Gulasz drobiowy z marchewką |
Gulasz drobiowy z marchewką to świetny pomysł na bardzo prosty obiad z piersią kurczaka. Zawsze się udaje, a mięso wychodzi delikatne i soczyste.
Gulasz z piersi kurczaka może być przygotowany ze słodką śmietanką, ale możecie zupełnie ją pominąć, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos z marchewką jest bardzo delikatny, ale pasują też do niego inne warzywa lub plasterki pieczarek.
Prosty i szybki gulasz drobiowy pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :)
Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym :)
Gulasz drobiowy z marchewką, składniki:
500 g piersi z kurczaka,3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
biała jasnozielona część pora lub cebula,
opcjonalnie ząbek czosnku,
2 małe marchewki starte na wiórki,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. łyżeczki mąki pszennej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, opcjonalnie granulowany czosnek (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do drobiu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
opcjonalnie ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. łyżeczki mąki pszennej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, opcjonalnie granulowany czosnek (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do drobiu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Gulasz drobiowy z marchewką, przygotowanie:
Piersi pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Na patelnię dodać drobno posiekaną cebulę lub por oraz startą marchewkę, smażyć kilka minut i opcjonalnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 20-30 minut lub do miękkości mięsa. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość - być może nie trzeba będzie dodawać całości). Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken in Mushroom and Red Bell Pepper Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
2-3 cups of water or chicken stock,
1 onion or light green part of leek,
1 clove of garlic, optional,
2 small grated carrots,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
approx. 1/4 cup heavy cream,
1 tsp of mustard, optional,
1 tsp of all purpose flour),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or Italian dry herbs blend, optionally granulated garlic (you can also use your favourite poultry seasoning instead),
some parsley, optional
Cut the emat into bite sieze piecse and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). To the same pan, add finely chopped onion or leek and carrots. Cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds or so. Cover with stock or water. Add bay leaf and allspice. Simmer for about 30 minutes or until tender. Add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (flour with 1/3 cup of water). Optionally sprinkle with parsley. Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
muszę sobie spróbować zrobić ten przepis :D
OdpowiedzUsuń