie własnym z marchewką, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, ostrożnie przełożyć je na talerz. Na patelnię dodać posiekaną cebulę i plasterki marchewki. Smażyć kilka minut, aż cebula wyraźnie się zrumieni (to gwarantuje ładny kolor sosu) i dodać drobno posiekany czosnek. Włożyć klopsiki, zalać całość wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę lub mleko. Dodać przyprawy. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody (mieszankę należy dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Posypać obficie drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meatballs in Gravy with Carrot Recipe:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk
3 cups of chicken stock or water,
1 large carrot,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few heaping tbsp of finely chopped dill and parsley,
approx. 1/4 - 1/3 cup of heavy cream or milk or to taste,
1-2 tsp of flour or starch,
seasonings to taste: salt, pepper, to taste
some dill or parsley
Prepare the meatballs: Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides, until golden brown, but still raw inside. Set aside. To the same pan add sliced carrot and finely chopped onion and garlic. Cook, stirring, for few minutes, until onion is golden. Add meatballs back in. Pour in the stock or water. Turn the heat down to low and simmer for about 20 minutes. Add cream and season well. Thicken the sauce with some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water or stock). Season to taste. Sprinkle with fresh dill or parsley.
lubię klopsiki!
OdpowiedzUsuńCarrot would make the sauce sweeter. Thank you.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie
OdpowiedzUsuń