Klopsiki w sosie barbecue to dobry pomysł na pożywny obiad z mięsa mielonego. Są wyraziste, lekko pikantne i słodko-kwaśne, naprawdę bardzo smaczne.
Pulpety duszone w sosie z keczupem są bardzo proste w przygotowaniu. Pamiętajcie, by domowy sos a'la barbecue doprawić do smaku - ma być lekko kwaśny od soku z cytryny, słodki od ketchupu i pikantny z wyraźnym aromatem wędzonej papryki - nie omijajcie jej w daniu, to ona nadaje całości wyjątkowego smaku.
Klopsiki w sosie barbecue świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki :)
Klopsiki w sosie barbecue, składniki:
na pulpety:
ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (u mnie około łyżeczki)
na sos:
ok. 3 szklanek wody,
ok. 7 łyżek pikantnego ketchupu,
ok. 4-5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
sok z cytryny (do smaku),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
listek laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, opcjonalnie szczypta ostrej papryki
Klopsiki w sosie barbecue, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną w kostkę cebulę (można przełożyć na chwilę klopsiki, gdyby patelnia lub rondel były za małe). Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą. Dodać keczup, listek laurowy i sos sojowy, doprawić. Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu, pod koniec dodając sok z cytryny do smaku. Gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej cytryny. Doprawić. Jeśli w trakcie duszenia płyn szybko by wyparował, należy dodać więcej wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meatballs in Barbecue Sauce Recipe:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk
for the sauce:
for the sauce:
3 cups of water,
approx. 7 tbp of hot ketchup,
4-5 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, to taste,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet smoked paprika, a pinch of chili
Prepare the meatballs: cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides, until golden brown, but still raw inside. To the same pan add chopped onion. Cook, for few minutes and add finely chopped garlic. Add rest of ingredients for the sauce, beside lemon juice. Simmer for about 30 minutes or until tender. Add enough spices, lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy. Serve over potatoes or rice. Enjoy!
Klopsiki wyglądają pysznie, świetny pomysł na obiad. Klopsików nie robiłam wieki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :D
Dziękuję, polecam, pozdrowienia 😊
UsuńThis looks and sounds amazing! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Your meatballs looks so delicious, they are a firm favourite here as well. Thanks for a neat recipe.
OdpowiedzUsuń