Bardzo lubię piec tarty i w ogóle ciasta kruche, ponieważ są szybkie, tanie i właściwie bezproblemowe. Sezon malinowy jeszcze trwa, więc dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z intensywnie czekoladowym nadzieniem i tymi pysznymi owocami. Do przygotowania deseru możemy użyć dowolnej czekolady: gorzkiej, mlecznej, a nawet białej (choć tej ostatniej wersji nie próbowałam). Smacznego:)
Źródło: http://kotlet.tv/czeko-tarta-z-malinami/
na spód:
250 g mąki
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
wierzch tarty:
łubianka malin (mogą być inne owoce)
240 g czekolady (u mnie po połowie mlecznej i gorzkiej)
150 g śmietany kremówki
2 łyżki masła
Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść.
(Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać
troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i
włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować
(ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia
lub folii). Przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm), włożyć do
lodówki na kolejną godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć
fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach. Ściągnąć papier z fasolkami i
piec jeszcze 5-10 minut. Ostudzić ciasto. Przygotować krem czekoladowy:
w kąpieli wodnej rozpuścić masło, dolać śmietankę i czekoladę. Gdy
wszystko się ładnie rozpuści i połączy, lekko przestudzony krem wylać
na spód tarty. Gdy zacznie się robić troszkę bardziej zwarty, położyć
maliny. Schłodzić w lodówce.
Też jestem fanką tart - są proste i smaczne, czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńPyszności :) tarty są super!
OdpowiedzUsuńTeraz? O takiej późnej porze? Pyszności. Przyśni mi się w nocy. Uwielbiam maliny w połączeniu z czekoladą. Świetny przepis na tartę :)
OdpowiedzUsuńAleż uroczo wygląda ta tarta! piękna ;)
OdpowiedzUsuńaaaaa.... mniam! jak ja kocham takie tarty!
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam tarty..a maliny mam..
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ;) jedna z moich ulubionych tart;)
OdpowiedzUsuńLubię maliny w każdej postaci, w tarcie smakują na pewno pysznie. :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Bardzo ciekawe przepisy:) Tylko aż żal, że zdjęcia tak mikroskopijne... Ja osobiście uwielbiam surfować po blogach kulinarnych aby przeglądając jedzeniowe fotki "zapychać" się wzrokiem .
OdpowiedzUsuńOj fajna ta tarta, do wykorzystania .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńCudowna <3
OdpowiedzUsuńCudna tarta :-) wygląda pysznie :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuń