maja 28, 2022

Kotlety drobiowe po włosku

Kotlety drobiowe po włosku przepis
Kotlety drobiowe po włosku 

Kotlety drobiowe po włosku przepis

Kotlety drobiowe po włosku przepis


Kotlety drobiowe po włosku to pyszne danie inspirowane popularnym amerykańsko-włoskim daniem chicken parmesan. Są proste w przygotowaniu i pyszne, świetnie sprawdzą się również na spotkania w większym gronie.





Kotlety drobiowe po włosku to kotlety z piersi kurczaka zapiekane z najprostszym, ale najlepszym sosem pomidorowym i mozzarellą. Ja miałam dodatkowo resztę oliwek, które dobrze komponują się z mięsem i serem, ale jeśli ich nie lubicie, nie musicie ich dodawać. Najprawdopodobniej nie wykorzystacie całego sosu do kotletów, ale z powodzeniem możecie go zamrozić lub wykorzystać na drugi dzień do makaronu, pizzy, zapiekanek czy innych pyszności.

Pierś z kurczaka z piekarnika z sosem pomidorowym to prosty obiad dla całej rodziny, świetnie smakuje z makaronem (zwłaszcza jeśli wymieszacie go z sosem). Bardzo polecam, smacznego :)

Kotlety drobiowe po włosku, składniki:


pierś z kurczaka 500 g,
bułka tarta do panierowania,
1-2 jajka,
kulka mozzarelli,
puszka pomidorów (400g),
ok. 1/3 szklanki wody,
cebula,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie garść oliwek,
sól, pieprz, oregano, szczypta cukru, świeża bazylia

Kotlety drobiowe po włosku, przygotowanie:


Piersi przekroić na kotleciki, rozbić, doprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Przygotować sos: zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i krótko razem smażyć. Dodać pomidory (najlepiej je uprzednio zmiksować), wodę, doprawić i dusić ok. 25 minut do zgęstnienia sosu. Dodać świeże listki bazylii. Na każdy kotlet nałożyć porcję sosu (ok -1-2 łyżek), nałożyć plasterki oliwek, jeśli ich używamy. Nałożyć mozzarellę. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera i podgrzania całości w 180 stopniach.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Italian Inspired Chicken Cutlets Recipe:

500 g of chicken breast,
bread crumbs,
2 eggs,
1 ball of mozzarella,
1 can of tomatoes (400g),
1 onion,
2 cloves of garlic,
a handful of olives, optional,
salt, pepper, oregano, a pinch of sugar, fresh basil

Prepare chicken cutlets: cut your chicken breast to get few cutlets. Beat each one using meat mallet. Coat in beaten eggs and cover geberously with breadcrumbs. Fry your cutlets on a well heated skillet with some oil and drain on a paper towel. Arrange in a baking tray.

Prepare the sauce: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, until transluscent. Add finely chopped garlic and cook for 30 second sor so. Add tomatoes (it's best to blend them before). Season well and simmer on low, for about 25 minutes, until thickens. Add basil. Add 1-2 spoons of tomato sauce on top of each cutlet. Add slices olives and cover with mozzarella cheese. Bake in 180 C, until cheese is melted and meat is heated through. Enjoy!

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger