kwietnia 02, 2022

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami (tagine)

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami tagine przepis
Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami tagine 


Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami tagine przepis

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami tagine przepis


Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami, czyli marokańskie tagine z kurczaka, to pyszny i aromatyczny obiad, który nie sprawi Wam żadnych problemów podczas przygotowań.



Kurczak w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym zawiera sporo wyjątkowych przypraw, których nie warto pomijać w daniu, To dzięki nim danie jest tak pyszne. Do sosu dodajcie tyle miodu i soku z cytryny, by całość była wyraźnie słodka i lekko kwaśna. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie doprawić mięso odrobiną ostrej papryki. Jeśli nie lubicie rodzynek, możecie zastąpić je suszonymi śliwkami albo morelami, w ostateczności można tez zupełnie pominąć dodatek suszonych owoców - wtedy warto dodać więcej miodu.

Tagine z kurczaka wspaniale smakuje z kuskusem lub ryżem i orzeźwiającą sałatką, na przykład z ogórkiem. Bardzo polecam, smacznego :)

Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z oliwkami, składniki:

500 g piersi z kurczaka
przyprawy do mięsa: ok. 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka granulowanego imbiru, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - nie mylić z kminkiem!), opcjonalnie szczypta chili

cebula,
2 duże ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
garść rodzynek (można zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami),
ok. 1 i 1/2 szklanki wody,
ok. 2 łyżeczek miodu (lub do smaku)
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżeczek posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki,

Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z oliwkami, przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałki, dodać przyprawy i dokładnie wmasować je w mięso. Na tym etapie można dodać do mięsa odrobinę oleju i zamarynować mięso przez noc. Można też smażyć od razu do zarumienienia z obu stron. Do podsmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę, a po kilku chwilach posiekany czosnek. Dodać rodzynki i pomidory z puszki (jeśli są w całości, można je najpierw zmiksować lub rozgnieść), zalać całość wodą. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20-30 minut (lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie, a sos zgęstnieje).  Pod koniec duszenia miód i sok z cytryny - sos powinien być słodko-kwaśny. W razie potrzeby doprawić innymi przyprawami, użytymi do mięsa. Posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Tagine Recipe:

500 g of chicken breast,
spices for the meat: 1/2 tsp of salt, 1 tsp of granulated ginger, a pinch of black pepper, 1/2 tsp of cinnamon, 1 tsp of turmeric, 1 tsp of sweet paprika, 1 tsp of cumin, a pinch of chili (optional), 

1 onion,
2 large cloves of garlic,
1 can of tomatoes,
a handful of raisins (or prunes or dry apricots),
approx. 1 1/2 cups of water,
1-2 tsp of honey (or to taste),
few tsp of lemon juice (or to taste),
some fresh cilantro or parsley,


Cut the meat into bite size pieces and add the spices. Marinade overnight or cook immediately. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lighly golden on both sides. Add chopped onion, folllowed by finely chopped garlic. After few minutes, add tomatoes and raisins. Cover with water and simmer for about 30 minutes or until really tender and thick. Add honey and lemon juice to taste (sauce should be sweet and slightly sour). Check the seasonings. Sprinkle with cilantro or parsley. Serve over couscous or rice and a simple salad on the side. Enjoy!

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger