Ciasto na miarkę |
Szukacie przepisu na ciasto ekspresowe? Polecam pyszne i proste ciasto na miarkę, czyli ciasto z kakao i czekoladą, do którego potrzebujecie kuchennej miarki (np. dzbanka) z podziałką na mililitry.
Wszystkie składniki ciasta należy odmierzyć w miarce, a później szybko wymieszać łyżką lub trzepaczką - minimum zmywania i minimum pracy :) Ciasto mieszamy podobnie jak to na muffinki, czyli tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki. Mimo że jest to ciasto bez jajek, wychodzi puszyste, miękkie i delikatne.
Ciasto na miarkę nie jest bardzo słodkie, jeśli macie ochotę możecie je polukrować albo oblać polewą czekoladową. Na pewno Wam się uda, polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta i desery :)
Zobaczcie również mój przepis na błyskawiczne ciasto potrójnie kakaowe:)
Ciasto na miarkę, składniki:
na blaszkę o wymiarach 24x24 lub trochę większą:
do odmierzania składników używamy miarki kuchennej z podziałką na mililitry:
500 ml mąki (najlepiej przesianej),
200 ml cukru,
45 ml przesianego kakao (3 łyżki),
5 ml proszku do pieczenia (łyżeczka),
5 ml sody (łyżeczka),
szczypta soli,
150 ml oleju,
400 ml mleka,
tabliczka posiekanej czekolady,
opcjonalnie garść posiekanych orzechów
opcjonalnie cukier puder do dekoracji ciasta lub ulubiona polewa labo lukier
Ciasto na miarkę, przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką (lub łyżką albo szpatułką). Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C około 45 - 50 minut.
Przepis dostałam od koleżanki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Measuring Cup Chocolate Cake Recipe:
use measuring cup to measure following ingredients:
500 ml of flour,
200 ml of sugar,
45 ml of cocoa (3 tbsp),
5 ml of baking powder (1 tsp),
5 ml of baking soda (1 tsp),
a pinch of salt,
150 ml of oil,
400 ml of milk,
100 g of chopped chocolate,
a handful of chopped nuts, optional
optionally some chocolate glaze or powdered sugar for decoration
Combine all igredients, mixing just to combine. Place the batter into the baking tray (24x24cm) and bake in 180 C for about 45 to 50 minutes. Enjoy!
simple and delicious.
OdpowiedzUsuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuńChętnie sobię takie ciacho upieke
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra :)
OdpowiedzUsuńI noticed this recipe:) thanks for your sharing. ..
OdpowiedzUsuńagain, this looks delicious.
OdpowiedzUsuńThis looks terrific! Easy, too -- always a plus. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńThat sounds and looks delicious.
OdpowiedzUsuń