sierpnia 24, 2022

Leczo z klopsikami

Leczo z klopsikami przepis
Leczo z klopsikami 

Leczo z klopsikami przepis

Leczo z klopsikami przepis

Dziś zapraszam na pyszne leczo z klopsikami. To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, trochę bardziej pracochłonna, ale wciąż prosta i jeszcze pożywniejsza.

Klopsiki do leczo mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. W leczo świetnie sprawdzi cukinia lub kabaczek, kolorowa papryka i pieczarki. 

Leczo z klopsikami wspaniale smakuje z pieczywem, ale możecie też podać do niego ryż, kaszę lub inne dodatki. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na obiad z klopsikami :)

Leczo z klopsikami, składniki:

na klopsiki:

ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (u mnie około łyżeczki)

na sos:
mała czerwona papryka,
mała cukinia,
200 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą),
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek

Leczo z klopsikami, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć na dużej, głębokiej patelni do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, przełożyć je na chwilę na talerz, a na patelni podsmażyć warzywa: paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną cebulę. Po chwili smażenia dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko, włożyć klopsiki, listek laurowy i ziele,  zalać całość wodą lub rosołem. Dodać koncentrat, doprawić. Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby sos za szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu.  Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Meatball 'Leczo' Recipe:

for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk

for the sauce:

1 small red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small zucchini,
200 gof button mushrooms,
1 can of tomatoes (you can also use fresh tomatoes or passata),
2-3 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf, optional,
few kernels of allspice, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic, thyme, oregano

Prepare the meatballs:  Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides, until golden brown, but still raw inside. Set aside.

To the same pan add chopped onion, mushrooms, strips of paprika and diced zucchini. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, add tomato paste, tomatoes, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 30 minutes. Season to taste, Serve with some crusty bread on the side or with some rice. Enjoy:)

1 komentarz:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger