Schab w sosie pomidorowym |
Długo duszony schab w sosie pomidorowym zawsze udaje się perfekcyjnie - mięso jest bardzo kruche i delikatne. Jeśli macie ochotę, możecie doprawić sos na ostro, a jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie też na końcu dolać do niego trochę słodkiej śmietanki. W sosie sprawdzi się też dodatek wielu warzyw - będzie pasować na przykład pokrojona w kostkę papryka.
Schab w sosie pomidorowym dobrze smakuje z ziemniakami, różnymi kluskami lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny schab :)
Polecam również schab w sosie pieczarkowym:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Schab w sosie pomidorowym, składniki:
400-500 g schabu w plastrach,2-3 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, majeranek, oregano (można użyć ulubionej mieszanki przypraw do mięs),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub garść listków bazylii
Schab w sosie pomidorowym, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Po tym czasie dodać koncentrat, wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (lub pogotować trochę dłużej, aż odparuje). Posypać natką pietruszki lub bazylią.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork in Tomato Sauce Recipe:
400-50 g of pork cutlets,
2-3 cups of water or stock,
1 small onion,
1-2 cloves of garlic,
1-2 tsp of flour or potato starch or corn starch, optional
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
2-3 tbsp of tomato paste (or more to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and optionally hot paprika, marjoram, oregano (or use your favourite spice blend for pork)
some parsley or basil, optional
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add tomato paste. If your sauce is too runny, thicken it with some slurry (starch with water). Sprinkle with fresh herbs. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
It sounds good. Tomato is such a versatile fruit.
OdpowiedzUsuńPyszny schab :)
OdpowiedzUsuń