Nigdy nie byłam wielką fanką kabaczka czy cukinii, ale muszę przyznać, że można z nich przygotować wiele pysznych dań. Świetnie sprawdzają się w leczo, zapiekankach, a nawet w delikatnych, wegetariańskich plackach. Dzisiejszy przepis to propozycja dotycząca właśnie takich, kabaczkowych placuszków. Smacznego:)
duży kabaczek (jeśli używamy cukinii, powinny być dwie duże sztuki)
dwie małe papryki - żółta i czerwona (może być też jedna duża)
por
ok. 3-4 łyżek mąki
2 jajka
ok 10 dkg startego żółtego sera
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
Kabaczka i paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora
pokroić w bardzo drobną kostkę.Warzywa połączyć z serem, przyprawami,
mąką i jajkami, dobrze wymieszać. Jeśli ciasto będzie mało gęste, można
dodać mąki. Łyżką formować placuszki i układać je na rozgrzanym oleju -warto najpierw usmażyć jedna porcję na próbę.
Ciekawy pomysł :) takich placuszków jeszcze przyznam szczerze ani nie robiłam, ani nie jadłam, więc jak dostanę kabaczki wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPlacuszków z kabaczka jeszcze nie jadłam. Muszę to zmienić bo wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają... Myślę, że pasowałby do nich sos jogurtowy np. z koperkiem.
OdpowiedzUsuńWersji placków kabaczkowych nie próbowałam, oj kuszą mnie :)
OdpowiedzUsuń