Bardzo lubię przygotowywać pizzę i wciąż szukam nowych inspiracji, co do składników, które mogę na niej umieścić. Nie wiem, czy podobną pizzę jada się w Meksyku, ale jej smak to delikatne nawiązanie do kuchni tego kraju. Posmakuje miłośnikom pikantnych smaków i wszystkim, których znudziła tradycyjna pizza. Smacznego:)
Źródło: http://talerzpokus.tv/przepis/pizza_meksykanska.html
SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ PIZZY:
2 szklanki mąki,
1/3 kostki drożdży,
2
płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, kilka łyżeczek keczupu,
przyprawa do pizzy lub oregano, ostra i słodka papryka w proszku, sól,
pieprz,
starta mozzarella lub inny ulubiony ser do zapiekania
ok 100g kiełbasy salami lub
chorizo,
jedna duża papryka,
jeden mały por lub cebula,
kilka łyżek
czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki
Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać pół
szklanki ciepłej wody, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do
wyrośnięcia na około godzinę Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce
palcami, posmarować koncentratem pomidorowym i odrobiną keczupu (nie za
dużo!), posypać oregano lub przyprawą do pizzy oraz papryką w
proszku. Cebulę lub pora przesmażyć z pokrojoną w kostkę papryką. Na
cieście układać plasterki salami lub/i chorizo, odsączoną fasolę i
kukurydzę, paprykę z cebulką. Posypać startym serem. Piec około
30 min. w 180 stopniach.
Nie jestem wielką amatorką pizzy, ale ta mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńLubię meksykańskie smaki, twoja pizza robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPizza to jedno z wielu dań, gdzie możemy wykazać się fantazją. Lubię pizzę (a kto nie lubi?). Świetnie dobrałaś składniki. Taka właśnie by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńo matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością była pyszna..:)
OdpowiedzUsuńooo tak! mniam mniam! uwielbiam takie meksykańskie smaki!
OdpowiedzUsuń