Klopsiki po meksykańsku |
Dziś polecam pyszny obiad z mięsa mielonego, czyli pikantne klopsiki po meksykańsku. Są inne niż wszystkie, pożywne, a poza tym bardzo proste w przygotowaniu.
Klopsiki w sosie pomidorowym po meksykańsku mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego.
Pulpety po meksykańsku świetnie smakują z ryżem i zestawem surówek. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na klopsiki :)
Klopsiki po meksykańsku, składniki:
na pulpety:
ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (u mnie około łyżeczki)
na sos:
mała czerwona papryka lub pół dużej
cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 3 szklanek wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
puszka czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny,
natka pietruszki lub kolendry
Klopsiki po meksykańsku, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną w kostkę paprykę i cebulę (można przełożyć na chwilę klopsiki, gdyby patelnia lub rondel były za małe). Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dodać koncentrat, doprawić. Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby sos za szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Mexican Style Meatballs Recipe:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk
for the sauce:
1/2 of a large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
3 heaping tbsp of tomato paste,
approx. 3 cups of water or stock,
1 can of red kidney beans,
few tbsp of canned corn,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, oregano, cumin, optionally some sugar
some parsley or cilantro
Prepare the meatballs: Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides, until golden brown, but still raw inside. To the same pan add chopped onion and red bell pepper. Cook, for few minutes and add finely chopped garlic. Add spices and tomato paste and cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 30 minutes or so. Add beans and corn. Check the seasonings. Serve with some tortillas or with rice. Enjoy:)
That looks rich and, for meat eaters, very tasty.
OdpowiedzUsuńNeat recipe -- so much flavor! Thanks.
OdpowiedzUsuńale pycha!
OdpowiedzUsuńRewelacja przepis zapisany do moich ulubionych. Obiad znikł z talerzy w sekundę
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrowienia :)
Usuń