sierpnia 20, 2022

Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia

Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia
Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia

Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia

Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia

Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia to świetny, orzeźwiający deser na upalne dni i nie tylko. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a poza tym zawiera mniej kalorii niż tradycyjne ciasta warstwowe. 

Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ciasto Wiśniowa Pokusa składa się z warstwy herbatników, szybkiego kremu budyniowego, masy wiśniowej i jogurtu. Możecie tu użyć wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika, sprawdzą się wszystkie. Zamiast warstwy jogurtowej sprawdzi się ubita śmietanka kremówka z odrobiną żelatyny - będzie jeszcze smaczniej, choć zdecydowanie zwiększy się kaloryczność ciasta. 

Ciasto z wiśniami i budyniem bez pieczenia to wspaniały całoroczny wypiek dla gości. Bardzo polecam, smacznego:)


Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia, składniki:

na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25-26 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:

ok. 300 g herbatników,
na budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (opakowanie 40g)
50 g masła,
2 łyżki cukru,
375 ml mleka

ok. 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych, rozmrożonych lub ze słoika),
450 ml soku/kompotu wiśniowego (jeśli jest bardzo słodki, rozcieńczamy go wodą),
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
1/3 łyżki mąki ziemniaczanej

warstwa jogurtowa:

635 ml jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii lub odrobina pasty waniliowej,
2 i 1/4 łyżki żelatyny plus 1/4 szklanki wody,
3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
kilka kostek ciemnej czekolady do starcia na wierzch ciasta

Ciasto Wiśniowa Pokusa bez pieczenia, przygotowanie:

W blaszce ułożyć herbatniki. Przygotować jasny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na herbatniki, od razu nałożyć kolejną warstwę herbatników. 

Przygotować masę wiśniową: część soku/kompotu podgrzać w garnku, pozostałą część rozmieszać w budyniem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać mieszankę do gorącego kompotu w garnku i mieszać, aż mocno zgęstnieje, tworząc budyń wiśniowy (jak na filmie). Sprawdzić, czy nie potrzeba dosłodzić masy. Na herbatniki nałożyć wiśnie, zalać wiśniowym budyniem. Odstawić do przestudzenia.

Jogurt dosłodzić do smaku, dodać wanilię. Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kilkoma łyżkami posłodzonego jogurtu z wanilią (nie gotować, najbezpieczniej zrobić to w kąpieli wodnej). Stopniowo połączyć z pozostałym jogurtem (gdyby powstały grudki, można całość podgrzać - grudki znikną). Odstawić do lodówki, do momentu aż całość zacznie gęstnieć (można tez włożyć jogurt na parę chwil do zamrażarki, to przyspieszy gęstnienie). Gdy całość zgęstnieje, wylać na masę wiśniową. Zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


No Bake Cherry and Yogurt Cake Recipe:


approx. 300 g of biscuits,
for vanilla pudding layer:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
2 tbsp of sugar (or to taste)

for the cherry filling:
1 cup of cherries (fresh, defrosted or canned),
450 ml of cherry juice,
1/3 tbsp of cornstarch or potato starch,
1 package of vanilla pudding mix (40g)

yogurt layer:

635 ml of Greek yogurt,
a pinch of vanilla beans or some vanilla paste,
2 1/4 tbsp of gelatine powder plus 1/4 cup of water,
some powdered sugar, to taste (3-4 tbsp),
few pieces of dark chocolate for grating

Arrange biscuits in the bottom of a pan (24x24cm).

Prepare vanilla filling: heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the biscuits and add another layer of biscuits on top. 

Prepare the fruit filling: simmer a part of cherry juice in a pot. Mix starch and vanilla pudding mix with remaining cherry juice and add it into the hot juice. Cook, mixing, until thick. Arrange cherries on top of the biscuits and cover with hot cherry pudding. Set aside to cool for a bit.

Prepare yogurt layer: cover the gelatine with water and set aside, until swell. Sweeten Greek yogurt to taste and add some vanilla. Melt the gelatine with few tbsp of yogurt (do not boil, it's best to use double boiler). Gradually combine with remaining yogurt (if your mixture has some lumps, melt everything together and the lumps will dissapear). Refrigerate, until slightly thickens and pour over the pudding layer. Grate some chocolate on top. Chill in the fridge for few hours to set completely. Enjoy:)

9 komentarzy:

  1. Deliziosa. Grazie per la condivisione

    OdpowiedzUsuń
  2. "Bez pieczenia" to faktycznie w upalny czas ważne. Pysznie wygląda na pewno wypróbuję przepis .Milej niedzieli😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No oven cake is the perfect cake in this period and when it contains cherries, is the perfect cake!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj kusi, kusi... to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zelatyne zalewamy ciepła Woda?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger