września 24, 2014
kotlety mielone z papryką i fetą
Dzisiejszy przepis to propozycja na faszerowane kotleciki. Pyszne nadzienie to coś, co niezwykle odmienia smak każdego mięsa; powoduje, że zwykła potrawa wydaje nam się atrakcyjniejsza i smaczniejsza. Przy tym daniu należy tylko uważać, żeby do mięsa nie wsypać zbyt dużo soli, ponieważ słony smak kotleciki zawdzięczają już fecie. Smacznego:)
ok 400-500g mielonego mięsa wieprzowego,
mała, pokrojona w kosteczkę cebula ( uprzednio przesmażona),
mała bułka,
jajko,
sól, pieprz,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, granulowany czosnek,
bułka tarta,
ser feta,
czerwona papryka pokrojona w kostkę
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku i po chwili dokładnie odciskamy, łączymy z mięsem i cebulą. Dodajemy przyprawy do smaku, jajko i dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy z mięsa kulkę, spłaszczamy i na środek wkładamy kawałek sera feta i paprykę. W dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
AUTOR:
Natalia
Na pewno wypróbuję, choć pewnie zastąpię mięso wieprzowe mięsem z indyka :)
OdpowiedzUsuńwww.blondivy.blogspot.com
Pyszne kotlety ,bardzo.
OdpowiedzUsuńMiła odmiana od zwykłego mielonego:)
OdpowiedzUsuńfajne urozmaicenie mielonych :-)
OdpowiedzUsuńCzasem taka mała zmiana daje wielki efekt :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa i pyszna wersja :) chętnie bym zjadła....
OdpowiedzUsuńAle super kotleciki :-) muszą być pyszne. Z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńmniam! super! takie inne!:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm ale bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńLepsza i pyszniejsza wersja mielonego :D
OdpowiedzUsuńTe kotleciki wyglądają wspaniale , są super apetyczne
OdpowiedzUsuńKuszą ,kuszą z serem feta jeszcze nie robiłam ale dziękuję za inspirację
zawsze to coś nowego .Przepis wart uwagi i wypróbowania
Pozdrawiam milutko )