sierpnia 21, 2014

pieczeń drobiowa z warzywami i serem

Pieczeń to na pewno jeden z moich ulubionych, bardziej odświętnych obiadów. Można ją przygotować z samego mięsa, ale też z przeróżnymi warzywnymi czy serowymi dodatkami. Moja dzisiejsza propozycja to pieczeń z delikatnego mięsa indyka, które połączyłam z żółtym serem, pieczarkami i papryką. Smacznego:)


Źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczen-drobiowa-z-warzywami-i-serem,104811.html

 ok. 900 g - 1 kg mielonego mięsa z drobiu
2 średnie cebule
200 g małych pieczarek
1 papryka
100 g sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki
2 surowe jajka
2 łyżki bułki tartej lub 2 małe bułeczki namoczone w mleku i odciśnięte
sól i pieprz biały do smaku, czosnek granulowany, papryka w proszku, przyprawa do mięsa mielonego
cienkie kawałki zimnego masła na wierzch pieczeni

 Cebulę pokroić w kosteczkę, przesmażyć na oleju, dodać do zmielonego mięsa. Na tym samym tłuszczu smażyć  pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i pokrojoną drobno paprykę; jedno i drugie dołożyć do mięsa. Do mięsnej masy dodać pozostałe składniki : ser pokrojony w małą kostkę, posiekaną natkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i dokładnie wyrobić, aby produkty były równomiernie rozłożone. Masę wyłożyć do małej keksówki i na wierzch położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę lub trochę dłużej.

8 komentarzy:

  1. mniam... jem tylko drób więc dla mnie to idealny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie - na pewno pysznie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie pieczenie i na cieplo do ziemniaczków i na zimno do chlebka. Twoja wyglada baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie pieczenie, dobre i na ciepło i potem jako zdrowa, domowa kanapkowa wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się to :-) szkoda, ze nie dałaś zdjęcia w przekroju :-) zapisuje do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię różnego rodzaju pieczenie jako wygodny i smaczny sposób na obiad. Takiej jeszcze nie robiłam, a zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też piekę podobną pieczeń na kanapki :-) jest rewelacyjna :-) ale sera nie dawałam jeszcze nigdy, z checią spróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger